» » » Чому людина чхає?

Чому людина чхає?

Чому людина чхає?

Пам`ятайте, від чого помер чиновник в чеховському оповіданні? Від того, що чхнув! Від самого чхання, звичайно, не вмирають! І цього героя вбила тривога за те, що чхнув, він потрапив на в обличчя важливого людині. Проте, всі ми хоч зрідка, та чхаємо. А ось чому людина чхає, знає далеко не кожен.

Як правило, ми пов`язуємо чхання з застудою: не дарма ми завжди говоримо "будьте здорові" і підозріло косімся на чхнув: "чи не захворів бува"? Дійсно, це може бути симптомом застуду, але і не менш явним симптомом алергії або реакцією на пил. Напевно, і Вам доводилося стикатися з приступом чхання під час прибирання в місцях скупчення пилу або таких сильних подразників, як перець. Це найочевидніші і часті причини. Але принагідно зауважу, що слово «алергія» в даному випадку потрібно розуміти широко. Викликати посилене чхання може навіть алергія на пиво, наприклад! Так-так, не дивуйтеся, в житті можна зіткнутися і не з такими прикладами!

Фізіологія «чиха»



Ніс виступає фільтром, перешкоджає проникненню «зарази» в організм, і в цьому допомагає якраз чхання, під час якого «видихаються непрохані гості». Коли в носі починає лоскотати, і ми передчуваємо, що ось-ось чіхнём? Коли скупчуються шкідливі бактерії і віруси, які подразнюють нервові закінчення в носовій порожнині і посилають імпульси в мозок. В результаті легкі наповнюються повітрям і тут же м`язи грудної клітки і глотки сильно скорочуються, а ми «з силою» видихаємо повітря через ніс. Це як раптовий спазм, але погодьтеся, приємний: після того, як чхнув, відчуваєш себе значно краще. Чому людина часто чхає? Тому що його ніс атакують багато бактерій і вірусів. Тому, якщо в цей час Вас оточує чистота і порядок, і немає ніяких алергенів, варто припустити, що Ви захворієте. А Ваш організм щосили намагається це не допустити, ніс «стоїть на сторожі» чистоти і здоров`я!

Будьте здорові! І чхаючи, не забувайте прикривати рот рукою, щоб шкідливі віруси не поширювалися далі, а Ви не потрапили в такий же конфуз, як чеховський герой.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!