» » » Що таке антитіла?

Що таке антитіла?

Що таке антитіла?

Наше здоров`я прямо залежить від стану імунітету організму. Якщо імунітет слабкий, то ми будемо постійно застудитися, хворіти, що ще більше «підкосить» стан і так вже ослабленого імунітету. Потім вже з`являються хронічні «болячки», що призводять до серйозних захворювання. Як же перервати це замкнене коло?

антитіла

Імунна система складається з різних органів, але головну роль в ній грають лейкоцити (білі кров`яні тільця) і антитіла. Давайте тепер розберемося, що таке антитіла? Антитіла - це особливі білки, які виробляються клітинами нашої імунної системи. Вони потрібні для того, щоб боротися з антигенами.

Найперші антитіло були відкрито Кітазато і Берінгом ще в 1890 році. Однак, крім того, що природа цього антитіла (а саме, правцевого антитоксину) має специфічну природу і присутній в сироватці імунного тварини, нічого конкретного не можна було сказати. Тільки дослідження Кабата і Тізеліус, що проводяться з 1937 року дали початок дослідженню молекулярної основи антитіл.



Антитілами можуть бути як білкові молекули, так і небілкові. Білкові молекули в якості антигену - це можуть бути, наприклад, віруси, різні хвороботворні бактерії, клітини злоякісної пухлини, «чужорідні клітини» (такі клітини можуть потрапити в організм при переливанні крові, пересадці органу і т.д.). Слід зазначити, що антитіла мають якусь специфічністю. Іншими словами, певні антитіла можуть впливати на певні антигени. Наприклад, сироватку з антитілами вводять в організм при захворюванні, але в той же час ця сироватка не буде надавати ніякого ефекту при інших захворюваннях, так як при цьому захворюванні в організмі буде інший антиген.

Як антитіла борються з антигенами

Антитіла борються з антигенами декількома способами:

  1. Вони з`єднують антигени (клітини) в якісь купки так, щоб вони не могли пересуватися. Після цього вони будуть поглинені макрофагами - клітинами, які здатні до активного захоплення і перетравлювання бактерій.
  2. Утворюють «дірки» в стінках антигенів, в результаті їх вміст «випливає» і клітини гинуть.
  3. Блокують антигени. Це дозволяє клітинам нашої імунної системи знищувати ці клітини.


Основні функції антитіл полягають в розпізнанні і зв`язуванні антигенів, а в подальшому, знищення уражених клітин. Антитіла виробляються у відповідь на надходження в наш організм різних антигенів. Що таке антитіла? До тіреопероксідазе е, наприклад - це специфічні імуноглобуліни, які спрямовані проти ферменту, що міститься в клітинах нашої щитовидної залози.

Що таке антитіла в крові

За допомогою лабораторного методу можна визначити наявність або відсутність антитіл і / або антигенів в крові. Такий метод називається імуноферментний аналіз. Аналіз може бути кількісним (визначає кількість антитіл або антигенів) і якісним (вказує на наявність або відсутність антитіл або антигенів). Найчастіше, для проведення даного аналізу біологічним матеріалом для досліджень служить кров, але також може використовуватися спинномозкова рідина, навколоплідні води та ін.

Наприклад, щоб виявити в крові антиген конкретного вірусу необхідно в неї внести специфічні для цього вірусу антитіла. І, навпаки, щоб визначити наявність і кількість антитіл в крові, необхідно внести в кров антигени, специфічні для даного антитіла. Імуноферментний аналіз крові дозволить визначити рівень гормонів, антитіл, імунологічних комплексів та інших біологічно активних речовин. Область застосування такого аналізу досить широка - діагностика імунодефіциту, ендокринологія, онкомаркери, діагностика вірусних захворювань, таких як герпес, цитомегаловірус, гепатити. Що таке антитіла до гепатиту С? Для гепатиту С все антитіла мають абревіатуру anti HCV. Це означає дослівно «проти вірусу гепатиту С». Для встановлення факту інфікування людини вірусом гепатиту С використовують, крім ІФА, ще скринінгові дослідження.

Тепер Ви знаєте, що антитіла відіграють найважливішу роль в нашому організмі. Вони допомагають імунній системі виявляти і нейтралізувати чужорідні об`єкти.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!