Що дає сон?

Що дає сон?

У стані сну людина проводить практично третину свого життя. Що дає сон і чи можна обійтися без нього? Щоб відповісти на ці питання, вчені провели ряд досліджень і експериментів за участю людей і тварин. Їх результати показали, що здоровий сон продовжує життя, а його відсутність завдає непоправної шкоди організму.

фази сну

Що таке сон. Це фізіологічний процес, що складається з циклів, кількість яких залежить від тривалості сну (від 3 до 6). У підлітків і дорослих людей цикл триває близько 90 хвилин, у дітей - 50-60 хвилин. Кожен цикл ділиться на фази швидкого і повільного сну.

повільний сон

У період повільного сну відбувається відновлення всіх енергетичних витрат. Повільний або ортодоксальний сон займає 75-80% циклу і складається з 4-х стадій:

  1. Стадія дрімоти. Людина занурюється в напівсонний стан. В голові за інерцією продовжують витати думки, мрії, сноподобной галюцинації. Іноді в цей період сну може само собою прийти вірне рішення проблеми.
  2. Стадія «сонних веретен». Відбувається повне відключення свідомості, знижується м`язова активність, пульс і дихання стають повільними. При цьому підвищується слуховий поріг сприйняття. У цей період людини легко розбудити.
  3. Стадія переходу від поверхневого сну до глибокого.
  4. Стадія глибокого сну. Час найбільш міцного сну, під час якого мозок отримує повноцінний відпочинок. Людину відвідують сновидіння, можливі напади лунатизму.

Швидкий сон

Швидкий або парадоксальний сон є п`ятою стадією циклу. Його називають стадією швидких рухів очей, так як прикриті століттями очні яблука в цей час здійснюють швидкі рухи.



Особливість даного періоду полягає в тому, що за станом активності мозку, числу серцевих скорочень стан максимально схоже на неспання. У той час, як падіння м`язового тонусу призводить людини в повну нерухомість.

Найяскравіші сновидіння людина бачить в період швидкого сну, переривання якого має несприятливі наслідки для психіки.

Що дає сон для організму



Дослідивши організм сплячої людини, вчені встановили, для чого потрібен сон:

  • нормалізує роботу серцево-судинної системи;
  • зміцнює імунну систему;
  • стимулює регенерацію клітин;
  • впорядковує спогади і покращує пам`ять;
  • відновлює роботу нервової системи.

Під час сну всі клітини організму збільшують вироблення білка, виводять токсини і заповнюють збиток, заподіяний їм протягом дня. Тому виспавшись людина відчуває себе бадьорим і відпочив.

Повноцінний сон - це запорука гарного самопочуття, краси і довголіття, так як у відпочинку організм потребує не менше, ніж в харчуванні. Вважається, що для повного відновлення сил дорослій людині необхідно 7-8 годин на добу. Люди, які сплять менше 6 і більше 9 годин в день, живуть в 1,5 рази менше.

Не менш важливо і якість сну, яке забезпечить виконання простих правил: провітрюйте приміщення, не їжте за 3 години до сну, не спите при світлі, підберіть зручне ложе.

наслідки недосипання

Відсутність сну є великим стресом для організму. Уже через кілька діб з`являються галюцинації, порушується координація рухів, погіршуються слух і зір. Після п`яти діб без сну людина помирає. Не дарма позбавлення людини сну вважається найбільш витончений тортурами. До книги рекордів Гіннеса занесений людина, якій вдалося перебувати в стані неспання 264 години.

Не менш небезпечно для організму і хронічне недосипання, яке тягне за собою такі проблеми зі здоров`ям:

  • викликає підвищення артеріального тиску і рівня холестерину в крові, що призводить до захворювань серцево-судинної системи, виникненню інфарктів і інсультів;
  • погіршує стан нервової системи, провокує розвиток депресії і стресу;
  • призводить до дисбалансу гормонів і збільшення маси тіла;
  • знижує розумову активність і концентрацію уваги.


Увага, тільки СЬОГОДНІ!