» » » » Як змусити спати?

Як змусити спати?

Як змусити спати?

Багатьом батькам доводиться стикатися з ситуацією, коли їхні діти ні в якому разі не хочуть лягати спати. Як змусити їх спокійно і без капризів відправитися в ліжко? Про це і піде мова в нашій статті.

З іншою проблемою - короткою тривалістю сну - допоможе впоратися матеріал з нашої статті Як спати довше.

Як змусити дитину спати

Є два варіанти того, як змусити дитину лягти спати. Перший - примусовий, пригрозивши йому покаранням, і другий - добровільний, коли малюк сам із задоволенням лягає в ліжко. Використовувати на практиці бажано саме другий варіант.

Спосіб перший - обов`язковий вечірній ритуал

У дітей обов`язково повинен існувати щоденний вечірній ритуал відходу до сну. Вони не можуть подібно дорослим відправитися спати тільки тому, що для цього настав час. Дитині потрібно налаштуватися на зміну діяльності і зробити плавний перехід від ігор до сну. Робити це різко ні в якому разі не можна, малюк розкапризується і стане пручатися. Щоб такого не сталося, потрібно зробити цей ритуал приємним і бажаним для нього.

купання

Допоможе розслабитися тепла ванна. Однак не варто зводити все до звичайного миття. Можна заінтригувати дитини, запропонувавши йому перед сном відправитися в плавання на кораблі на пошуки хороших снів. Яка дитина відмовиться ще трохи пограти, але вже з настроєм на наступну дію.

читання



Ще один перевірений роками метод спокійного переходу від активної діяльності до пасивної - читання книг перед сном. Зовсім маленьким підійдуть старі добрі казки, дітям старшого віку - історії про ковбоїв, пригоди, піратів, скарби або замках із заточеними принцесами і відважними лицарями. Тільки читати потрібно неквапливо, дозволяючи дитині занурюватися в світ фантазій.

історії

Якщо читати потрібно при світлі, то розповідати історії можна і в напівтемряві. Звичайно, вони не повинні бути страшними. Їх можна придумувати самому, спираючись лише на свою фантазію. Оскільки ви самі будете бути автором цікавих подій, ви можете коригувати їх хід відповідно до обставин. Нехай дитина сама вам підказує, що має статися з героями ваших оповідань. Придумайте якогось персонажа і розповідайте про нього все що захочете, залучаючи самої дитини.

Спосіб другий - зацікавте дитини

Всім нам з дитинства відомо, що коли змушують щось робити, то навіть всупереч здоровому глузду хочеться зробити навпаки. Тому, чим сильніше ви змушуєте дитину йти спати, тим більше він опирається. Вихід - зробити так, щоб бажання відправитися в ліжко виходило від самої дитини. Пояснювати йому користь сну з наукової точки зору марно, для дітей слід відшукати інший аргумент.

Наприклад, для хлопчиків підійде саморобний «вимірювач сили», який скажімо, вранці буде фіксувати, наскільки вони стали сильнішими за час сну. Дівчаток можна зацікавити тим, що вони, поспавши, стануть красивіше, розумніше і більш здібні. Словом, кожен батько знає, в чому полягає прагнення його дитини і саме на цьому акцентувати увагу.

Можна також розповісти, навіщо всім людям необхідно спати і що буде, якщо цього не робити. Інформацію ви знайдете в статті Чому хочеться спати.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!