» » » Як зайняти дитину?

Як зайняти дитину?

Як зайняти дитину?

Існує величезна безліч способів розважити дитину на прогулянці або удома. Активні та цікаві ігри не тільки захоплять вашого бешкетника, а й сприятимуть розвитку безлічі корисних навичок і умінь. Пропонуємо ознайомитися з безліччю способів, як зайняти дитини в різні пори року вдома або на вулиці.

літні забави

Всі пори року по-своєму гарні, проте літо запам`ятовується дітям найбільше. Це пора спекотного сонця, гарного настрою і безтурботних забав до пізнього вечора.



Якщо ви ламаєте голову над тим, чим і як зайняти дитини влітку, то вам на допомогу прийдуть наші поради. Літня пора дає можливість практично весь день проводити на вулиці, роблячи перерви на їжу і обідній сон. Тому особливо актуальними стануть гри на свіжому повітрі.



Для будь-якого віку актуальними заняттями стануть гойдалки, пісочниця або дитячі гірки, однак можна придумати більш оригінальні і захоплюючі заняття.

  • Візьміть на прогулянку мильні бульбашки. Малюкам до 3-4 років буде неймовірно цікаво ловити і лопати це мильне диво, а для покоління постарше можна організувати невеликі змагання: надути найбільший міхур, зробити найбільше хмара з бульбашок, лопнути їх якомога більше і так далі. Головне, не забувайте, що перемогти повинна дружба.
  • Малювання крейдою також підійде для будь-якого віку. У віці від 1 до 3 років можна розважатися, малюючи забавних тварин, вгадувати контури, які зображує на асфальті дорослий, малювати доріжки, по яких можна ходити або катати машинку. Малювання крейдою дозволяє зміцнити м`язи руки і розвивати дрібну моторику. Від 3-х років дітям цікаво буде самим створювати барвисті картинки. Щоб малювати було простіше і цікавіше, прочитайте нове оповідання або включите під час творчості веселу музику.
  • Влітку всюди можна знайти безліч квітів, з яких можна сплести вінки. Вчитися цій майстерності варто не раніше, ніж з 4 років. Цікаві листочки і квіти можна взяти з собою додому і засушити їх в книгах. Взимку з такого матеріалу можна буде зробити красиві аплікації і вироби.

осіння прогулянка

  • Згріб в купу велику кількість листя і дайте малечі в ній досхочу побігати. Повалятися в листі або кидатися нею буде цікаво навіть зовсім малюкам. А самостійні і дорослі діти можуть зробити прикраси на голову з листя або зібрати самі незвичайні зразки. Це все можна робити у вигляді змагань з іншими дітьми або просто з мамою: хто голосніше зашуршіт листям, хто знайде найбільший (маленький, червоний, жовтий і т. Д.) Лист. Психологи стверджують, що звук шурхоту сухого листя заспокоює дитячу психіку і робить їх більш врівноваженими.
  • Просто гуляйте і спостерігайте за змінами в природі. Складність спостережень варто вибрати, виходячи з вікових особливостей дитини. З дитиною 1-3 років поспостерігайте за тим, як, кружляючи, опадає листя, який звук пі цьому виходить, як щебечуть птахи, що відбувається з жучками, метеликами і павуками. Старшим дітям буде цікаво дізнатися нові назви дерев і чагарників, які ви зустрінете на прогулянці, знайти нірку якоїсь тварини, доглянути місця для зимових годівниць.
  • Можна влаштувати вікторину прямо на вулиці. Дитина повинна вгадувати, з якого дерева впав той чи інший листочок.
  • Принесіть з прогулянки букет листя і поставте його в вазу. Дитина буде із задоволенням згадувати вашу спільну прогулянку кожен раз, коли буде дивитися на золоту оберемок листя.

зимові розваги

  • Хай живуть санки! Навіть однорічним малюкам цікавий процес катання на санях, що ж говорити про більш дорослому поколінні. Якщо ваша дитина досить самостійний, дозвольте йому кататися на санях з гірки, робити це одному і разом з друзями "паровозиком".
  • Змайструєте будинку годівницю і прикріпіть її на дереві. Регулярно підсипати туди частування для птахів і спостерігайте за їх поведінкою. Таке заняття з раннього віку буде розвивати у вашого малюка любов і дбайливе ставлення до живої природи.
  • Можна зліпити сніговика. Його розмір буде прямо залежати від віку дитини та її можливостей. Не забудьте захопити з дому яскраві гудзики, морквину і старий головний убір. Ці атрибути дозволять створити справжнє зимове диво. Ліпіть з снігу що завгодно: вежі, замки, тварин, мости або візерунки.
  • Гра в сніжки. Якщо дитина ще маленький, то кидати їх можна просто в будь-яку ціль: дерево, камінь, гілку чи кущик. Починаючи з 3-х річного віку, можна освоювати справжню гру в сніжки, ховаючись за підготовлені укриття або просто тікаючи від суперників. Для ускладнення придумайте свої правила: кидати тільки лівою рукою, стрибати, а не тікати, скакати на одній нозі і так далі.
  • Спробуйте помалювати на снігу кольоровою водою. Офарбуйте її звичайною аквареллю і наберіть в пластикову пляшку з невеликою дірочкою в кришці.
  • Пограйте з малюком у слідопита. Якщо дитина ще зовсім маленький, то навчіть визначати свої сліди і сліди мами, а потім переходите до відбитків на снігу різних тварин.

відпочинок навесні

  • Запускайте в калюжі паперові кораблики. Малечі буде цікаво топити їх палицями, а старшим діткам самостійно створювати їх будинку, прикрашаючи різними малюнками.
  • Одягніть гумові чобітки і сміливо стрибайте по калюжах. Цій грі всі віки покірні.
  • Організуйте прогулянку в ботанічний парк або зоопарк. Найменшим буде цікаво познайомитися з новими тваринами або побачити вживу тих, які знаходяться вдома на сторінках книг. Діткам постарше можна дозволити акуратно погодувати тварин принесеним з собою кормом або намалювати найцікавіше тварина.
  • Малюкам від 1 до 3 років буде дуже цікаво поспостерігати на вулиці за тим, як тане сніг, "плачуть бурульки", з`являється перша травичка, набухають бруньки. Зробіть спільні фотографії, щоб сфотографувати найцікавіші моменти прогулянки.

Розваги вдома

Багатьох батьків цікавить, як зайняти дітей вдома в погану погоду. Зробити це досить просто, головне докласти для цього трохи фантазії.

До 2 років

  • Влаштуйте малюкам театр тіней за допомогою звичайного ліхтарика і простирадла.
  • Дістаньте коробку з різними гудзиками і іншими дрібничками. Перебирання дрібних деталей пальцями допомагає розвинути дрібну моторику.
  • Одягніть на ноги малюка пакети, дайте йому наступити в фарбу, а потім пройти по великій білій ватману. Захопленню малюка від такого малювання не буде меж.

Від 2 до 4 років

  • Переберія гардероб і влаштуйте показ мод. Обов`язково зніміть все на фотоапарат або відеокамеру.
  • У дверному отворі організуйте липку павутину зі звичайної клейкої стрічки. Завдання гри - кинути предмет так, щоб він прилип до павутині або, навпаки, залишився неушкодженим.
  • За допомогою звичайного меблевого скотчу створіть на підлозі автостраду і влаштуйте гонки машинок. Коли гра набридне, скотч легко можна відклеїти без слідів на поверхнях.
  • Насипте дрібну крупу або цукор на широке блюдо або піднос і займіться малюванням за допомогою будь-якої невеликої палички.

Старше 4-х

  • Старшим дітям можна встановити посеред кімнати намет і організувати справжній похід. Не забудьте про таких атрибутах, як ліхтарик, солодощі для пікніка та імпровізований вогнище, який можна зробити з будь-якого світильника.
  • Товстими нитками Заплутати все навколо так, щоб крізь них було важко пройти. Завдання дитини - пройти перешкоду як герой фільму, не торкнувшись жодної нитки.
  • Влаштуйте пінг-понг з допомогою звичайного надувного кулі і пластикових тарілок, прикріплених до паличок від морозива (вийдуть ракетки).

Більше цікавих ідей про розваги в домашніх умовах ви знайдете тут: Чим зайняти дітей вдома.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!