» » » Що таке антиген?

Що таке антиген?

Що таке антиген?

Антиген - це чужорідна організму молекула, що породжує вироблення антитіл. Як правило, антиген - це частина бактеріальної клітини, вірусу або мікроорганізму. У цій статті докладніше розповімо, що таке антиген і які бувають види антигенів.

види антигенів

Отже, антиген - будь чужорідне організму речовина, що викликає так званий імунну відповідь, тобто активізацію антитіл з метою "вигнання чужака". Здебільшого антигени - це білки і полісахариди, хоча, по суті, будь-яке просте речовина може викликати репродукцію антитіл. Найвідоміші людині антигени - алергени - речовини, що викликають алергічні реакції.

Зовні або всередині

Антигени можуть надходити в організм з навколишнього середовища, такі антигени називаються екзогенними, а можуть і формуватися в процесі метаболізму, ці антигени звуться ендогенних.

Повноцінний чи ні?

Антигени бувають повноцінними і неповноцінними. Перші здатні викликати синтез антитіл і вступати з ними в реакцію. Для кожного повноцінного антигена в організмі є строго специфічні антитіла.

Неповноцінні антигени, або гаптени, - це речовини, які не можуть стимулювати вироблення антитіл, однак вони вступають з ними в специфічну реакцію. Гаптени - це, як правило, складні вуглеводи, ліпіди, полісахариди та нуклеїнові кислоти, а також прості речовини - йод, бром, фарба і т.д.

Читайте також: Що таке антитіла | Як антитіла борються з антигенами.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!