Як мити дитину?

Як мити дитину?

Поява на світ малюка - це радість для мами, яка супроводжується масою турбот і хвилювань. Нічого дивного в цьому немає, адже новонароджений настільки малий і безпорадний, що багато матусь навіть сповивати його і на руки брати бояться. А ось проблема того, як мити дитину, взагалі, багатьох батьків призводить в глухий кут. Що ж, давайте у всьому розберемося по порядку.

Все необхідне для купання

Для процедури купання потрібно заздалегідь приготувати ванночку, тверду підставку під ванночку, градусник для виміру температури води, глечик для ополіскування малюка і всі необхідні для купання миючі засоби.

Отже, як мити дитину, щоб не налякати його і доставити цією процедурою тільки радісні емоції? Самим немовлятам процедура купання, в основному, подобається. Недаремно ж вони 9 місяців "плавали" в утробі матері. Але, під час купання у ванні потрібно обов`язково стежити за температурою води, інакше малюк може злякатися, і потім вже навряд чи буде відчувати задоволення від купання. Найоптимальніша температура води повинна бути від 36 до 37 градусів вище нуля. А, якщо батьки малюка націлені на його загартовування, то температуру можна опустити до +35. У ванночку для купання можна, так би мовити, "по-старому" додати слабкий розчин марганцівки або настій заваренной низки або ромашки. Це потрібно для того, щоб дезінфікувати воду, так як пупкова рана у немовляти ще не зажила, і щоб шкіра залишалася здоровою і не роздратованою.

Як часто потрібно мити малюка?

Багато матусі в подиві - як часто мити дитину? Влітку новонародженого купають 2-3 рази на день, а ось в холодну пору року досить і одного разу в тиждень. Сама процедура купання малюка може тривати хвилин 8-10.



Новонародженого хлопчика і дівчинку купають абсолютно однаково. Відмінності можуть бути тільки в ретельному миття статевих органів - у дівчинки вони миються не глибоко і більш поверхнево, а ось у хлопчика, бажано, обережно промити водою все складочки в інтимних місцях.

Під час купання опускати малюка в ванночку потрібно поступово, притримуючи долонею голову. До речі, під голову кладуть іноді складену в декілька разів пелюшку для підстраховки і м`якості. Моєму голову дитині спеціальним дитячим шампунем, починаючи руху від чола до потилиці. Це потрібно робити спокійно і обережно, щоб не пошкодити джерельце і не потрапити миючим засобом в очі новонародженому. Мити новонародженого найкраще долонькою, намиленої дитячим милом. Особливо ретельно миються складочки на тілі, адже саме у немовляти накопичується бруд і пил. Після основного купання немовляти потрібно акуратно обполоснути чистою теплою водою і потім огорнути м`яким рушником.

Спільне купання малюка

Звичайно ж, скільки разів мити дитину, вирішує сама матуся. Але варто пам`ятати, що під час цієї трепетної процедури потрібно обов`язково виключити протяг в тій кімнаті, де миють дитини. І найкраще мамі мити дитину не однієї, а в компанії тата чи бабусі. Це і допомога, і психологічна підтримка для недосвідченої мами. Після купання малюки зазвичай відчувають себе спокійними і розслабленими, вони добре їдять і міцно засинають.

Про те, як правильно мити дитину, написано в масі книжок, але найкраще дізнатися про це у своїх бабусь, дідусів або тих матусь, які вже мають маленьких дітей. Адже на практиці купання новонародженого навчишся набагато швидше, і будеш точно виконувати всі тонкощі цієї відповідальної процедури.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!