» » » » Коли сняться сни?

Коли сняться сни?

Коли сняться сни?

Близько третини свого життя ми проводимо уві сні. Тобто якщо людина прожила умовно 75 років, то 25 з них він спав. Так, це багато, але просто неможливо уявити собі адекватне існування людства без повноцінного та достатнього сну. Досліди на тваринах, яких позбавляли сну, показали, що повне позбавлення сну неминуче призводить до смерті через 2-3 тижні без видимих при розтині причин.

Сон не менш важливий у процесі життєдіяльності, ніж травлення, виділення та обмін речовин. Сон необхідний не тільки для фізичного відпочинку і відновлення сил, але важливий і в пристосуванні людини до циклічних явищ природи (зміна часу доби, часів року). Незаперечна роль сну в процесі запам`ятовування, зберігання і переробки отриманої за день інформації. Також під час нічного відпочинку нормалізується обмін речовин і активізуються імунні реакції організму.

фази сну

Коли сняться сни? Сон - процес циклічний, складається з чергуються повільної і швидкої фаз. Ці фази були виділені за допомогою приладів електроенцефаллографа, далі ЕЕГ. Принцип дії ЕЕГ заснований на тому, що електроди апарату "зчитують" хвилі електричної активності головного мозку з поверхні шкіри голови.

У свою чергу, фаза повільного сну підрозділяється на 4 стадії засипання (дві перші - поверхневий сон, дві другі - глибокий):



1. Перша стадія - дрімота, що триває 5-10 хвилин, яка супроводжується м`язовими посмикуваннями, напівсонними мріями, ілюзорними думками та ідеями. На цій стадії знижується м`язова активність, частота пульсу і дихання, артеріальний тиск, температура тіла, сповільнюється обмін речовин і робота мозку.

2. Друга стадія - легкий чи неглибокий сон, триває до 20 хвилин. Продовжує прогресивно знижуватися активність головного мозку, частота пульсу і дихання, тиск і температура.



3. Третя стадія - перехідний, глибокий сон. Ця стадія практично не відрізняється від четвертої - стадії ще глибшого сну, і вони часто об`єднуються разом. В цей час мозок повністю припиняє свою роботу, максимально відпочиває і відновлюється, розбудити сплячого на цій стадії практично неможливо. Зате людина може розмовляти або ходити уві сні, але потім нічого не пам`ятає. Коли сняться сни в повільній фазі, вони розмиті, емоційно не пофарбовані, схожі, швидше, на думки без яскравих картин і сюжетів, а тому майже не запам`ятовуються.

Хвилі ЕЕГ в другій фазі мають форму веретена - спалахи активності чергуються з повільними хвилями низької амплітуди, в 3 і 4 фазах хвилі стають високоамплітудними, але також залишаються повільними.

4. Швидка фаза сну, п`ята стадія - парадоксальний сон, супроводжується швидкими рухами очних яблук. Це і є головною відмінністю швидкої фази від повільної. Крім того, електрична активність головного мозку, яка визначається за допомогою ЕЕГ, в ці хвилини близька до активності спить мозку. При цьому людина практично нерухомий - тонус великих м`язів знижений максимально, продовжують працювати лише окорухові м`язи, діафрагма, частішає дихання і серцеві скорочення, підвищується артеріальний тиск. Розбудити людину, не дивлячись на високу активність головного мозку та готовність до роботи, представляється також дуже складним завданням, звідси й друга назва сну - парадоксальний.

В яких фазах ми бачимо сни?

Так коли сняться сни, в яких фазах? На четвертій стадії, званої ще дельта-сном, і на п`ятій стадії (парадоксальною) людині сняться сни. Якщо людину розбудити у фазі швидкого (парадоксального) сну, то він зможе розповісти, що йому снилося, однак переривання швидкого сну згубно позначається на психічної діяльності.

Якщо людина довго не спав

Людина, котрий не спав довгий час, втрачає самоконтроль і занурюється відразу в фазу швидкого сну, минаючи повільний. Коли людині сняться сни в швидкій фазі, запам`ятовуються вони значно частіше і сильніше, оскільки яскраво пофарбовані, можуть мати чітку сюжетну лінію, що нагадує пережиті емоції за день або якісь нереальні фантазії і картини.

Коли ми пам`ятаємо сни?

Зовнішні подразники (наприклад, будильник, телефонний дзвінок або гучний звук) можуть включатися в загальну картину сну і сприяти пробудженню. 80% розбуджених або прокинулися самостійно людей в швидкій фазі чітко пам`ятають свій сон і можуть детально його розповісти. На точність і докладність розповіді може вплинути те, як розбудили людини - швидко або поступово: чим повільніше було пробудження, тим абстрактніше і невиразно буде спогад про сон.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!