» » » Чи можна вагітним спати на животі?

Чи можна вагітним спати на животі?

Чи можна вагітним спати на животі?

Під час вагітності жінка повинна стежити за режимом свого сну, тому що він багато в чому впливає як на здоров`я майбутньої дитини, так і на її власне.

Пози для сну у вагітних

Багатьох цікавить питання про те, в яких позах потрібно спати вагітним. Поза повинна бути зручною для жінки і не шкодити розвитку плода. На майбутньої дитини не повинна тиснути тяжкість внутрішніх органів матері. Правильною позою для сну є та, в якій плід нормально отримує кисень в потрібній кількості. Багатьох хвилює питання про те, чи можна вагітним спати на животі і на спині. Тут все залежить від терміну вагітності і від відчуттів жінки.

  1. На самому початку вагітності жінка може дозволити собі будь-яку зручну для неї позу. В цей час матка ще не виросла до великих розмірів і надійно захищена кістками. При маленькому терміні вагітним можна спати на животі і на спині. Але якщо жінка відчуває незручності, то це сигнал про те, що позу треба змінити.
  2. На початку четвертого місяця вагітності живіт вже добре видно, і жінка починає відчувати, як малюк всередині неї ворушиться. Він надійно захищений з усіх боків, проте спати на животі вже не можна. У цій позі жінка буде тиснути на майбутню дитину. З цього часу вагітним не можна спати на спині, інакше плід не буде отримувати потрібного кількість повітря і може задихнутися. Тому, якщо жінці подобається спати на спині або на животі, то на період вагітності доведеться відмовитися від улюбленої звички на користь здоров`я малюка. Якщо вночі жінка прокидається в неправильній позі, то вона повинна негайно змінити її.
  3. З сьомого місяця вагітності жінці вже буде незручно спати на животі. Спати на спині в цей період шкідливо для самої жінки. Вже досить великий малюк в такому положенні буде тиснути на внутрішні органи і заважати їх роботі.

Так як же правильно спати вагітним? Вагітним найкраще спати на боці. У цьому положенні мама буде піклуватися про правильний розвиток дитини і про своє здоров`я. Плід без перешкод отримує кисень і при цьому не тисне на внутрішні органи жінки. Лікарі радять вагітним спати на лівому боці, так як це найбільш прийнятна поза для повноцінного відпочинку. Щоб стало ще зручніше, під живіт і між ніг можна покласти по подушці.

Гігієна сну для вагітної

Багатьом вагітним жінкам постійно хочеться спати. Особливо часто це відбувається в перші місяці вагітності. У цьому винен гормон прогестерон. Він задіяний в репродуктивній системі жінки. Під час вагітності цей гормон накопичується у великій кількості. Прогестерон має функцію заспокоєння. А так як в організмі вагітних жінок його дуже багато, то вони часто хочуть спати.



Для того, щоб вагітність протікала нормально, жінка повинна дотримуватися правильного режиму сну.

Постіль для вагітної має бути зручним і відповідати нормам гігієни: матрац повинен бути середньої жорсткості, а ковдру - теплим, але легким.

Обов`язково потрібно висипатися. Жінка повинна спати не менше норми (8 годин). Дуже важливий нічний сон. Він повинен бути здоровим і повноцінним. Якщо жінка любить поспати вдень, і це негативно впливає на її нічний сон, то від денного слід відмовитися.



Для того, щоб швидше заснути, жінка може дозволити собі невелику фізичне навантаження. Головне - не перестаратися! Це можуть бути піші прогулянки, робота по дому, неважкі фізичні вправи. У першій половині дня можна вести активну діяльність з найбільшим напругою, ближче до вечора потрібно знизити навантаження, а перед сном зовсім виключити.

Зосереджена розумова діяльність перед сном також виключається. В цей час доби краще розслабитися, послухати спокійну і приємну музику або почитати улюблену книжку.

Якщо жінка відчуває дискомфорт у грудях під час сну, то на ніч вона може надягати бюстгальтер. Він повинен бути з натуральної тканини і не здавлювати груди. Якщо болить спина, то можна користуватися спеціальним поясом для вагітних. Він позбавить від болю і зробить м`язи спини сильними.

Не можна користуватися снодійним засобами без консультації лікаря.

Важливо виробити чіткий режим сну і неспання. Жінці треба навчитися лягати спати і вставати в один і той же час.

Уникайте негативних емоцій перед сном. Виникаючі проблеми потрібно вирішувати днем, а вечір краще проводити в спокої і розслабленні.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!