» » » Як зробити сабвуфер своїми руками?

Як зробити сабвуфер своїми руками?

Як зробити сабвуфер своїми руками?
Як зробити сабвуфер своїми руками?

Сабвуфер (від англ. Subwoofer) - акустична система, яка відтворює звуки низьких частот, в тому числі і інфразвук (від 5 до 200 Гц). Сабвуфер в порівнянні зі звичайними колонками має масу звукових переваг. Кожному хочеться дивитися фільми або слухати улюблену музику, більш повно відчуваючи звуки. На жаль, не завжди існує можливість купити хороший сабвуфер, але це не проблема.

Сабвуфер можна зібрати будинку своїми руками. Якщо слідувати інструкції, то ви самі зможете зробити домашній сабвуфер.

Як зробити сабвуфер: інструкція

Для початку вам потрібно визначитися, сабвуфер якої потужності ви хочете отримати.

Також вам напевно цікаво буде попередньо дізнатися і почитати про видах сабвуферів. Виділяють наступні види:

  • рупорний;
  • закритий ящик;
  • фазоинвертор;
  • пасивний випромінювач;
  • Бандпасс.


Далі розглянемо, як зібрати фазоінверторний сабвуфер.

підготовка

Ви повинні зробити креслення вашого майбутнього сабвуфера на папері. Підійдіть до цього серйозно - саме з даного плану ви будете створювати його. Наприклад, програма DLSBox2000 вважається дуже зручною для розрахунку корпусів сабвуферів. З її допомогою ви зможете розрахувати звук, а також розміри майбутнього саба.

Вам знадобиться:

  • ДСП (в ширину близько 2 сантиметрів);
  • НЧ-динамік Sentoni 10 `(25 сантиметрів), 350W;
  • Надійний клей;
  • 100 штук саморізів по 50 міліметрів;
  • Силіконовий прозорий герметик і пістолет до нього;
  • Розетка з клемами;
  • 1 метр акустичного проводу;
  • Фазоинвертор розміром 75 в діаметрі і 100 в довжину;
  • 2 штуки ручок типу "Кишені".


За нашими розрахунками сабвуфер буде мати обсяг 37 літрів. Його зовнішні розміри становитимуть 45 * 35 * 35 сантиметрів.

виготовлення

  1. Виріжте дошки ДСП, слідуючи розмірами. Для цього вам знадобиться відповідний інструмент, щоб акуратно провести процес. Ви можете скористатися електролобзиком зі спеціальними насадками (пилою для різання ДСП, в тому числі і ламінованого). Для цих цілей добре підійде ручна циркулярна пила Skill. Порада: якщо ви використовуєте ламінований ДСП, щільно заклейте місце майбутнього розрізу з двох сторін скотчем - так зріз вийде практично без сколів.
  2. Посадіть з`єднання на клей (дошки ДСП) і скрутіть слідом 50-міліметровими шурупами. Клея не шкодуйте, все повинно закріпитися намертво. Для того щоб виключити можливість розгерметизації і поломки нашого сабвуфера, просіліконьте внутрішні шви герметиком. Це збільшить термін його служби і поліпшить якість звуку.
  3. сабвуферДля шпаклівки вам знадобиться автомобільна двокомпонентна шпаклівка. Якщо ж ви вирішили повністю власноруч зібрати сабвуфер, ви можете зробити шпаклівку самостійно. Для цього вам треба буде змішати дерев`яну тирсу і клей ПВА.
  4. Після того як ви зашпаклювали вийшов короб, його потрібно відшліфувати. Корпус повинен бути відшліфований майже до ідеальної площині.
  5. Тепер, дотримуючись плану, який ви намалювали на папері, відміряйте і виріжте отвір для фазоінвертора. У нашому варіанті воно має розмір 75 міліметрів в діаметрі, в довжину воно повинно бути 100 міліметрів.
  6. Після того як ви це зробите, виріжте отвори під розетку і ручки "кишені".
  7. Вставте всі прилади в потрібні отвори, переконайтеся, що вони щільно сидять, інакше це вплине на подальший звук і його якість. В іншому випадку доведеться розбирати і допрацьовувати наш сабвуфер.
  8. Перевірте сабвуфер в роботі. Якщо у вас все вийшло і ви чуєте якісний звук і хороші баси, ніде не фонить, тоді ви відмінно впоралися!

Для того щоб поліпшити зовнішній вигляд сабвуфера і його презентабельність, ви можете обклеїти його самоклейкой папером. Добре підійде чорна папір з текстурою, наприклад, шкіри. Для того щоб якісно обклеїти сабвуфер, вам доведеться зняти фурнітуру і кожну сторону, на яку ви клеїте папір, прасувати теплою праскою. Це поліпшить зовнішній вигляд і зменшить ймовірність виникнення бульбашок, які можуть з часом висохнути і тріснути.

Поради

Для того щоб домогтися ідеального звуку, радять покривати внутрішню частину наступними матеріалами (на вибір):

  1. Синтепон. Радять наповнювати даними звукоизолятором з розрахунку 25 грам синтепону на 1 літр обсягу.
  2. Холлофайбер. Існує думка, що він щільніше синтепону і покращує якість звуків.
  3. Тинсулейт. Вважається дуже щільним, але в деяких випадках рятує ситуацію.
  4. Поролон. Простий варіант, але може вийде так, що поролон буде поглинати звук.
  5. Повсть. Повсть має прекрасну шумоізоляцією. Практичний і зручний матеріал. В останні роки в зв`язку з розвитком різних хобі став повсюдно доступний.
  6. Вата. Для невеликих сабвуферів можна використовувати звичайну вату. Тільки врахуйте, якщо ви переборщіть з нею, вона буде "з`їдати" звук.

Якщо у вас все добре вийде, ваші гості не відрізнять саморобний сабвуфер від покупного.

Також вам може бути цікава стаття Як самому зробити сабвуфер.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!