» » » » Як правильно спати?

Як правильно спати?

Як правильно спати?

Сон займає третину нашого життя, дозволяє пристосуватися до навколишнього середовища і вчасно відновити сили. В середньому ми спимо від 8 до 9 годин на добу, але зустрічаються люди, яким п`яти годин сну виявляється досить, щоб бути у відмінній формі, іншим же потрібно для цього все десять.

Однак трапляється, що необхідне нам на сон час проти нашої волі скорочується, а втома накопичується. Щоб уникнути цього, треба знати, про деякі правила сну ...

Як правильно спати?

  • Постарайтеся збільшити фізичні навантаження, регулярно займаючись спортом, або хоча б ходите якомога більше пішки. Сон призначений для відновлення енергії, але для цього треба перш за її витратити!
  • Якщо ви збираєтеся скоро лягати спати, треба заздалегідь припинити будь-яку активну діяльність, як фізичну, так і інтелектуальну. Почитайте книжку або подивіться фільм, який не потребує серйозного розумового напруження, а ще краще - прийміть теплу ванну.
  • Не слід пити нічого збудливого - чай, кава, напої, що містять колу, сік цитрусових, а для деяких навіть шоколад. Зверніть увагу на своє вечірнє меню. На вечерю не варто їсти жирної їжі - вона повільно засвоюється.
  • Велике значення має обстановка спальні. Наскільки це, можливо, постарайтеся створити собі, що називається, сприятливе для сну простір.
  • Лежачи в ліжку утримайтеся від їжі і перегляду телевізора. Кімната, в якій ви спите, повинна бути самою тихою, а в її оздобленні краще спокійні кольори (блакитний, зелений, білий) і сувора прості меблі.
  • Простежте, чи не перевищує норму температура повітря у вашій кімнаті. Вона повинна бути не більше 18-20 градусів С. Зверніть увагу також, чи достатня в спальні вологість повітря, особливо якщо у вас центральне опалення. Щоб збільшити вологість, можна просто поставити на батарею стакан води.
  • Переконайтеся, що ваш матрац в порядку. Слід врахувати, що за 10 років використання навіть самий хороший матрац втрачає 20% своїх достоїнств, тобто комфортності. Якщо вам пора його міняти, купуйте не надто жорсткий і не дуже м`який, але досить пружний.

Серед ночі часто прокидаються вагітні жінки. Причина тому - складні гормональні зміни, що відбуваються в організмі майбутньої матері. Про те, як правильно спати під час вагітності, читайте детальніше в іншій статті на нашому порталі.

В якій позі правильно лягати спати

За всю ніч ми кілька разів міняємо розташування свого тіла. Але найкращою позою вважається становище на животі. У цьому положенні у нас розпрямляються міжхребетні хрящі, і відсутня тиску будь-яких органів на нирки. Тим самим вони краще працюють. Але це ставитися тільки до тих, у кого не заповнений шлунок на ніч. Якщо у вас не виходить скасувати трапезу за три години перед сном, тоді лягайте спати на правий бік. Саме ця поза допоможе уникнути проникнення жовчі в шлунок.



Багато вчених стверджують, щоб правильно спати - сторони світу в обов`язковому порядку повинні бути враховані. Для більш повноцінного сну треба щоб голова перебувала в сторону півночі або сходу. Якщо ж узголів`я у ліжку дивиться на південь або захід - це погано, ви не будете висипатися і весь день відчувати себе розбитим.

Як правильно спати головою ви зможете більш детально прочитати в цій статті: "Куди спати головою"?

Як правильно спати на подушці



Для найкращого сну необхідно правильно підібрати подушку. Для цього підберіть подушку, яка буде підтримувати шию і голову найзручнішим для вас чином. Не останню роль відіграють і її складові:

  • Вовна вівці. Така подушка прослужить вам багато років, але вона швидко набирає в себе тепло. Тому вона не всім підійде.
  • Гусячий пух. Вона добре пропускає повітря, підійде для тих, хто любить поспати на м`якій подушці.
  • Рослинні наповнювачі. Ця подушка - гіпоалергенна і має властивість пристосовуватися під форму вашої голови. Але користуватися її можна тільки 2 роки.

Як правильно спати по фен шуй

На сьогоднішній день важко дотримуватися всіх рекомендацій фен шуй, так як стиль і мода диктує нам свої правила. Але для більш комфортного сну існує ряд порад:

  • Біля ліжка не повинні стояти рамки з фотографіями рідних і близьких;
  • У кімнаті має бути обмежена кількість дзеркал. Ні в якому разі не можна, щоб в них відбивалася ваше спальне місце;
  • Ліжко Застеляйте натуральними простирадлами світлих відтінків. Для зими підійде такий матеріал, як бязь, а влітку - шовк;
  • Необхідно всипати в певний час кожен день і на одному і тому ж місці на ліжку.

Як правильно укладати дитину спати

Майже всі жінки, які вперше стали мамами, задаються питанням, як правильно спати новонародженому. Лікарі радять робити так, як наші бабусі здавна. А саме: після того, як ви погодували дитину, покладіть його спочатку на один бік, а потім на інший, потім і на спинку. Ви можете покласти новонародженої дитини на животик тільки в разі короткого сну (обідній) або коли той ще не спить.

Такі методи допоможуть дитині правильно спати і взяти користь з кожної пози.

  • У положенні на животі малюк вже незабаром навчитися повертати голову, зміцнюватися м`язи спини, стегон.
  • На спині дитина краще вивчає навколишнє середовище, знайомиться з новими враженнями від побаченого. Через простору своїх рук і ніг легко їх пізнає.
  • На боці немовля також спостерігає за процесами, що відбуваються перед ним, зменшується ймовірність вдавитися.

Приділяйте належну увагу вашому образу сну, і ви дуже скоро помітите як покращився ваше здоров`я і настрій.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!