» » » » Як правильно сповивати новонароджених?

Як правильно сповивати новонароджених?

Як правильно сповивати новонароджених?
Як правильно сповивати новонароджених?

Новонароджена дитина нічого не знає про дорослому світі, цілих 9 місяців він провів у мами в животі, де було тісно і тепло, а головне - безпечно. Почуття безпеки і турботи - це те, в чому він потребує перші дні свого життя.

Чи потрібно сповивати новонародженого? Сповивання новонародженого якраз і забезпечує малюкові почуття безпеки і турботи. На сьогоднішній день існує кілька способів сповивання новонародженого.

традиційне сповивання

сповиванняНаші мами і бабусі користувалися пелюшками, сорочечки і чепчиками. Сповивання новонародженого під фланелеві або ситцеві пелюшки є традиційним способом. Зазвичай дитини туго укутували з ручками, витягнутими вздовж тіла, щоб він не злякався руху своїх рук, адже він ще не усвідомлює і не контролює свої рухи. До того ж, немовляти, укутаного в пелюшку, легко брати, заколисувати і годувати.

Одяг для новонароджених

Противники тугого сповивання впевнені, що це сковує дитини і гальмує його фізіологічний розвиток. Батьки вважають за краще одягати новонародженого в Одягкомбінезони з м`якої тканини, які розстібаються по всій довжині і між ніжками. Для самих маленьких в комбінезонах передбачені так звані «царапки», щоб малюк міг рухати ручками і не подряпати себе.

Одягати і міняти підгузки в таких речах дуже зручно, роздягати дитину повністю не потрібно, потрібно всього лише розстебнути штанини комбінезона. Та й вибір одягу для новонароджених величезний, в порівнянні з часами наших бабусь і мам, коли крім сорочечок і пелюшок більше нічого не було, а іноді і пелюшки доводилося шити самостійно.

м`які пелюшки



З появою трикотажних пелюшок весь процес сповивання став помітно простіше.

По-перше, м`яка пелюшка ніжно і акуратно облягає тіло малюка, не сковує рухи, а й забезпечує положення новонародженого, близьке до положення в пелюшкимаминому животику.

По-друге, молодим мамам буває непросто відразу сповити дитину правильно, а з трикотажною м`якою пелюшкою зробити це набагато простіше, адже матеріал розтягується, що дозволяє легко і швидко укутати малюка.



По-третє, існує безліч варіантів м`яких пелюшок, які спеціально розроблені для новонароджених, так що новоспечені батьки можуть вибрати той варіант, який їм підходить.

Пелюшка - конверт

Пелюшки-конверти на спеціальних липучках або застібках значно спрощують сповивання новонародженого і економлять час. Це стає особливо важливим, коли потрібно швидко заспокоїти малюка і взяти на ручки, або заколисати новонародженого перед сном.

широке сповивання

Нові теорії і книги по догляду за новонародженим сприяють появі і нових поглядів на фізіологічне сповивання малюка, яке сприяє правильному положенню ніжок під час сну.сповивання

Широке сповивання не слід плутати з вільним, де під час укутування дитини залишається місце всередині пелюшки для руху ручок і ніжок. Метод широкого сповивання зводиться до того, що спеціальна подушка або пелюшка прокладається між ніжками малюка тим самим забезпечуючи фізіологічно правильне положення ніг.

При такому способі сповивання ніжки трохи зігнуті в колінах і розведені на 60-80 градусів, що відповідає природній позі роздягненого дитини, коли він спить або просто лежить на спині. Ручки малюка при цьому залишаються вільними.

Як сповивати дитини? Дитину можна сповити туго, вільно або широко, можна залишити ручки або сповити малюка повністю. Для тих, хто сповиває дитину перший раз в житті або хоче навчитися мистецтву сповивання заздалегідь, буде корисним перегляд навчального відео або інструкцій по сповивання з фото.

Основна помилка батьків в тому, що вони враховують тільки фізіологічні потреби новонародженого, тоді як важливо розуміти і його психологічні потреби - одних малюків лякає, коли їх ручки і ніжки вільні, інших же, навпаки, обмеження і сповивання можуть дратувати.

Батьки самі вирішують, який із способів сповивання вибрати, щоб забезпечити маляті комфортне перебування в поки ще новому і невідомому для нього світі.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!