» » » Як відучити дитину гризти нігті?

Як відучити дитину гризти нігті?

Як відучити дитину гризти нігті?

Багато батьків стикаються з проблемою появи оніхофагіі (нав`язливою необхідності обкушування нігтів) у дитини. При цьому спонукати дитину відмовитися від шкідливої звички вкрай непросто.

Про те, чому діти гризуть нігті і як допомогти їм забути про цю потребу, читайте далі.

Чому діти гризуть нігті?

Будь-яке нав`язливе бажання - це ознака того чи іншого неврологічного, психічного розладу, емоційної дисгармонії. Гризучи нігті, дитина, по суті, виявляє внутрішній неспокій - страх, тугу, злість і ін. Причини можуть бути наступні:

  • Несприятлива емоційна атмосфера вдома. Це і конфлікти батьків, і важке матеріальне становище, хвороба когось із членів сім`ї.
  • Неприємності в школі, наприклад, складності в навчанні, недоброзичливі відносини з учителем або однолітками.
  • Наявні у дитини комплекси, наприклад, щодо зовнішності, інтелектуальних здібностей, умінь, якихось хвороб та ін.

Як відучити дитину гризти нігті: методи

психологічний аспект

Потрібно усунути головне джерело стресу, неврозу у крихти. Причому дуже важливо спробувати впоратися зі звичкою якомога раніше, оскільки в більш старшому віці вона може закріпитися досить ґрунтовно, ставши фактично закономірною для цієї дитини і навіть дорослої людини реакцією на будь-який емоційний дискомфорт.



При виборі конкретних методів вам потрібно буде орієнтуватися на джерело хвилювань саме для вашої дитини. Виявити його можна, просто поговоривши з чадом, запитавши, що саме його хвилює. Зазвичай звичка гризти нігті проявляється в ранньому віці, а тому встановити контакт з малюком буде нескладно. Якщо ж оніхофагія проявилася, наприклад, у підлітка, з яким спілкування утруднене, то завжди можна звернутися за допомогою до невролога, психолога.

інші способи

Досить ефективно буде поєднувати корекцію емоційного стану дитини з більш простими способами боротьби з оніхофагією, діючими, зокрема, на рівні рефлексів.

  • Можна нафарбувати дитині нігті спеціальним безбарвним лаком, що володіє досить різкій гіркотою. Звичайно, деякий час дитина буде відчувати гостру необхідність в задоволенні звичної потреби, проте кожного разу відчуваючи на губах неприємний смак, він буде відмовлятися від затії. Причому в цьому випадку на психологічному рівні буде формуватися прямий зв`язок «гризти нігті - відчувати противну гіркоту». А вона через якийсь час повинна буде налаштувати дитини вкрай негативно до улюбленого колись процесу.
  • Дітям в старшому віці може допомогти мотивація на кшталт «У жінки / чоловіки повинен бути ідеально-акуратний, красивий манікюр (для хлопчиків - доглянуті охайні руки). Це дуже подобається чоловікам / жінкам ».
  • Можна спробувати вибудувати вільний час дитини (саме тоді він найчастіше гризе нігті) якимось розважальним заняттям, яке вимагатиме участі рук. Наприклад, вишивкою, ліпленням, складанням конструктора, плетінням тощо.
  • Для вразливих дітей іноді цілком достатньо може бути просто яскравої розповіді про страшні мікроби, які «сидять» під нігтями і потім потрапляють в шлунок, викликаючи всякі захворювання. Тільки не перестарайтеся, щоб не налякати дитину більше, ніж потрібно.

Можна регулярно відводити чадо до фахівця з манікюру, щоб той упорядковував нігті, відрізаючи все те, що дитина може згризти (відросло нігтики, задирки).

Пропонуємо вашій увазі і інші статті про те, чому з`являється подібна хвороблива прихильність у дітей і як з нею впоратися:

  • Чому гризуть нігті
  • Як перестати гризти нігті


Увага, тільки СЬОГОДНІ!