» » » Що таке телескоп?

Що таке телескоп?

Що таке телескоп?

Практично кожна доросла людина має уявлення про те, що таке телескоп. Однак не так багато людей хоч раз в житті бачили цей інструмент і ще менше мали можливість ним скористатися. Тим часом, при бажанні телескоп можна без зусиль придбати в спеціалізованому магазині. Головне - розуміти, навіщо він потрібен, щоб згодом телескоп припадав пилом десь в кутку.

По суті, телескоп - це прилад, за допомогою якого можна спостерігати за віддаленими об`єктами шляхом збору електромагнітного випромінювання. На сьогоднішній день розрізняють кілька видів телескопів в залежності від діапазону електромагнітного спектра:

  • Оптичний телескоп - такий прилад вважається найбільш популярним. До оптичних телескопів відносяться бінокль і підзорна труба. З їх допомогою можна розглянути дрібні деталі і вилучені предмети. Крім того, з точки зору оптики об`єктив такого типу телескопа є фотооб`єктивом. Причому в залежності від пристрою виділяють лінзові, дзеркальні і лінзових-дзеркальні телескопи.
  • Радіотелескоп - його застосовують для дослідження різних космічних об`єктів. За зовнішнім виглядом він нагадує величезну супутникову тарілку, та й принцип дії у них схожий.
  • Рентгенівський телескоп - призначений для спостереження за об`єктами в рентгенівському спектрі. Перший подібного виду телескоп використовували для спостереження за сонцем. При цьому такі прилади потрібно піднімати над атмосферою Землі, щоб вони правильно працювали.
  • Гамма-телескоп - цей прилад застосовується астрофізиками для вивчення Всесвіту. З його допомогою реєструють гамма-випромінювання, які виходять від об`єктів Метагалактики.


Також вам стануть у пригоді ці статті:



Увага, тільки СЬОГОДНІ!