» » Як чхати?

Як чхати?

Як чхати?

Організм людини - дуже складна система з безліччю різних функцій, однією з яких є чхання. Пропонуємо дізнатися більше інформації про те, як правильно чхати з точки зору здоров`я і етикету.

Чхання - це не даремний процес, придуманий природою просто так, а захисна функція організму, яка дозволяє нам боротися з хвороботворними бактеріями і мікробами. У процесі одного чхання з організму вилітають десятки тисяч мікроскопічних крапель, що містять мікроби або сторонні речовини, від яких необхідно позбутися.

Вчимося чхати правильно

  • Категорично не можна стримувати чхання або робити це, затискаючи ніс. Вся справа в тому, що це може привести до розриву барабанної перетинки, так як сильний потік повітря, що видихається не виходить через ніздрі, а надсилається прямо в євстахієву трубу. Навіть якщо перетинки залишаться цілими, в вушної відділ потраплять хвороботворні мікроби, які не вилетіли назовні, і згодом вони зможуть викликати різні запальні процеси.
  • Також стримування чхання може викликати кровотечу з носа, розриви кров`яних судин і в рідкісних випадках сліпоту.
  • При чханні завжди прикривайте рот і ніс, але не варто це робити долонею, так як всі мікроби незабаром з рук знову потраплять в ваш організм. Краще в такому випадку скористатися одноразовим паперовим хустинкою, яку ви зможете відразу викинути. Після чхання рекомендується вимити руки з милом.
  • Якщо трапилося так, що під рукою немає хустки, а ви ось-ось чіхнёте, прикрийте ліктьовим згином руки. Таким чином ви зменшите вірогідність подальшого розповсюдження мікробів.

Цікавий факт: при чханні з людини вилітає понад 100 тисяч бактерій, і якщо в народних обранців прикритися, вони можуть заразити близько 150 чоловік.

Правила етикету

Згідно з правилами етикету, чхати в присутності інших людей потрібно неголосно, при цьому прикриваючись чистим хусткою. Після цього варто вибачитися перед співрозмовниками.



Якщо ж у вашій присутності чхнув інша людина, потрібно не акцентувати на цьому свою увагу і зробити вигляд, що ви не помітили. Чіхнувшій людині у нас прийнято говорити "Будьте здорові", але за кордоном цього не роблять.

Чхання і вагітність

Чхання під час вагітності - заняття не з приємних. Для того щоб послабити напругу матки, в цей момент варто трохи згрупуватися зігнувшись або присісти. В іншому випадку, різкий спазм м`язів може викликати хворобливі відчуття, що абсолютно небажано вашому малюкові.

Тепер ви знаєте, як чхати правильно. Робіть це при будь-якої потреби вашого організму, адже чхання охороняє ваше тіло і є важливою частиною імунної процесу.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!