» » » Як навчити дитину визначати час?

Як навчити дитину визначати час?



Як навчити дитину визначати час?

За статистикою, понад 70% першокласників не вміють визначати час за годинником, а серед учнів других класів, таких дітей більше 60%. І тому, питання: як навчити дитину часу, зовсім не пусте. Не варто забувати, що саме поняття часу для дитини досить абстрактно, і не варто відразу навантажувати його великою кількістю інформації, розбийте навчання на кілька етапів ...

  1. Як навчити дитину визначати час (годинник без хвилин). Починати можна вже тоді, коли дитина освоїть цифри і рахунок, хоча б до дванадцяти. Це зазвичай буває в п`ять - п`ять з половиною років. Зробіть разом з дитиною барвистий макет годин, для початку на ньому повинна бути тільки годинна стрілка. Розкажіть дитині про годинник, і про те, яку роль точний час грає в житті людини. Найчастіше акцентуйте його увагу на часу. Говоріть, наприклад, що вже другу годину дня, пора обідати. Або, що ви завжди встаєте о восьмій годині ранку. Поясніть, що стрілка показує годинник, грайте з малюком, переставляючи стрілку, і сперечаючися про те, який зараз година. Дуже добре, якщо у вас є великий настінний годинник з арабськими цифрами, це значно спростить процес навчання.
  2. Як навчити дитину визначати час з хвилинами. До вивчення хвилин можна переходити, коли дитина буде впевнено володіти рахунком в межах 100. Для того, щоб полегшити запам`ятовування показань хвилинної стрілки, зробіть наочну таблицю, в якій запишіть, яким показання на годиннику відповідає певна кількість хвилин: хвилинна стрілка на 1 - 5 хвилин , на 2-10, на 3-15 і т.д. Таблицю можна повісити під настінним годинником або покласти на видне місце поруч з макетом. Через якийсь про час дитина обов`язково все запам`ятає. Складіть розпорядок дня, і біля кожного пункту малюйте циферблат з тим часом, в яке планується виробляти ту чи іншу дію. Поки вивчаєте тільки годинник, малюйте одну стрілку, а коли доберетеся до хвилин, додайте і другу.
  3. Як навчити дитину розуміти час (поняття половина, чверть і ін.). Поняттям "чверть", "без чверті", "половина" навчайте дитину, поділивши циферблат на чотири частини. Коли ці визначення вже не будуть викликати труднощі, можна пояснити, що таке "п`ять хвилин на восьму", "без дясяті п`ять" і т.д.


Увага, тільки СЬОГОДНІ!