» » » » Як зробити самій собі укол?

Як зробити самій собі укол?

Як зробити самій собі укол?

Причини, які спровокували необхідність робити собі укол самому, можуть бути різні. У багатьох людей немає часу і можливості регулярно відвідувати відповідний процедурний кабінет в поліклініці. Головне, це дотримуватися інструкції і правил безпеки. Адже завдання, як зробити укол самому собі, не так вже й складна.

Укол в м`яз



Це досить неважко, особливо, якщо м`яз перебуває в полі вашого зору - спереду або збоку. Тобто це або нога або стегно. Перед тим, як самому або, як зробити самій внутрішньом`язово укол, потрібно підготуватися. Для цього потрібно запастися трикомпонентним шприцом потрібного обсягу, прописаним вам препаратом і ватяними кульками, змоченими в 96% спиртовому розчині.

  • Для початку потрібно зламати вузьку частину ампули якомога акуратніше, щоб не було осколків. Після, потрібно набрати препарат у шприц.
  • Для того щоб виштовхнути повітря, необхідно постукати пальцем по шприцу у напрямку до голці. Коли там буде сконцентрований весь повітря, потрібно плавно натиснути на поршень, щоб виштовхнути його. Разом з повітрям може вийти частина препарату, але це врахована норма.
  • Саме поява рідини в голці буде свідчити, що повітря вийшов, і можна приступати до уколу.
  • Перед тим, як самому або, як зробити самій собі укол, потрібно ретельно протерти місце уколу ватним кулькою або тампоном, змоченим в спирті. Це робиться для знезараження тканин.
  • Потрібно прийняти зручне для вас положення, краще, щоб це було напівлежачи на боці. Так зручніше робити ін`єкцію в стегно. Якщо необхідно зробити укол в ногу, то можна робити це сидячи, щоб не було больових відчуттів від надмірного напруження м`язи. Вона повинна бути розслаблена.
  • Шприц необхідно тримати в тій руці, в якій ви тримаєте ручку, рух зі шприцом буде аналогічним. Різким рухом необхідно ввести шприц в м`яз. Голка повинна заглибитися на? своєї довжини. Якщо голка увійшла в м`яз повністю, не хвилюйтеся, це не зашкодить.
  • Шприц потрібно притримувати вільною рукою, а великим пальцем другої руки плавно натискати на поршень шприца, вводячи препарат. Саме повільне введення лікарського засобу дозволить уникнути появи шишки в місці уколу.
  • Коли засіб буде введено, потрібно вільною рукою притиснути до місця уколу ватний тампон, змочений спиртом. І притримуючи тампон в такому положенні, іншою рукою різким рухом потрібно дістати шприц. Після чого, відразу ж закрити місце уколу утримуваним тампоном і помасажувати шкіру.

Укол в сідницю



Такий укол є більш проблематичним, тому що місце уколу чи не знаходиться в полі вашого зору. Але, щоб знати, як самому правильно зробити укол в сідницю, потрібно слідувати правилам.

  • Для того щоб тіло не вчиняла зайвих рухів, які завадять введенню препарату, потрібно зафіксувати своє положення. Краще лягти частково на тверду поверхню.
  • Після, потрібно набрати в шприц ліки і позбутися від повітря в ньому. Робиться аналогічно ін`єкції в м`яз.
  • Для того, щоб визначити точне місце уколу, потрібно розділити подумки або навіть маркером поверхню сідниці на 4 рівні частини, зробивши хрестоподібні позначки.
  • Обов`язково укол потрібно робити в верхню зовнішню частку, яка примикає до стегна. Саме це підходяща зона. Укол в інші зони може пошкодити сідничний нерв, тому ні в якому разі не робіть цього.
  • Протріть місце уколу ваткою зі спиртом. Візьміть вільною рукою складку шкіри з місця уколу і злегка стисніть її, щоб вийшов валик зі шкіри.
  • Саме туди різким рухом, тримаючи шприц як ручку, потрібно ввести голку. Голку потрібно притримувати пальцем за основу, там, де голка з`єднана зі шприцом пластмасовою вставкою.
  • Ввести повністю ліки і, притримуючи місце уколу ватним тампоном, змоченим спиртом, різко вийняти голку. Тим же тампоном помасажувати шкіру.

Для того щоб не виникало синців і шишок, місця уколів потрібно чергувати. Для кожної ін`єкції шприц повинен бути новим, щоб не було зараження. Голки, для зручності, краще щоб були тонше. Чим менше об`єм шприца - тим тонша голка.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!