Ознаки рахіту

ознаки рахіту

Рахіт відомий ще з давніх часів. Зміни кісткової системи рахітичного характеру були описані в II столітті до нашої ери Сораном Еффескім і Галеном. У XV-XVI століттях рахіт став поширеним захворюванням, особливо серед дітей великих міст Європи. Не випадково на полотнах відомих живописців того часу зображені діти з типовими ознаками рахіту. І зараз він є поширеним захворюванням. Батьків маленьких дітей, звичайно ж, турбує питання, як виявити рахіт у дітей. Ознаки, за якими цю хворобу можна визначити. Ця стаття дасть відповіді на ці питання і підкаже, на що звернути увагу в першу чергу.

ознаки рахіту

Причини виникнення рахіту

  • Причиною виникнення рахіту є нестача вітаміну D в організмі. Він необхідний для того, щоб відбувалося засвоєння кальцію з кишечника і правильне його розподіл в організмі. Адже кальцій необхідний для роботи ЦНС і інших органів, а також для розвитку кісткової тканини.
  • Як правило, схильні до рахіту малюки у віці до 3-х років.
  • Виробляється вітамін D шкірою під впливом ультрафіолетових променів. Є він і в деяких продуктах, наприклад, в риб`ячому жирі, яєчному жовтку, в молочних продуктах.
  • Брак в організмі вітаміну D негативно позначається на засвоєнні кальцію в кишечнику і його зміст в крові. Для того щоб виправити таку ситуацію організм дитини активізує діяльність залоз. Це стимулює підвищення вмісту кальцію в крові, що відбувається за рахунок вимивання його з кісток. В результаті виникає рахіт.

ознаки рахіту

особливості рахіту

Розглянемо ознаки рахіту. При цьому захворюванні можна спостерігати м`язову гіпотонію. Також спостерігається слабкість зв`язкового апарату, яка проявляється расшатанностью суглобів і млявістю м`язів. Хвора дитина може, лежачи на спині, покласти ступню собі на плече або дотягнутися ногою до голови. Саме з цієї причини, що вболівають на рахіт діти, починають вставати, сидіти і ходити набагато пізніше.



Опуклий лоб, дуже опуклий або, навпаки, плоский живіт, викривлення кінцівок - це найтиповіші ознаки рахіту у дітей. Фото, зроблені в слаборозвинених державах, на яких зображені голодні і виснажені діти, тому підтвердження.

При запущеному стані хвороби, відбувається порушення роботи шлунково-кишкового тракту і печінки. Порушується також ліпідний і білковий обмін. Виникає брак вітамінів груп B, C, E, A, D, і мікроелементів: цинку, міді, магнію та інших. В результаті, це призводить до порушення всіх систем організму. Через деформації грудної клітки і порушеною, внаслідок цього, вентиляції повітря в легенях, у хворих на рахіт дітей дуже часто буває запалення легенів і серця.

симптоми захворювання



Розвивається рахіт в кілька стадій. Спочатку він проявляється:

  • зниженням апетиту;
  • занепокоєнням і порушенням сну.

ознаки рахіту

Потрібно вчасно розпізнати перші ознаки рахіту у дітей до року. Це повинно послужити приводом для звернення до лікаря. Він зможе поставити точний діагноз і дасть відповідні рекомендації. Якщо ж батьків не вчинить стан дитини на цьому етапі, і йому вчасно не буде призначено необхідне лікування, то через кілька тижнів почне розвиватися наступна стадія захворювання. Фахівці називають її періодом розпалу. На цьому етапі хвороби починається:

  • Деформація кісток дитини.
  • Зміна форми черепа, воно проявляється в: подовженні черепа- уплощении потилиці- появі лобових горбів.
  • Вдавлювання всередину грудної клітини.
  • Порушення розвитку таза.

Доводити хворобу до такої стадії не можна, тому що відновлення таких дітей відбувається дуже довго. Вони стають більш схильними до різних хронічних захворювань.

Якщо після прочитання цієї статті, ви виявите ознаки рахіту у дитини, ні в якому разі не відкладайте візит до лікаря. І ще, пам`ятаєте, що найголовнішими помічниками в профілактиці рахіту, є сонце і повноцінне харчування малюка.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!