» » Як перевірити об'єктив?

Як перевірити об'єктив?

Як перевірити об`єктив?

Якість об`єктивів, зазвичай, дуже сильно варіюється від моделі до моделі. При цьому цифрові фотоапарати більш вимогливі до характеристик оптики, ніж знімають на плівку. Але часом вкрай важко вибрати підходящий екземпляр, щоб він не мав бек - фокуса, був досить різким і без розмитих країв. Зазвичай фотографам не завжди по кишені придбати новий об`єктив, тут є альтернатива - покупка об`єктива в комісійному магазині. Але, як перевірити об`єктив в такому випадку, і на що звернути увагу, особливо при покупці оптики не новою? Є ряд характеристик, за якими можна визначити справний і якісний оптичний інструмент.

Зовнішній вигляд об`єктива



Почати перевірку об`єктива потрібно обов`язково з зовнішнього огляду, що особливо актуально при покупці об`єктива б / у. Це найбільш основний показник, особливо, якщо ви задумалися, як перевірити об`єктив. У магазині обов`язково попросіть взяти апарат у руки, щоб краще його розглянути.

  • Наявність потертостей і подряпин. Якщо на клемах об`єктива є подряпини, це означає, що об`єктив вже хоч раз одягався на камеру. За величиною цих подряпин можна навіть побічно судити про частоту використання лінзи.
  • Огляньте клеми. Адже навіть чисті клеми без подряпин ще нічого не говорять, тому що об`єктив міг ніколи не зніматися з камери, особливо якщо він єдиний. Тому дивитися потрібно наявність потертостей і подряпин на кільцях зуммирования і байонеті.
  • Наявність слідів удару або падіння. З`ясувати потрібно, також, не кидали чи об`єктив. Для цього потрібно перевірити, чи є на корпусі сліди падіння, наприклад, вм`ятини металевих частин, тріщини на пластмасових частинах та ін. Падіння призводить до того, що зміщуються оптичні елементи, і це робить об`єктив бракованим. Якщо ви злегка потрясли об`єктив, то лінзи не повинні видавати цокали звук. У ряді моделей може бути невеликий металевий шум, який зазвичай виробляє привід авто-фокуса.
  • З`ясувати, чи не здавали об`єктив в ремонт. Це також дуже важливий етап того, як перевірити об`єктив при покупці. Оскільки подряпини на гвинтах об`єктива свідчать про те, що об`єктив розбирали. Ремонт в сервісі не страшний, але оптику могли чинити дилетанти. Оглянути потрібно також гвинти, якщо їх шліци зірвані і погнуті, то це характеризує некваліфікований ремонт.
  • Потрібно оглянути скла на наявність сколів і подряпин. Якщо ви піднесете об`єктив близько до настільній лампі, можна впритул, то всередині можете побачити пил, бульбашки, ворсинки, тощо. Щоб все це краще розглянути, варто розташувати об`єктив до світла під кутом, для того, щоб за об`єктивом утворився темний фон. Якщо кількість крихітних пухирців і пилу невелике, то це вважається допустимим.
  • Наявність бульбашок і подряпин на передній лінзі практично не впливатиме на якість знімків, але це може чинити на вас вплив психологічний, особливо, купуючи дорогу оптику. Подряпини і бульбашки, що знаходяться на задній лінзі - це дійсно поганий показник. Варто запам`ятати, що велика близькість дефектів до матриці збільшує вплив даних дефектів на якість знімків.

Робота механізмів об`єктива



Другий за важливістю етап того, як перевірити об`єктив перед покупкою, це перевірка роботи електроніки і механізмів об`єктива.

  • Кільця зуму і фокусування обов`язково повинні плавно обертатися, без характерних скрипів і заїдань, але, при цьому, не дуже вільно, щоб не збивалася фокусування. Витягніть висувається частина об`єктива до упору і злегка покачайте його - люфт повинен бути мінімальним.
  • Якщо ви направите об`єктив вертикально вгору і вниз, відповідно, то рухомий оптичний блок з обраного положення не повинен зміщуватися під дією своєї сили тяжіння. У деяких моделей для запобігання цьому є спеціальний фіксатор.
  • Варто звернути увагу на байонет, тому що встановлений об`єктив повинен бути жорстко зафіксований на камері, без сильних люфтів.
  • Потрібно також перевірити роботу електроніки. Особливо перевірте роботу автофокусу в ручному та автоматичному режимах.
  • Перевірте роботу діафрагми. Для цього потрібно переглянути глибину різкості, скориставшись кнопкою попереднього перегляду.
  • Перевірте роботу спалаху, особливо для об`єктивів, які повідомляють дистанцію фокусування камері. Об`єкт зйомки повинен бути в однаковій мірі висвітлено спалахом на будь-якому відстанях.
  • Об`єктив краще перевірити на тій камері, на яку ви плануєте його встановити. Оскільки іноді об`єктив може не зістиковуватися, і ввімкнення буде видаватися помилка.

Тепер ви знаєте, як перевірити об`єктив. Це дозволить вам добитися відмінних знімків. Бажаємо вам удачі!



Увага, тільки СЬОГОДНІ!