» » » Чому часто чхаєш?

Чому часто чхаєш?

Чому часто чхаєш?

Чхання - захисний рефлекс організму, пов`язаний з видаленням з дихальних шляхів чужорідних частинок. Чому часто чхаєш? Причин може бути декілька.

Часто чхаю: причини

Перш за все, потрібно розібратися, чому людина чхає взагалі. Бактерії, пил, алергени, які осідають на слизовій оболонці носа, дратують нервові закінчення, і в мозок передається відповідний сигнал. В результаті різкого скорочення м`язів грудної клітки повітря з легенів з силою виштовхується назовні через ніс, змітаючи на своєму шляху всі перешкоди. Саме тому після чхання людина відчуває полегшення.



Часте чхання можна пояснити декількома факторами.

  1. Вірусні та бактеріальні інфекції. Одним з відповідей на питання «Чому я дуже часто чхаю?» Є застуда. При простудному захворюванні чхання супроводжується виділенням слизу з носа, утрудненням дихання, свербінням в носі. Часте чхання характерно для таких захворювань, як ГРВІ, грип, кір, вітряна віспа. Чхання також можуть провокувати бактерії, заселилися в трахеях, бронхах, носоглотці.
  2. Алергія. У весняно-осінній період велика кількість людей звертається за допомогою до алергологів, оскільки в цей час відбувається активне цвітіння рослин. Як алергену може виступати не тільки квітковий пилок, але і шерсть тварин, частки домашнього пилу і цвілі, тютюновий дим і інші специфічні запахи.
  3. Вагітність. У період вагітності в організмі жінок відбуваються гормональні зміни, які можуть провокувати появу нежитю. Існує таке поняття як «риніт вагітних». Як правило, хвороба проявляється за кілька тижнів до пологів і може загрожувати серйозними ускладненнями, так як утруднене дихання негативно позначається на роботі серця і легенів. Труднощі лікування полягає в неможливості використовувати судинорозширювальні засоби через їх небезпеки для плода.
  4. Чхання новонароджених. Якщо виключити застуду, чхання у немовлят може бути викликано яскравим світлом або недостатньо вологим повітрям в приміщенні. Деякі малюки чхають під час годування, оскільки смоктальні руху дратують слизову оболонку не до кінця сформованою носоглотки. Крім цього, носик немовляти виробляє велику кількість слизу, яка, утворюючи скоринки, викликає мимовільне чхання.


Увага, тільки СЬОГОДНІ!