» » » Як викладати дитину на живіт?

Як викладати дитину на живіт?

Як викладати дитину на живіт?

Практично кожна молода мама чує від педіатра рекомендації викладати свого малюка на животик. На жаль, навіщо, коли і як викладати дитину на живіт матусі пояснюють не завжди. Неважко здогадатися, що, лежачи на животі, новонароджений вчиться тримати голівку, але не всі знають, що дана вправа покликане вирішувати й інші завдання.

Навіщо викладати дитину на живіт

Про першу причини ми вже згадували - малюкові необхідно навчитися тримати голівку, а положення «лежачи на животі» сприяє цьому як ніяке інше. Але викладання новонародженого на живіт сприяє і більш загального його розвитку. Кроха спирається на ручки, набуваючи тим самим такі навички, як повзання і перевертання.  

Коли викладати дитину на живіт



Не слід робити це відразу ж після повернення з пологового будинку, краще почекати, як мінімум, тиждень. Дана обережність продиктована тим, що у новонародженого повинна затягнутися пупкова ранка. Коли пупочок дитини поджівет, можна починати класти малюка на животик, для початку - не більше ніж на 1-2 хвилини. Добре якщо протягом дня вправу буде виконуватися з певною періодичністю. Час перебування новонародженого на животі слід збільшувати поступово до 10 хвилин або навіть більше, головне, щоб малюк відчував себе в цьому положенні комфортно. Як перевертати дитину на живіт без неприємних наслідків? Не рекомендується приступати до вправи після годування малюка, адже для перших місяців життя характерно регулярне зригування і положення на животику тільки посприяє даній неприємності. Кращий час для вправи - період активності при відсутності голоду.

Як класти дитину на живіт правильно

Найзручніше виконувати цю процедуру на столику для сповивання або на іншій поверхні відповідної жорсткості. Килим або м`яка поверхня для викладання малюка підходять мало, оскільки на таких поверхнях дитина буде відчувати себе некомфортно. Дуже рекомендується обзавестися гімнастичним м`ячем - фитболом, це чудовий снаряд для розвитку малюка. Дитину кладуть животиком на м`яч і катають взад-вперед притримуючи за ніжки. Крім фізичного розвитку, така вправа успішно усуває кольки, слід, однак мати на увазі, що виконувати подібні заняття можна лише після остаточного загоєння пупка. Насправді існує безліч вправ з гімнастичним м`ячем, тому заняття на розвиток малюка можна постійно урізноманітнити й ускладнювати. Це, до того ж, буде цікаво і незвично для самої дитини. По суті, викладання малюка на животик - не стільки вправу на розвиток шийних м`язів, скільки певна філософія. Бути компетентним в її особливостях - безсумнівна потреба для батьків і, отже, користь для дитини.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!