» » » » Як обробляти новонародженого?

Як обробляти новонародженого?

Як обробляти новонародженого?

Щоб новонароджений дитинка відчував себе добре, необхідно правильно за ним доглядати. Основні правила догляду повинні знати всі молоді матусі, адже від цього залежить апетит і настрій вашого малюка. Обробка шкіри новонародженого, є обов`язковою щоденною процедурою. Вона виконується кілька разів на день, як правило, після кожного туалету, вечірнього або ранкового купання, а також після заміни підгузника. У даній статті давайте детально розглянемо, як правильно обробляти новонародженого відразу після повернення з пологового будинку.

ранковий туалет



Це обов`язкова процедура, яку рекомендується проводити щодня, після того як ваш малюк прокинеться. Перед тим як обробляти новонародженого, потрібно заздалегідь підготувати все необхідне для процедури, щоб надалі не залишати малюка одного без нагляду. Необхідно роздягнути малюка і повністю його оглянути. Щоденний огляд допоможе своєчасно виявити будь-які зовнішні зміни у дитини і вчасно розповісти про це вашому педіатра.

  • Очки - починати ранковий туалет необхідно з протирання очей і обличчя вологим тампоном, змоченим в кип`яченій воді. Очки промивають кожен окремо двома стерильними тампонами від зовнішнього краю в напрямку перенісся. Для протирання обличчя рекомендується використовувати інший тампон.
  • Складочки - далі спеціальними лосьйонами або дитячими серветками обробляються шийні, пахвові і пахові складки. Якщо цих коштів під рукою немає, тоді можна виконати процедуру звичайним ватним тампоном і кип`яченою водою.
  • Носик - слід прочищати заздалегідь підготовленими ватними джгутиками, зробленими з стерильної вати. На них наносять вазелінове масло, після чого акуратно повертають навколо осі в носових ходах.
  • Вушка - також слід протирати ватними жгутикам, тільки сухими. Не рекомендується використовувати тверді палички і вату, накручену на сірники, так як ними можна пошкодити ніжну слизову вашої дитини.
  • Ротик - здорову порожнину рота зазвичай не обробляють, досить просто її оглянути. Для цього потрібно пальчиками ніжно натиснути на підборіддя і акуратно відтягнути його вниз. Чистий, рожева і волога слизова каже, про там, що дитина здорова. Білястий наліт - свідчить про наявність молочниці, а також необхідності звернеться до лікаря.
  • Проводячи ранковий туалет, пам`ятайте, що у вашого малюка дуже ніжна і чутлива шкіра і саме тому будь-які гігієнічні заходи необхідно проводити дуже акуратно і дбайливо, щоб уникнути будь-яких пошкоджень.

Обробка статевих органів

  • З найперших днів в особливій, ретельної гігієни потребують статеві органи малюка. У цьому розділі ми розберемо, як обробляти статеві органи новонародженого. До рочки статеві органи необхідно промивати після кожної зміни підгузника. Процедуру проводять кип`яченою водою, не нижче 37 ° С.
  • Основною метою обробки статевих органів є видалення з шкіри дитини калу і сечі. Як доповнення також рекомендується протирати статеві органи вологою гігієнічною серветкою. Перед використанням для чищення необхідно переконається у відсутності алергічних реакцій у вашої дитини на хімічні речовини, які входять до їх складу.
  • Процес обмивання рекомендується проводити легкими рухами спереду назад. Тут є невеликі відмінності в догляді за хлопчиками і як обробляти новонароджену дівчинку. Для дівчаток ця рекомендація є особливо важливою, адже саме такий напрямок рух допомагає уникнути попадання в піхву мікробів і розвинутися різноманітних інфекцій.
  • У хлопчиків важливо стежити, щоб при обмиванні не зрушується крайня плоть статевого органу і не оголювалася головка. Тільки в деяких випадках схильність до висипань і заражень вимагає регулярної обробки теплою водою і дитячим маслом з акуратним відсуванням крайньої плоті малюка.
  • Після обмивання необхідно насухо витерти малюка, після чого накрити рушником. Одягаючи підгузник, переконайтеся, що шкіра промежини повністю висохла. Інакше створена сприятливе середовище може привести до запальних процесів і утворення інфекцій.
  • Суху шкіру можна змастити пом`якшувальною дитячої косметикою і потримати на свіжому повітрі до того, як надіти памперс або підгузник. Важливим правилом, яке забезпечить комфорт малюкові, є своєчасна заміна підгузників, а саме не менше 7-8 разів за день.

Обробка складок новонародженого



Складки на ручках, ніжках і шиї немовляти зазвичай вимагають ретельного догляду. Багато матусі задаються питанням: чим обробляти складки новонародженого, щоб в них не з`явилася попрілість?

  • Для даної процедури зазвичай досить мати стандартний дитячий крем, при бажанні який можна замінити рослинним маслом або вазеліном і дитячу присипку. Схильні до пересихання ділянки шкіри, а також контактують з краєм підгузника необхідно регулярно змащувати дитячим кремом. Нанесений тонкий шар крему, прекрасно сприяє зволоженню і пом`якшенню ніжної дитячої шкіри.
  • Використовувати підсушуючу присипку рекомендується на ті ділянки тіла немовляти, які посилено потіють. Як правило, це сідничні шкірні складки, пахові і пахвові.
  • При обробці складочок необхідно використовувати тільки перевірені і високоякісні косметичні засоби. Дана процедура повинна здійснюватися дуже дбайливо і ніжно, намагаючись уникати будь-яких різких рухів.
  • І ще, щоб всі перераховані вище процедури не доставляли малюкові занепокоєння, обов`язково під час їх проведення розмовляйте з вашою дитиною і посміхайтеся йому. Тільки так ваші дії принесуть взаємну радість вам і вашому малюкові.

Ви, також, можете прочитати нашу статтю «Як обробляти пупок новонародженого?».



Увага, тільки СЬОГОДНІ!