» » » » Як робити масаж новонародженому?

Як робити масаж новонародженому?

Як робити масаж новонародженому?

Ця стаття написана для тих батьків, які хочуть бачити своїх малюків здоровими і щасливими. У ній ви дізнаєтеся, як робити масаж новонародженому, і навіщо потрібен цей масаж. З цього і почнемо.

Для чого новонародженим потрібен масаж

Напевно, багато хто з вас чули про таке явище, як м`язовий гіпертонус. Такий стан м`язів означає, що вони працюють з підвищеним навантаженням і практично весь час знаходяться в напруженому стані. Серйозному випробуванню піддається і нервова система. Так ось гіпертонус характерний для 90% дітей грудного віку. Справа в тому, що мозок, а також периферичні нерви немовляти знаходяться все ще в стані розвитку і поки не можуть повноцінно функціонувати. Якщо до того ж ваша дитина піддався якомусь негативному впливу в психічному плані, а ви не вжили жодних заходів щодо реабілітації, проблем, швидше за все, не уникнути. Неконтрольований гіпертонус може привести до поганої роботи кінцівок дитини, порушення координації, затримок у розвитку навичок розмовної мови. І одним з найбільш ефективних способів впоратися з м`язовим гіпертонусом у новонародженого є масаж. Правильно проведений масаж для новонароджених на дому зможе зняти з м`язів, а також і з усією нервовою системи зайву напругу, що дозволить дитині розвиватися правильно. Ось про таких техніках ми і будемо вести подальшу розмову.

Масаж для новонароджених на дому

Перш за все, майте на увазі наступний факт, перевірений багаторазово на досвіді різних сімей: масаж дитині обов`язково повинен подобатися. Якщо при виконанні процедур ваш малюк починає плакати або навіть у нього починається істерика, такий масаж потрібно відразу ж припинити, оскільки він призведе навіть до зворотного результату. Тому потрібно навчитися проводити масаж самим: малюк з набагато більшою ймовірністю буде довіряти мамі і татові, ніж чужим тіткам і дядькам, нехай навіть і дуже хорошим лікарям. Чи можна навчитися робити такий масаж для новонароджених на дому самостійно - без отримання медичної освіти? Так, це реально. Тільки одне зауваження: перед виконанням тих чи інших процедур потрібно обов`язково проконсультуватися з хорошим педіатром. І ще: обов`язково відвідайте курси дитячого масажу, де вам детально розкажуть і покажуть, які вправи можна виконувати, а чого робити категорично не можна. Що ж стосується відчуттів, які дитина отримує під час масажу, то ніщо не може зрівнятися з теплотою і ніжністю маминих дбайливих рук. І будь-який кваліфікований педіатр скаже вам у зв`язку з цим, що найкращий ефект від масажу досягається тоді, коли він робиться навчилася цій техніці матір`ю. Тепер давайте поговоримо про окремі прийоми дитячого масажу, розбивши їх на тематичні главки.

руки



Практично будь-який масаж починається з рук. Не став винятком і масаж новонародженого. Покладіть свою крихітку на спину, візьміть його за ручку однією рукою, а іншою рукою почніть обережно і повільно погладжувати її, пересуваючи руку від плеча до зап`ястя ручки малюка. Цей цикл потрібно повторити від 5 до 7 разів, а потім виконати те ж саме з іншого маленькою ручкою. Тепер перевертаємо малюка на животик і масажуємо по черзі маленькі ручки таким же чином і з зовнішнього боку. Підкреслю ще раз: рукам потрібно приділити багато уваги, оскільки саме масаж дитячих ручок найчастіше і є ключем до зняття гіпертонусу м`язів новонародженого.

ноги

Поверніть дитину на спину і почніть масажувати ніжки таким же способом, який ви застосовували і до ручок. Потрібно брати по черзі обидві ніжки і гладити малюка від стегна до стопи, при цьому розминаючи суглоби щиколоток і колін. Після цього переверніть вашого малюка на животик і виконайте все те ж саме з іншого боку. Зверніть увагу і на стопи, які потрібно масажувати, акуратно натискаючи на них і водячи по них пальцями.

живіт



Після того, як ви приділили увагу кінцівкам, можна переходити до живота і спині. Покладіть дитину на спину і починайте прасувати живіт круговими рухами за годинниковою стрілкою навколо пупка, а потім почніть обережно розтирати боки дитини. Користь масажу живота в тому, що він не тільки знімає напругу в цій області і заспокоює дитину, але також дуже ефективний у налагодженні нормального травлення у малюка. До речі, щоб пуповина заростала швидше, можна використовувати таку техніку: поводите навколо пупка зігнутими пальцями кілька разів.

спина

Масаж спини дуже важливий, перш за все, для формування правильної постави дитини та зміцнення хребта. Тому перевертайте малюка на живіт і приступайте до процедури. Масаж спини новонародженого потрібно проводити так: спочатку погладжуйте спинку руками, потім можна робити растирающие і розминають руху (тільки обережно!) І навіть злегка поплескати малюка по спинці. Пам`ятайте також, що всі рухи повинні бути легкими і без будь-яких натискань.

Що необхідно пам`ятати при масажі

Перед тим, як робити масаж для новонароджених на дому, потрібно запам`ятати такі важливі правила.

  • Обов`язково пострижіть нігті на руках і зніміть з рук всі прикраси, щоб вони не пошкодили ніжну шкіру вашого малюка. Зайве говорити, але все ж: руки також повинні бути чистими і сухими, щоб не піддавати дитину ризику занесення інфекції і щоб процедура була якомога більш приємною для вашого малюка.
  • Всі рухи повинні бути ніжними, м`якими і ні в якому разі не сильними і не різкими - органи новонародженого ще дуже слабкі і необережним рухом можна нанести дитині травму. У той же час не впадайте в іншу крайність - лоскотати дитини теж не потрібно, а потрібно просто ніжно погладжувати, злегка масажуючи.
  • Безпосередньо перед масажем не зайве буде провітрити кімнату, а в самому приміщенні температура повинна становити 23-25 градусів, щоб дитині було комфортно.
  • Під час масажу м`яко і спокійно розмовляйте з дитиною, звуки батьківської мови заспокоюють малюків і викликають набагато більше довіри до процедури.

Дотримання цих нескладних правил дозволить вам принести максимальну користь малюкові. Якщо ж ви все ще не знаєте, з чого почати і як приступити до масажу, подивіться відео масажу для новонароджених, в якому все детально не тільки пояснюється, але і показується. І, як ми вже говорили, відмінним рішенням буде сходити на курси дитячого масажу, які веде має хороші відгуки фахівець-педіатр.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!