» » » Як відучити від соски?

Як відучити від соски?

Як відучити від соски?

Спробуємо розібратися в питанні, як відучити дитину від соски. Зупинимося на описі причини цієї звички і рекомендаціях.

Перш за все, як радять багато фахівців, не можна відбирати пустушку у дитини насильно. Якщо Ви змушуєте дитину забути про соску, мотивуючи тільки своїм бажанням відкликати у нього цю звичку, то Ви можете отримати тільки нервові розлади як у дитини, так і у Вас самих.

Важливо зауважити, що звичка смоктати пустушку обумовлена, по більшій мірі, двома аспектами:

  • виражений смоктальний рефлекс,
  • психологічна залежність.


Перший аспект обумовлений фізіологією, і в міру розвитку і росту дитини згасає. Другий, більш складний, обумовлений бажанням дитини загасити свій страх, стрес. Кожен батько, напевно, помітить, що з більш свідомого віку потреба в пустушки у дитини стає все менше. Він використовує її рідше і, як правило, в якихось конкретних ситуаціях: коли лягає спати, в разі незнайомих ситуацій (прийшов в гості хтось незнакомий- народився брат або сестра, і дитина втратила частину уваги).



У таких випадках дитина просто гасить свій стрес за допомогою дуже знайомого йому дії - смоктання. Адже воно нагадує про маму (спочатку смоктальний рефлекс у дитини спрямований на вироблення молока матері). Це вселяє малюкові почуття впевненості і захищеності. Тому, спосіб просто забрати соску, без пояснень, підготовки, або, можливо, надання іншого варіанту заспокоюватися, призведе тільки до зайвих стресів. Дитина стане плаксивим, примхливим, неспокійним, може відмовитися від сну. Все це негативно позначається як на дитину, так і на батьків.

Тому, головним показником того, чи настав час забути пустушку, є сама дитина. Всі діти індивідуальні, і якщо ваш малюк навідріз відмовляється прощатися з соскою, то, можливо, простіше почекати з цим. Відкласти період отучения на пів року, спробувати знову.

Якщо Ви все-таки вирішили не чекати, коли дитина сама відмовиться від пустушки, хочете малюкові допомогти в цьому, то корисно знати деякі способи і рекомендації, як відучити від соски:

  1. У відучення від соски не існує медичних способів. Педіатр запропонує Вам саме психолого-педагогічні методи.
  2. Не можна штовхати дитини насильно до етапу отучения від звички. Батькові потрібно спостерігати за дитиною і визначити період, найбільш сприятливий для цього. Бажано, щоб в цей момент, батьки оточили дитини ще більшою турботою, любов`ю, надали йому можливість тактильного контакту.
  3. Частіше говоріть дитині, що він уже дорослий, і смоктати в його віці соску некрасиво. Звертайте увагу на його однолітків, які не мають такої звички. Правда, як показує досвід, батьківське думка стає з роками на так важливо для дитини, як думка власне однолітків. Якщо ваша дитина в саду або на майданчику раптом покладе собі в рот пустушку, а хлопці будуть його за це «лаяти», то цілком можливо, що дитина дуже швидко відмовиться від неї.
  4. Рідше залишайте пустушку на видному місці і частіше відволікайте дитини від думки про неї.
  5. Можна запропонувати дитині віддати пустушку пташці і її діткам, тому що у них немає такої чудової пустушки. Або посадити дерево з сосок - закопати соску і чекати поки виросте дерево. Гра - основний спосіб пізнання дитини!
  6. Часто батьки вдаються до слів «загубилася», «зіпсувалася, захворіла, пора викинути».
  7. Іноді батьки мажуть пустушку чимось гірким (гірчицею (слабким розчином!) І ін.).
  8. Якщо ви налаштовані забрати соску у дитини, то робіть це до кінця. Так як в разі повернення пустушки дитині (довго плакав, погано став спати і ін.) Він виробить умовний рефлекс, що всього можна домагатися своїм криком і буде його активно застосовувати.
  9. Постарайтеся самі заспокоїтися щодо звички дитини смоктати пустушку. Адже найчастіше бажання відучити від соски у мами виникає, якщо їй стали робити зауваження (соромити) на цей рахунок. Якщо ці докори постаратися пропускати повз себе, то процес отучения від соски буде менш болючим.

Сподіваємося, Вам допоможуть ці рекомендації. Успіхів!



Увага, тільки СЬОГОДНІ!