» » » » Чи потрібно сповивати новонародженого?

Чи потрібно сповивати новонародженого?

Чи потрібно сповивати новонародженого?

Наші мами і бабусі ніколи не замислювалися над питанням про те, сповивати чи новонародженого. Їх вчили, що потрібно сповивати і притому сповивати туго. Ми самі відчули на собі всі принади сповивання, хоча і не пам`ятаємо про цей період свого життя абсолютно нічого.

Але чи був вибір у них, адже новонародженій дитині в ті далекі часи, крім пелюшки, і купити щось з одягу нічого не можна було. Речі на найменших тоді не продавалися. Малюків одягали виключно в сорочечки, чепчики і пелюшки. Та й працівникам пологових будинків було простіше доглядати за великою кількістю дітей, туго перетягнутих пелюшками, чи не ворушаться і не заважають їм працювати. І, напевно, саме вони і придумали туге сповивання, коли дитину загортають, випрямляючи йому ручки і ніжки. Адже дітки в той час лежали в пологових будинках окремо від своїх мам.

Чи потрібно сповивати новонародженого? Сьогодні лікарі не дають строгих вказівок з цього приводу. Ви можете зовсім сповивати вашої дитини, вас ніхто не змусить цього робити. Однак і в пеленании є свої плюси.

Кілька слів на користь сповивання

  1. Рухи новонародженого в перші тижні життя ще не скоординовані, і він, махаючи ручками, може стукнути себе, подряпати, злякатися своїх власних рухів, від цього прокинутися, якщо спить, заплакати. Тому краще, щоб спочатку ручки не заважали йому.
  2. В утробі матері у дитини зовсім мало місце, але це обмеження в просторі для нього комфортно. Народившись, дитина в перші дні життя може бути страшно стурбований тим фактом, що навколо стільки місця. А загорнутий в ковдру, він відчуває себе, як у мами в животі, і тому спить спокійніше.
  3. Не всі діти народжуються великими, вага деяких при народженні менше трьох кілограм, і хоча таку маленьку одяг на них знайти і можна, але чи варто купувати речі, з яких малюк виросте буквально через тижні два-три? Чи не простіше сповити дитину в симпатичну пеленочку, адже таким маленьким він вже ніколи не буде, а поносити повзунки та кофтинки він ще встигне.


"Як сповивати дитини?"У цьому питанні порадників багато. Вас будуть вчити цьому і в пологовому будинку, і прийшла до вас лікар з поліклініки, і жалісливі бабусі. Хоча в багатьох країнах давно вже ніхто не сповиває своїх дітей, але якщо ви вже вирішили послухатися поради попередніх поколінь, треба відразу зазначити, що потрібно сповивати новонародженого не туго, а вільно, щоб ручки і ніжки дитини перебували зігнутими в такому положенні, як він перебував у животику у мами. Тугое сповивання не врятує дитину від підвищеного тонусу м`язів, не зробить його ноги прямими в майбутньому. воно протиприродне для новонародженого, так як він все дев`ять місяців провів в абсолютно іншій позі.

шкода сповивання

У сповивання є і свої противники, які вважають, що сповивання гальмує розвиток дитини, обмежує його в пізнанні світу. Навіщо сповивати новонародженого, коли він, навпаки, повинен активно рухатися, усвідомлювати себе, відчувати простір, в якому знаходиться. Противники вважають, що відсутність сповивання в ранньому дитинстві сприяє тому, що дитина раніше починає повзати, ходити і говорити.

Так що думки тут діаметрально протилежні. Кожна мама сама, побачивши свою дитину після його народження, відчувши його характер, його бажання, його особливості, повинна зрозуміти, що йому потрібно. Хоча навряд чи сповивання в перші два тижні життя малюка сильно відіб`ється на його розумових здібностях, як стверджують деякі. Чи треба сповивати новонародженого, вирішувати мамі, тому що тільки рідна і любляча мати точно знає, що потрібно її дитині.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!