» » » » Коли гуляти з новонародженим?

Коли гуляти з новонародженим?

Коли гуляти з новонародженим?

Всі знають про користь прогулянок на свіжому повітрі, але коли гуляти з новонародженим? У молодих батьків це питання викликає тривогу і занепокоєння, особливо, якщо малюк народився в холодну пору року. Вони бояться, що він замерзне, простудиться і захворіє.

Сказати в загальному, скільки гуляти з новонародженим, досить важко. Все залежить від того, як почуває себе дитина, яку пору року і яка погода на вулиці.

гуляємо влітку

Важливо знати, коли можна гуляти з новонародженим влітку, адже, незважаючи на теплу погоду, не варто гуляти з новонародженим відразу після виписки з пологового будинку через незрілість теплового обміну дитини і можливості отримання теплового удару з-за перегріву організму. Тому до прогулянок влітку потрібно поставитися серйозно.

Якщо ваш малюк здоровий, і педіатр рекомендує вам прогулянки, то ви можете гуляти з ним, дотримуючись таких правил:

  1. Гуляти починайте з 7-10 дня з моменту народження.
  2. Чи не кутайте дитини, він може перегрітися.
  3. Уникайте потрапляння прямих сонячних променів на ніжну шкіру новонароджених.
  4. Якщо на вулиці спекотно, то прогулянки слід здійснювати в ранкові та вечірні години.
  5. Якщо дитина на штучному вигодовуванні, візьміть з собою пляшечку з водою.
  6. Прогулянку варто починати з 20 хвилин, кожен день збільшуючи час перебування на повітрі на 10 хвилин. Таким чином, влітку гуляти можна два години поспіль.
  7. Однак час прогулянки варто співвідносити з графіком годування дитини.


Не беріть влітку з собою розведене харчування, так як воно може скиснути. Краще взяти суху суміш в пляшечці і окремо воду в термосі. Годуючим мамам потрібно подбати про зручний одяг для можливості годування малюка.

гуляємо восени

  1. Гуляти можна починати з 7-8 дня після виписки при хорошому самопочутті дитини.
  2. Гуляти можна в гарну, суху, безвітряну погоду.
  3. Приділіть увагу одязі дитини. Під комбінезон або конверт надягайте одяг з натуральних тканин.
  4. Починайте гуляти з 20 хвилин, поступово доводячи перебування на повітрі до півтори години.

гуляємо взимку

  1. Коли починати гуляти з новонародженим взимку? Робимо це на 14 день після виписки, якщо немає інших рекомендацій педіатра. Якщо на вулиці близько 5 градусів морозу, то гуляємо 15 хвилин, щодня збільшуючи час на 10 хвилин, і доводимо його до 1 години. Якщо температура до 15 градусів, то перша прогулянка - 10 хвилин. Потім поступово збільшуємо час до півгодини. Коли на вулиці нижче 15 градусів, то краще залишитися вдома і не гуляти.
  2. Вибирайте теплий одяг для малюка, але стежте, щоб він не пітнів.
  3. Чи не гуляйте під час сильного вітру, дощу чи снігопаду.

Німого про колясці

Зверніть увагу на коляску. Вона повинна бути зручною для дитини, з плоским дном, на великих колесах з амортизаторами, щоб ваша дитина не відчував нерівностей дороги. Обов`язково придбайте матрацик в коляску, він повинен бути з натуральних матеріалів, щоб спина дитини не потіла. Не варто купувати новонародженому прогулянкову коляску, навіть якщо у неї відкидається спинка. Такі коляски не підходять зовсім маленьким дітям.

Щоденні прогулянки зміцнюють дитячий організм, тому не лінуйтеся гуляти з дитиною, вибираючи для прогулянок тихі, спокійні місця зі свіжим повітрям: парки, лісонасадження, тихі зелені двори. Під час прогулянки не сидите на лавці, дитина легше засинає під час руху. Та й самій мамі корисно рух, щоб швидше прийти у форму після пологів.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!