Як поставити укол?

Як поставити укол?
Як поставити укол?

Кожна людина повинна вміти робити внутрішньом`язові уколи. Ці вміння знадобляться в екстрених ситуаціях, коли медичного працівника просто може не виявитися поруч, а також в тих випадках, коли їздити заради одного простого внутрішньом`язового уколу в лікарню буде для вас вкрай важко. Однак внутрішньовенні уколи краще не робити в домашніх умовах, якщо тільки це не продиктовано серйозними обставинами.

внутрішньом`язово укол

підготовка

При виконанні будь-яких ін`єкцій колосальне значення має дотримання правил гігієни. Робіть все вдумливо, акуратно. Вам знадобиться ампула з ліками, шприц, спирт, стерильна вата. Шприци (і для м`язи, і для вени) при цьому потрібно буде вибирати звичайні - на 2, 3, 5 і більше кубиків. Інсулінові ж шприци, які відрізняються невеликим об`ємом і дуже тонкої короткою голкою, підійдуть для внутрішньом`язових ін`єкцій маленьким діткам.

  1. Перевірте назву ліків на ампулі.
  2. Візьміть упаковку зі шприцом. Розірвіть її, візьміть шприц за основу (кінчик поршня) і дістаньте його з упаковки. Вставте в вузький кінець голку. Ковпачок з голки поки не знімайте. Покладіть шприц на чисту серветку або тарілку.
  3. Змочіть ватку в спирті і протріть долоні.
  4. Візьміть ампулу, протріть її інший змоченою в спирті ваткою в тому місці, де ви будете відколювати головку. Сьогодні більшість ампул не вимагає використання спеціального ножа, а тому обхопивши головку ампули ваткою, змоченою в спирті, відламайте її. Якщо у вашому випадку він необхідний, то після дезінфекції ампули зробіть пару різких насічок по колу головки ампули. Після цього оберніть це місце ваткою, змоченою в спирті, мало протріть і потім різким, але не надто сильним рухом відламайте головку.
  5. Тепер візьміть шприц. Притримуючи голку за основу (не торкайтеся руками її металевої частини!), Видаліть ковпачок. Введіть голку в ампулу, наберіть ліки. Знову надіньте ковпачок. Покладіть шприц на серветку.
  6. Підготуйте пацієнта. Для цього покладіть його на горизонтальну поверхню. Якщо такої можливості немає, то він може просто нахилитися вперед. Внутрішньом`язові уколи виконуються переважно в сідницю (в плече колють лише склади для вакцинації). Нехай хворий трохи приспустить одяг.

ін`єкція



Перед тим як поставити укол, ви повинні намітити місце для ін`єкції. Для цього візуально розділіть сідницю двома перпендикулярними лініями на чотири частини. Колоти можна тільки в верхню крайню частку (для правої сідниці вона буде верхня права, для лівої - верхня ліва). Це місце, де немає великих кровоносних судин і нервів, - укол буде максимально безпечним. В іншому випадку ви ризикуєте завдати серйозної шкоди здоров`ю людини.

Якщо укол вже не перший за рахунком, то місце ін`єкції потрібно пропальпувати, щоб переконатися, що під шкірою немає ущільнень (шишок, які могли з`явитися після попереднього уколу). Якщо є синці, гулі і т.п., то потрібно вибрати сусіднє місце в уже згаданому сегменті сідниці або зробити укол в іншу сідницю.

Після цього:

  1. Змочіть шматочок вати в спирті і протріть місце ін`єкції.
  2. Візьміть шприц і ще один шматочок проспіртованою вати. Зніміть ковпачок з голки. Плавним повільним натисканням на поршень видавіть з шприца повітря - з голки повинні будуть вийти пара крапель ліки.
  3. Неробочу руку покладіть на сідницю - так ви зможете відчути, напружені або розслаблені м`язи. Якщо вони напружені, то попросіть людини розслабитися.
  4. Іншою рукою піднесіть шприц до сідниці і впевненим рухом введіть голку в шкіру так, щоб над шкірою залишалися приблизно 5 мм. Щоб переконатися, що ви не потрапили в посудину, трохи потягніть на себе поршень шприца. Якщо кров всередину не потрапила, значить, можна сміливо продовжувати укол. Якщо потрапила, то потрібно витягти голку, взяти новий шприц, голку, ампулу і повторити всі підготовчі заходи, вибравши для уколу більш вдале місце.
  5. Працювати ліки потрібно поступово, не надто швидко.
  6. Після уколу вийміть голку і місце уколу відразу ж закрийте заздалегідь підготовленої ваткою зі спиртом.

внутрішньовенний укол



Підготовчі роботи будуть аналогічними. Крім перерахованих вище виробів вам знадобиться також стілець або кушетка, щоб хворий зміг прийняти зручне положення, а також джгут.

Важливе значення мають характеристики вени. Вона може бути добре контуріровани (чітко видно її обриси, вона широка і об`ємна, добре пальпується), а також середньо контуріровани і слабо контуріровани. Зробити укол навіть в перший вид вен простій людині буде складно, колоти ж в вену з недостатніми контуром може тільки медик. Не маючи досвіду, спеціальних навичок, ви можете нашкодити людині, травмувавши вену або ввівши ліки не в вену, а під шкіру. Тому такі види ін`єкцій за винятком критичних випадків краще завжди довіряти лікарям.

Техніка уколу:

  1. Посадіть людина на стілець боком так, щоб він поклав руку, в яку буде проводитися укол, на спинку, чи ж укладіть його на кушетку. Тоді під лікоть краще покласти валик.
  2. Звільніть місце для ін`єкції від одягу. На відстані приблизно 7-10 см від ліктьового згину (зверху) накладіть джгут.
  3. Попросіть хворого попрацювати кулаком - нехай він інтенсивно стискає і розтискає кисть. Це буде сприяти притоку крові до вен руки.
  4. Місце для ін`єкції обробіть змоченою в спирті ватою.
  5. Попросіть хворого стиснути кулак. Пропальпіруйте вену, введіть в неї голку на 1/3 довжини. Потягніть поршень шприца трохи на себе - якщо в шприці з`явиться кров, значить, ви потрапили туди, куди потрібно. Попросіть пацієнта розтиснути кулак, а самі Розв`яжіть джгут вільною рукою. Повільно введіть препарат у вену. Намагайтеся не змінювати нахил голки.
  6. Ввівши ліки, притисніть місце уколу ватою зі спиртом і акуратно витягніть голку.
  7. Попросіть людини зігнути руку в лікті і посидіти так 5-7 хвилин (ватку при цьому прибирати не можна). Це робиться для того, щоб кров встигла згорнутися і не забруднила одяг.

Також читайте:

  • Як правильно робити уколи
  • Як робити уколи
  • Як правильно робити укол в сідницю


Увага, тільки СЬОГОДНІ!