Як виспатися?

Як виспатися?

Організм людини влаштований так, що потребує відпочинку. Для людини сон - це фізіологічна потреба у відновленні сил. Як би виспатися так, щоб вранці відчувати себе бадьорим і отдохнвушім? Зараз дізнаємося.

фази сну

Давно відомо, що сон ділиться на фази. Також відомо, що відбувається на кожному етапі, які відмінності бувають при повільному і швидкому сні.

  1. Швидкий сон ділиться на два типи: емоційний і неемоційна.
  2. Повільний сон ділиться на дрімоту, сонні веретена і дельта-сон.

Вся послідовність фаз сну займає 90 - 100 хвилин. Це називається циклом. Під час нічного відпочинку ці фази повторюються, частка швидкого сну збільшується за рахунок зниження частки повільного сну. При повноцінному здоровий сон протікає до п`яти таких циклів - саме до цього і треба прагнути. Важливим моментом тут є той факт, що швидкий сон настає після проходження всіх фаз повільного сну.

Як організувати сон, щоб висипатися



Багато стурбовані питанням про те, як виспатися і як правильно організувати свій сон. Розглянемо основні правила підготовки до сну, щоб висипатися щоночі.

  1. Лікарі-фізіологи в один голос рекомендують відмовитися від перегляду телевізора на ніч. Сидіння на дивані перед екраном слід замінити на 30-хвилинну прогулянку. Це дозволить зняти з себе накопичилася за день на сполох, переключитися на інші думки. Прогулянка спортивним кроком буде контрастним доповненням до розумової та емоційної втоми, що нагромадилася за день. Вечеряти бажано не менше ніж за 2 години до того, як ви ляжете в ліжко. Лягати треба не пізніше 23 годин. Дотримуйтеся одного і того ж графіка сну, щоб організм виробив звичку засинати і прокидатися в один і той же час. Спати краще не менше 7-8 годин, однак потреба у сні індивідуальна: комусь треба трохи більше, а комусь - менше. Спіть стільки, скільки Вам потрібно для гарного самопочуття.
  2. Дуже важливо, на який ліжка ви спите. На здатність розслабитися впливає стан хребта. Спати краще на жорсткому матраці - він корисний для хребта. Можна вибрати ортопедичний матрац. Не менш важлива зручна подушка, також можна вибрати корисну ортопедичну. Подушка не повинна бути занадто високою, щоб на шиї не утворювалися складки. Ковдра вибирайте м`яке, тепле і легке.
  3. Варто прийняти ванну. Відомо, що перед тим як лягти спати, ми приймаємо душ, проте доведено, що прийняття ванни набагато ефективніше.
  4. Випийте чай. Гарячий чай дійсно допомагає організму розслабитися перед сном. Тільки врахуйте, що чай не повинен бути занадто міцним - такий здатний пробудити апетит. Підійде чорний чай з медом або бергамотом. Також можна випити трав`яний заспокійливий чай (наприклад, ромашковий) або тепле молоко.

Як швидко заснути

Відкрийте вікно в приміщенні: доступ свіжого повітря допоможе отримати бажаний ефект. Ляжте в ліжку в зручну позу, постарайтеся ні про що не думати або уявити те, що допоможе вам розслабитися, наприклад, тихе море і пустельний пляж. Розслабтеся. Пам`ятайте про дихання! Дихайте глибоко і видихайте легко, без напруги. Саме так людина дихає під час сну. Поступово ви зумієте зануритися в дрімоту. Такий метод дозволить вам швидко заснути.

Що робити при порушеннях сну?



Найпоширеніша форма порушення сну - безсоння. Часто кажуть, що це стан душі, проте причини її можуть бути як душевними, так і фізіологічними.

Якщо ви багато працюєте і напружуєтеся фізично, то не дивно, що часті навантаження викликають у вас подібний стан. Вам допоможуть поради, викладені вище, а також деякі поширені рекомендації.

  1. Прийміть перед сном теплу ванну з маслами лаванди або пачулі - допоможе розслабитися і заспокоїтися перед сном.
  2. Якщо ви голодні, випийте перед сном натуральний йогурт або з`їжте що-небудь легке - яблуко, банан або грушу.
  3. Не переїдайте. Відмовтеся від ситної вечері, навіть якщо в ньому присутні найулюбленіші страви. Пам`ятайте, що за Тобто варто за три-чотири години до сну.
  4. Регулярно провітрюйте приміщення. Відомо, що в задушливій кімнаті заснути набагато складніше і виспатися теж.
  5. Не спіть занадто довго. Дотримуйтеся режиму сну. Нормальним для людини вважається 6-7 годинний сон.

Якщо ж всі вищевказані рекомендації вам не допомогли, то варто звернутися до лікаря, так як безсоння може виникати через прихованих патологій.

Інший випадок - душевні проблеми. У їх вирішенні можуть допомогти близькі вам люди або психолог.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!