» » » » Що можна їсти при проносі?

Що можна їсти при проносі?

Що можна їсти при проносі?

Проносом називають почастішання випорожнення кишечника і зміна консистенції калу: він стає рідким або кашкоподібного. Виділяють кілька типів проносу: інфекційні, аліментарні, диспепсичні, токсичні, медикаментозні.

  • У першому випадку почастішання виходу калу пов`язано з інфекційним захворюванням. Це може бути дизентерія, сальмонельоз, дизентерія ...
  • Аліментарний пронос є наслідком неправильного харчування або алергічної реакції на той чи інший продукт.
  • У свою чергу диспепсичні проноси пов`язані з порушеннями перетравлення їжі, викликаними секреторною недостатністю шлунка або підшлункової залози, а також браком деяких ферментів в організмі.
  • Токсичний пронос є наслідком отруєння ртуттю, миш`яком і подібними токсичними речовинами.
  • Медикаментозні проноси стають наслідком вживання медпрепаратів, що пригнічують флору кишечника.

Величезне значення при лікуванні проносу має не тільки застосування лікарських препаратів, а й правильне харчування. Саме тому питання про те, що можна їсти при проносі, є надзвичайно актуальним.

Дієтичне харчування при проносі



Кращим лікуванням проносу є повне утримання від їжі на кілька годин після початку дефекації. Після закінчення цього періоду можна з`їсти невелику кількість відвареного рису (без солі і масла), стиглий банан, варену картоплю або круто зварене яйце. Для того щоб в організмі не виник брак води потрібно намагатися більше пити. Оптимальним напоєм в даній ситуації може стати свіжозаварений чай без цукру (в ідеалі - зелений) або звичайна вода. Підійде також натуральний яблучний сік. Всілякі газованої води і солодкі напої при проносі протипоказані. Продовжуючи розмову про те, чи можна їсти при проносі і що конкретно, слід сказати наступне. М`ясо, горіхи, бобові та молочні продукти - це те, від чого слід в першу чергу відмовитися під час проносу і в перші дні після його завершення. Крім цього, не рекомендується вживати хліб і каші з цільних зерен, а також сирі овочі і фрукти, смажені страви, солодощі та кава.



При проносі не зайвим буде харчуватися продуктами, що містять, так звані, дубильні речовини. Ці елементи присутні в соку горобини, кизилу, груші, хурми, чорної смородини, чорниці і в зеленому чаї. Дубильні речовини мають протизапальну, в`яжучу дію на внутрішні стінки кишечника. При несильних проносах вони здатні замінити навіть медичні препарати. Вживати ці продукти бажано натщесерце.

Що можна дитині при проносі

Якщо говорити про дієту для дітей, які страждають поносом, все залежить від віку. Для дітей від 3 років актуально все вищеперелічене. Варений рис, картопля, чай, соки фруктів - оптимальне рішення в даній ситуації. Що стосується грудних дітей, тривалий рідкий стілець може бути нормою, якщо малюк нормально набирає у вазі і добре себе почуває. Якщо ж пронос відбивається на вазі малюка і його самопочутті, можливо, причина рідкого стільця криється в занадто великій кількості молока. Воно не встигає засвоюватися, внаслідок чого розвивається тимчасова лактозная недостатність. Після 6 місяців, коли починається підгодовування у дітей нерідко виникає пронос, який є реакцією на нову їжу. Як правило, в таких випадках особливого лікування не потрібно. Однак введення в раціон продукту, який викликав таку реакцію, на деякий час краще призупинити.

Пронос: чи можна годувати грудьми

Продовжуючи тему того, що можна їсти при проносі, слід приділити кілька рядків і проблеми розлади кишечника у годуючої мами. Так, поки не відновиться нормальний стілець, бажано відмовитися від грудного вигодовування і перейти на штучне годування малюка. Що ж стосується дієти, підійдуть всі вище рекомендовані продукти. Для прискорення відновлення не зайвим буде пропити ентеросорбенти. Вони ефективно абсорбують токсини і патогени, а потім виводять їх з організму. Якщо говорити конкретніше про те, що можна випити від проносу, для годуючих мам ідеально підійдуть активоване вугілля, "Карболонг", "Сорбекс", "Карболен", "Смекта". Ці препарати безпечні і не протипоказані годуючим мамам.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!