» » » » Як доглядати за новонародженим?

Як доглядати за новонародженим?

Як доглядати за новонародженим?

Проходять дев`ять місяців переживань і тривог, а також радісних днів очікування збільшення сімейства. І ось, він настав! Кілька днів матуся з малюком ще знаходиться під наглядом лікарів, а потім виписується додому з довгою інструкцією, в якій описані необхідні щоденні процедури, потрібні речі і меблі. Тобто, ви повинні розуміти, наскільки серйозним є питання, як доглядати за новонародженим. Ось про цю батьківської відповідальності ми і поговоримо.

Облаштовуємо місце для новонародженого

Існує ряд факторів, які треба врахувати, облаштовуючи кімнату для малюка. Ми обов`язково розглянемо кожен з них, нехай навіть коротко. Ця стаття - допомога всім молодим недосвідченим батькам, які хочуть розібратися в питанні, як доглядати за новонародженим. Переходимо до практичним порадам.

  • Температура повітря в кімнаті - 20-22 градуси С. Чистота приміщення, вологе прибирання кожен день, провітрювання кімнати протягом дня не менше 5 разів по 15 хвилин. Освітлення - не надто яскраве, відсутність гучних звуків. Це не побажання, це рекомендація для розвитку здорової дитини.
  • Ліжечко. Зауважте, не коляска, що постійно знаходиться в русі, а саме ліжечко, в якому малюкові затишно, просторо і легко дихається. Стояти вона повинна не під прямими сонячними променями і не в постійній тіні, а також не на протязі. Замість подушки використовуйте валик 2-3 см заввишки. Поруч з ліжком поставте столик для сповивання.
  • Зверніть увагу на одяг і білизна. Вони повинні бути тільки з натуральних тканин, без грубих швів і легко стиратися. Відносно прасування білизни конкретних вимог немає. Цей спірне питання залишається на розсуд батьків. Слідкуйте за розміром одягу, щоб вона заважала і не була "на виріст". Рухи дитини повинні бути невимушеними і легкими.

Щоденні процедури

Уважне і дбайливе ставлення до малюка - запорука міцного здоров`я. Як доглядати за новонародженою дитиною, які процедури необхідно робити щодня, як їх проводити? Поступово відповімо і на ці питання. Процедури, які ми сьогодні розглянемо, необхідно проводити дуже акуратно. Не забувайте, перед вами маленький чоловічок, який у відповідь вам нічого не скаже, але мімікою і певними звуками, буде показувати свою реакцію.

  • Щоранку: умивайте дитини теплою водичкою, протирайте очі, стерильним тампоном, змоченим у воді. Носик очищайте ватяним джгутиком, змоченим в стерильному вазеліновій олії. Для очищення вух також використовуйте ватяні джгутики, тільки без масла. Не користуйтеся ватними паличками, вони не для новонароджених. 
  • У догляді за новонародженою дитиною не забувайте щодня перевіряти складочки на тілі (шийні, пахвові, пахові області, за вухами). Щоб в них не утворювалися попрілості, обробляйте стерильним рослинним маслом.
  • Після кожного сечовипускання і стільця, підмивайте малюка під проточною водою, використовуючи дитяче мило. Повністю купати потрібно кожен день до 6 місяців. У воду додавайте розчин марганцівки або відвар череди. Час купання від 5 хвилин (стежте за настроєм дитини). 
  • І, звичайно ж, прогулянки. Починайте з 15 хвилин і поступово доводите час перебування на свіжому повітрі до 1 години. Слідкуйте за температурою на вулиці. Якщо мороз нижче 5 градусів, погуляйте 10-15 хвилин. Цього буде досить.

Правильний догляд за новонародженим



Прийшов час приділити увагу тому, як правильно доглядати за новонародженим. Це стосується деяких специфічних процедур, які вимагають особливого догляду і уваги.



Наприклад, як стригти нігті немовляті? Обов`язкова умова: стерильні дитячі ножиці і спокійний малюк. Протирайте ножиці спиртом, а якщо зачепили шкірку малюка, обробіть перекисом водню.

Ось ще характерна особливість новонародженого: молочні скоринки на голові. За годину до купання добре намажте це місце рослинним маслом і одягніть шапочку. Коли скоринки размягчатся їх можна вичесати за допомогою гребінця з частими зубцями. Під час купання змийте масло. 

Також після купання обробляйте пупкову ранку. Ватний тампон змочіть перекисом водню, обережно розтягніть шкіру навколо пупка і промокніть. Потім обробіть зеленкою.

Ну що ж, основні процедури ми розглянули, і тепер ви зможете правильно доглядати за новонародженим. Це принесе користь малюкові, а для вас такий догляд буде приємним і легким процесом. 



Увага, тільки СЬОГОДНІ!