» » » Як зробити укол собаці?

Як зробити укол собаці?

Як зробити укол собаці?
Як зробити укол собаці?

Багатьом власникам собак з тих чи інших причин доводиться самим робити уколи своїм хворим улюбленцям. Іноді буває необхідно зробити знеболюючу ін`єкцію в очікуванні приїзду ветеринара, або ж у господаря немає ніякої можливості п`ять разів на добу відвідувати клініку, щоб провести курс лікування антибіотиками, призначений його псу. У таких випадках залишається тільки один вихід - робити уколи самому. Перед тим як детально розповісти вам, як зробити укол собаці, хотілося б дати кілька загальних рекомендацій на цю тему.



Коли ви вирішили робити уколи самостійно, не нервуйте, постарайтеся виконувати всі маніпуляції чітко і спокійно. Пам`ятайте, що собаки тонко відчувають настрій господаря і, якщо ви будете говорити з вихованцем зі сльозами в голосі і гладити його тремтячими від страху руками, то нічого доброго з вашої затії не вийде. Тому зберіться з силами і зробіть все без зайвих емоцій, швидко і акуратно. Не проводьте підготовчі маніпуляції в присутності собаки, щоб не нервувати хвору тварину. Нехай краще пес спокійно полежить на своєму улюбленому місці, поки ви в іншій кімнаті приготуєте все необхідне.

Як правильно зробити укол собаці

  1. Насамперед треба вимити руки з милом, розстелити на столі чисту серветку, приготувати ампулу з ліками, шприц, вату і пляшечку спирту. Далі розкриваємо упаковку шприца і, не знімаючи поки захисного ковпачка зі стерильної голки, викладаємо його на серветку.
  2. Беремо ампулу, ще раз перевіряємо напис на ній, щоб переконатися чи то ці ліки, що нам необхідно, потім злегка її встряхиваем, для того щоб все ліки опустилося вниз. Якщо цього не відбувається, злегка поклацати нігтем за шийку, тоді його вміст стече на дно, і можна буде розкривати ампулу. У найсучасніших упаковках на горлечко нанесена спеціальна точка або риса, при натисканні на яку ампула легко розкриється. У ампул, зроблених по-старому, треба спершу підпиляти горлечко в його вузької частини - зазвичай для цього в коробку з ліками вкладена спеціальна картонна пилка, коду ж її там немає, насічку можна зробити пилкою для нігтів або маленьким надфілем. Злегка зволожите ватку спиртом, оберніть нею шию ампули і різким рухом відламайте шийку.
  3. Зніміть захисний ковпачок з голки, опустіть її в ампулу і поршнем наберіть необхідну дозу ліків (іноді буває потрібна не вся ампула, а тільки її частину, не забувайте про це!). Переверніть шприц голкою вгору і повільним плавним тиском поршня видаліть з нього бульбашки повітря, поки на кінчику голки не з`явиться перша крапелька ліки. Тепер закрийте голку ковпачком і покладіть заряджений шприц на серветку. На цьому підготовчий етап закінчено, пора вирушати за чотирилапим пацієнтом.

Як зробити підшкірну ін`єкцію

  • Укол треба робити в холку (загривок) собаки, т. Е. Те місце, де шия переходить в спину. При виборі місця «пріцельтесь» краще трохи нижче, так як уколи в шию більш болючі і їх місця можуть запалюватися, якщо собака носить нашийник.
  • Обробляємо місце уколу спиртом. Лівою рукою захоплюємо і відтягує товсту складку шкіри, яка в цьому місці дуже рухлива. В її основу різким коротким рухом вводимо голку і вичавлюємо ліки, прикладаємо до місця введення ватку зі спиртом, витягаємо голку, місце уколу масажуємо проспіртованою ваткою.

Як зробити укол собаці внутрішньом`язово

  • Укол робимо в верхню зовнішню частину задньої лапи - в стегнову м`яз (по народному - в стегенце).
  • Обробляємо місце спиртом і вводимо голку на дві третини її довжини, перпендикулярно шкірі тварини. У маленьких собачок вводите голку на меншу довжину, щоб не пошкодити їм лапку. Якщо відчуваємо, що голка вперлася в тверде - це кістка! Обережно відтягаємо голку трохи назад. Дивимося, чи не рожевіє чи ліки в шприці, якщо так, то голка потрапила в судину, значить, колоти доведеться заново. Якщо все зроблено правильно, повільно вливаємо ліки, витягаємо голку, масажуємо місце уколу ваткою зі спиртом і пригощаємо пацієнта чимось смачненьким за його терпіння.


Якщо ви все ще сумніваєтеся в своїх силах і не знаєте, як зробити укол собаці, відео-уроки, які можна легко знайти в Інтернеті, допоможуть вам освоїти ці необхідні для кожного собаківника навички.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!