» » » Чому люди чхають?

Чому люди чхають?

Чому люди чхають?

"Будь здоров!" - Говоримо ми людині, який чхнув. Однак чхання далеко не завжди є передвісником захворювання - простудного, алергічного або якогось іншого, у багатьох випадках це всього лише реакція на неприємний або різкий запах.

Ми чхаємо або чуємо, як чхає хтось, чи не кожен день, але, на диво, що дуже мало знаємо про цей процес. Так чому люди чхають?

Що таке чхання?

Наукове визначення чхання таке: це захисний безумовний рефлекс, завдання якого - очистити дихальні шляхи від подразнюючих речовин - пилу, слизу і т.п. Цей рефлекс зустрічається тільки у людей і вищих тварин.

Чхання: причини

  • Подразнення слизової оболонки носа пилом, алергенами та іншими дратівливими речовинами. Серед найпопулярніших подразників виділяють: пил, перець, кава, тютюновий дим, парфумерію.
  • Простудні захворювання та інші хвороби, пов`язані з ураженням дихальних шляхів.
  • Різка зміна температури навколишнього середовища - зайшовши в теплу квартиру з морозної вулиці, ви можете чхнути.
  • Гормональні зміни - вагітні жінки дуже часто скаржаться на безпричинне чхання і набухання слизової носа, це явище називається ринітом вагітних.

механізм чхання



В результаті дії однієї з перерахованих причин людина починає відчувати лоскотання в носі. Організм починає готуватися - спочатку ви автоматично робите глибокий вдих, потім піднімається м`яке піднебіння, передні дужки зіву скорочуються, спинка язика піднімається до твердого піднебіння, закриваються очі. Потім скорочуються міжреберні м`язи, діафрагма, прямі м`язи живота і м`язи гортані. Нарешті, відбувається енергійний видих з відкриттям носоглотки - власне чхання.

Цікаво, що в Англії, хто чхнув людині кажуть "Bless you", що означає "Благословляю тебе". Така фраза пов`язана з тим, що під час чхання серцевий ритм збивається на мілісекунди - серце як би припиняється.

Додатково читайте іншу статтю нашого сайту - Чому людина чхає.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!