» » » » Що робити - безсоння?

Що робити - безсоння?

Що робити - безсоння?

Кожна п`ята людина на Землі коли-небудь, так страждав від безсоння і задавався питанням: що робити - безсоння ?! Ця нічна гостя ніяк не дає розслабитися і просто міцно заснути в своїй теплого ліжка. Перш ніж радити, як позбутися від безсоння, давайте з`ясуємо причини її появи. Адже як відомо: усунеш причину - усунеш і саме явище.

Безсоння - причини

Надмірне збудження нервової системи і психіки. Цьому щосили сприяють хвилюючі розмови, сварки, крікі- захоплюючі книги-розбурхують фільми - особливо бойовики і жахи. Уникайте всього цього перед сном.

Прийом деяких ліків, речовин і напоїв цілком може спровокувати безсоння. Наприклад, це міцний чай або каву перед сном. Намагайтеся не вживати ці напої в другій половині дня або якщо скоро ляжете спати. Краще попийте сік, воду або тепле молоко з медом. Останній напій, до речі, - чудовий засіб від безсоння.

Сильна стомлюваність вводить організм у стан стресу і провокує безсоння. Таке буває, коли у Вас занадто багато справ щодня, дуже напружений графік роботи або вагон проблем з маленькою візком на додачу. Організм просто настільки загнаний всім цим, що вже не здатний самостійно розслабитися і повноцінно відпочити уві сні. Знизьте темп! Адже якщо не буде здорового сну, не буде і самого здоров`я. А здоров`я необхідно, щоб жити повним життям!

Незбалансований режим сну. Якщо спите по методу «коли захочеться», то і організм звикає спати, як попало. Результат - тьмяна шкіра, млявість, поганий стан в цілому. Як не крути, а людина - істота природна і спати йому потрібно тоді, коли сонечко сідає, а значить, в нічний час доби. Постарайтеся привчити себе до здорового режиму.



Які причини безсоння ще? В основному, це не одне, а кілька порушень в організмі. Вони також можуть бути пов`язані між собою. Зауважу, що такі порушення зустрічаються абсолютно у всіх людей, навіть якщо вони цього не помічають. Рано чи пізно людина дізнається про них, так як ці порушення накопичуються в організмі роками. Бережіть здоров`я! Вчасно ходите до лікарів, якщо потрібно!

Однією з причин безсоння є наші думки. Саме вони, бентежачи нервову систему, виходять на перший план і не дають людині заснути. Цьому є пояснення. Коли Ви напружено про щось думаєте чи роздумуєте над важливим для Вас питанням, головний мозок починає посилено працювати. Це не правильно. Щоб заснути, необхідно розслабитися і відійти від цих думок, згадати щось приємне, заспокійливе. Таким чином Ваш мозок розслабиться разом з Вами, і Ви заснете.

Є ще одна популярна причина безсоння - це шлунок, а точніше, те, що в нього потрапило незадовго до сну. Шкідлива перед сном жирна їжа, вона довго перетравлюється. Під час процесу перетравлювання Ви можете відчувати дискомфорт, і якраз через це не вдасться заснути. Але лягати спати голодним теж не потрібно. Їжте на вечерю більш легкі страви і продукти. Якщо їсти хочеться прямо перед сном, випийте склянку молока або кефіру або з`їжте який-небудь фрукт, наприклад, яблуко.

Засоби від безсоння



Як допомогти собі в такій ситуації? Що робити від безсоння? Спробуйте прогулюватися по чуть-чуть на свіжому повітрі перед сном кожен день. Привчіть себе до чіткого режиму сну і неспання - лягайте і вставайте в один і той же час. А що, якщо прогулянка на свіжому повітрі не допомагає, і режим ніяк не відновити? Спробуємо використовувати народні засоби від безсоння. Вважається, що більш дієвого засобу від безсоння, ніж мед, не існує. Крім того, він абсолютно нешкідливий.

Ось кілька рецептів:

  • Змішайте 1 ст. ложку "Боржомі" з 1 ст. ложкою меду і половиною ст. ложки подрібненого лимона. Приймайте вранці протягом місяця.
  • 1 стакан лимонного соку змішайте з 2 ст. ложками меду і додайте туди 2 ст. ложки волоського горіха. Приймайте по одній ст. ложці перед сном.
  • 3 чайні ложки яблучного оцту змішайте з чашкою меду. Приймайте такі ліки перед сном по 2 чайні ложки.

Давно доведено, що мед - чудовий тонізуючий і заспокійливий засіб. Отже, він дуже ефективний при безсонні.

Також Вам допоможе відвідування парної лазні з дубовим віником. Цей спосіб дуже благотворно позначається на стані нервової системи, розслаблює, заспокоює і допомагає подрімати.

Безсоння і вагітність

Величезною проблемою є безсоння при вагітності. Такі порушення сну можуть побут різними, проявляються вони протягом всієї вагітності. Причини можуть відрізнятися в залежності від термінів. На самому початку безсоння - це тривога про стан малюка, про зміни в своєму організмі, про прийдешні зміни. У другій половині вагітності і в кінці причини швидше фізіологічні, такі як задишка, свербіж шкіри, болі в попереку, а також висока активність плода.

Безсоння при вагітності не уникнути, але можна зробити сон спокійнішим.

  1. Протягом дня необхідно займатися нескладним фізичною працею, щоб організм втомлювався.
  2. Постарайтеся не спати довго днем, а якщо це можливо, то взагалі відмовтеся від денного сну.
  3. Перед сном краще не їсти, робота шлунка і кишечника вночі погіршують якість сну.
  4. Дуже приємно і корисно за 30-40 хвилин до сну прийняти теплий душ.

Як бачите, існує маса способів, як боротися з безсонням. Головне - постаратися визначити причину і викорінити її. А якщо це неможливо, то вибрати з маси варіантів боротьби з безсонням саме той, який вам найбільше підійде.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!