» » » » Як проявляється алергія у дітей?

Як проявляється алергія у дітей?

Як проявляється алергія у дітей?

Алергія це перекручена надчутливість імунної системи людини до того чи іншого зовнішнього подразника (алергену). Алергія хвороба суто індивідуальна. Речовина, що викликає сильну алергію у однієї людини, може бути абсолютно нешкідливим для іншого. Однак лікарями давно помічено, що деякі речовини найбільш часто викликають алергію у великої кількості людей. До числа найпоширеніших алергенів в першу чергу можна віднести пилок рослин-бджолиний і осину отрута- домашній пил, що містить мікроскопічних клещей- шерсть тварин-лікарські препарати і деякі харчові продукти. Особливо схильні до ризику виникнення алергії маленькі діти. Через недосконалість їх імунної системи алергія у дітей розвивається набагато частіше, ніж у дорослих людей.

Як проявляється алергія у дітей

Алергія може мати наступні місцеві клінічні прояви:

  • алергічний нежить, супроводжуваний сверблячкою, закладенням носа, чханням і рясним закінченням рідких виділень з носа;
  • алергічний кон`юнктивіт, що проявляється різзю і печінням в очах, їх почервонінням і сильним сльозотечею;
  • розлад травлення - нудота, діарея, в окремих випадках блювота;
  • шкірні прояви - свербіж, почервоніння, висипання, набряки, лущення, кропив`янка і т. п.


Найнебезпечніше системний прояв алергії - анафілактичний шок. Він виникає раптово і його прояви різко наростають. Основні ознаки анафілактичного шоку у міру його розвитку - прискорене серцебиття, задишка, блідість шкірних покривів, судоми. Потім настає втрата свідомості. Якщо вчасно не надали медичну допомогу, дитина може впасти в кому. В особливо важких випадках анафілактичний шок закінчується летально.

Алергія проявляється по-різному у різних вікових груп дітей.

Як проявляється алергія у новонародженої дитини



У новонароджених, які перебувають на грудному вигодовуванні, найчастіше буває харчова алергія на ті речовини, які потрапляють в грудне молоко з продуктів, що вживаються в їжу їх мамами. В основному харчова алергія у немовлят має різні шкірні прояви такі як:

  • червона горбиста висип на обличчі (особливо на щоках), грудях і животі;
  • дрібні бульбашки на шкірі, які через деякий час після появи розкриваються і на їх місці утворюються червоні мокнучі ділянки шкіри;
  • сухі лусочки на волосистій частині голови, віях і бровах;
  • свербіж і лущення шкіри.

Крім цього можливі порушення в роботі травної системи дитини - малюк часто відригує, стілець його стає рідким і частим.

Як проявляється алергія на молочну суміш

Якщо дитина повністю знаходиться на штучному вигодовуванні, або молочні суміші використовуються в якості прикорму, у малюка може розвинутися алергія на один з компонентів поживної суміші. Найчастіше в якості алергену в таких готових штучних сумішах виступає білок коров`ячого молока, що використовується для їх приготування. Зовнішні прояви алергії на молочну суміш аналогічні проявам алергії на грудне молоко, про які йшлося вище.

Як проявляється алергія у дітей старшого віку.

  • Найчастіше у дітей буває харчова алергія. Викликати її можуть такі продукти, як шоколад, мед, яйця, гриби, апельсини та мандарини, полуниця, арахіс і риба. Симптоми харчової алергії у дітей - кропив`янка, свербіж шкіри, почервоніння шкіри щік, висип на обличчі, грудях, ліктьових і колінних згинах. В окремих випадках можуть опухати вуха, ніс і губи дитини. Більш важка форма прояву харчової алергії у дітей - мокнуча екзема, супроводжувана сильним свербінням.
  • Крім харчової алергії у дітей може розвинутися алергія на кішок, що містяться в будинку. Проявляється вона закладенням носа, нежиттю, чханням і утрудненим диханням. Іноді алергія на кішок крім перерахованих вище симптомів супроводжується червоним висипом.
  • У деяких дітей після тривалих прогулянок на морозі шкіра на обличчі червоніє і набрякає. Таким чином проявляється алергія на холод.
  • Ще один часто зустрічається у дітей вид алергії - алергія на пилок квітучих рослин. Навесні і на початку літа у дітей, які страждають на алергію цього типу, сльозяться очі, а з носа безперервним потоком ллються рідкі виділення. Дитина часто чхає і скаржиться на різь в очах. Все це типові прояви алергії на пилок.


Увага, тільки СЬОГОДНІ!