» » » Як відучити від пустушки?

Як відучити від пустушки?

Як відучити від пустушки?

Соска стає для дитини своєрідним антидепресантом, що дозволяє легше переносити образи, страхи, нові відкриття та ін. Однак згодом дитини потрібно постаратися відучити від цієї психологічної залежності. Поговоримо докладніше про те, для чого це необхідно, в якому віці і як відучувати малюка від соски.

Чому потрібно відучувати від пустушки?

Соска призначена для того, щоб задовольняти загострений смоктальний рефлекс у немовлят, які поки ще не можуть їсти звичайну тверду їжу.

Однак тривала аж до періоду, коли почнуть з`являтися зубки, прихильність до соски може стати причиною викривлення молочних зубів і порушення прикусу. Останнє, в свою чергу, в більш старшому віці стане причиною багатьох проблем, серед яких і часте травмування ясен і мови, і швидке стирання емалі, а значить, підвищення чутливості зубів. В особливо запущених складних випадках неправильний прикус може викликати пошкодження скронево-нижньощелепного суглоба, асиметрію обличчя.

Хоча ймовірність подібних наслідків не так вже й велика, відчутний ризик все ж є. А тому краще постаратися вчасно відучити свого малюка від пустушки.



Причому особливо це необхідно в наступних випадках:

  • якщо дитина практично не випускає соску з ротика;
  • якщо у малюка є проблеми зі слухом або промовою;
  • якщо малюк використовує пустушку як привід не спілкуватися з оточуючими;
  • якщо дитині більше 3-х років.

Коли відучувати від соски?

Як вже було зазначено, смоктальний рефлекс сильно розвинений в період, коли у немовляти ще не почали прорізатися зубки. Однак в період між 8-11 місяцями смоктальна потреба дещо пригасає. Саме в цей час лікарі рекомендують зробити перші кроки по отучению від пустушки.

Як відучити від соски: методики і рекомендації

Вирішуючи, як відучити дитину від соски, ви повинні будете вибрати один з двох методів.

Різке виняток пустушки з життя малюка



Застосовується тільки для дітей у віці від 1,5-2 років, так як з ними вже можна домовлятися, можна щось пояснювати, забороняти.

Варіанти в цьому випадку можуть бути різні: «втратьте» соску або «забудьте» її в гостях. Попросіть малюка подарувати соску сусідської маленьку дівчинку. Запропонуйте віддати її феї, яка в обмін на пустушку принесе малюкові довгоочікуваний подарунок. При цьому важливо розуміти, що «втративши», «подарувавши» або «віддавши феї» пустушку, ви вже не повинні будете повертати її дитині. Але це, по-перше, погано в виховних цілях, а по-друге, може викликати у дитини стрес.

Поступове відучення від пустушки

Даний метод можна вільно застосовувати з найменшими дітьми. У цьому випадку батькам потрібно чітко спланувати свої дії, бути делікатними, але в той же час наполегливими.

Щоб поступово побороти звичку малюка смоктати пустушку:

  • Обмежте «спілкування» з соскою. Намагайтеся забирати її на час (з кожним разом - на більш тривалий період) і паралельно займайте увагу малюка чимось дуже цікавим. Причому бажано, щоб заняття включали роботу рота. Наприклад, можна співати, видувати мильні бульбашки.
  • Забирайте соску і давайте замість неї шматочок хліба, сушку, печеньку, шматочок яблучка йди іншого фрукта - щось, що малюк зможе смоктати і жувати замість улюбленої пустушки.
  • Відучуючи від соски, привчайте пити не з пляшечки, а з чашки, ложки.
  • Не сваріть малюка, якщо він категорично відмовляється віддавати пустушку, але максимально заохочуйте його, якщо він все ж погодився на час залишити соску. Пояснюйте, що те, що він зробив, дуже правильно, і ви ним задоволені.
  • Соска малюкові часто потрібна, щоб заспокоїтися. А тому навчитеся дарувати малюкові почуття захищеності і спокою іншими методами. Наприклад, не давайте пустушку перед сном, а замість цього включите нічник, який йому подобається, почитайте казку або заспівайте пісеньку. Обов`язково дочекайтеся, коли дитина міцно засне.
  • Можна спробувати трохи зіпсувати соску. Для цього або проколіть її голкою, або зробіть крихітний надріз. Цілком можливо, що втратила свої властивості соска стане менш приємною для використання, і дитина сама від неї поступово відмовиться.
  • Намагайтеся бути послідовними в своїх рішеннях. Якщо зібралися відучувати, то нехай і крихітними кроками, але йдіть до мети, раз по раз ховаючи соску, відволікаючи дитини, пропонуючи йому заміну пустушки у вигляді хліба або фруктів тощо.

важливі поради

  • У період отучения від соски намагайтеся не створювати для дитини приводу для інших переживань. Наприклад, не варто паралельно з цим процесом починати привчати до горщика, затівати великий переїзд або довгу поїздку на відпочинок.
  • Не рекомендується починати відучення пізньої осені і в зимовий період. Як відомо, холодні місяці сприяють хворобам, дурному настрою і апатії. Крім того, в такий час дитина мало гуляє на вулиці, а значить, у вас буде менше можливостей відвернути його від думок про соску. Відкладіть це питання до теплої пори року.
  • У багатьох дітей повністю забути прихильність до соски виходить тільки до 2-3 років. А тому якщо вам категорично не вдається побороти залежність у віці до року, то сильно наполягати все ж не потрібно. У цьому випадку потрібно спробувати максимально скоротити час використання дитиною пустушки - бажано всього до 30 мин.-2 ч. В день (перед сном і в моменти стресу, під час хвороб).

На завершення хочеться нагадати, що відучення від пустушки вимагає величезного терпіння і сили волі батьків. Багато мам і тат не поспішають забирати соску через власного егоїзму. Адже набагато простіше дати дитині соску, ніж терпіти його крики, сльози, капризи. А тому перед тим як почати відучувати від соски, домовтеся, в першу чергу, з собою. Вирішіть, що вам дорожче - тиша і спокій в будинку або здоров`я рідного малюка.

До того ж, далеко не всі батьки розуміють ступінь ризику розвитку проблем з прикусом. В цьому випадку є сенс сходити на консультацію до стоматолога, який вам в подробицях роз`яснить дане питання.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!