» » » Камені в нирках: що робити?

Камені в нирках: що робити?

Камені в нирках: що робити?

Сечокам`яна хвороба - серйозне захворювання, що характеризується порушенням обміну речовин і утворенням в сечових шляхах каменів, які формуються із складових частин сечі. На жаль, захворювання це досить поширене, а його вікова група не має практично ніяких обмежень. У цій статті розповімо, що робити, якщо вам поставили діагноз сечокам`яна хвороба.

важливість лікування

Якщо у вас камені в нирках, важливо якомога швидше зайнятися лікуванням хвороби, бо прогресія цієї недуги може викликати по-справжньому страшні наслідки. При відсутності лікування камені сечоводу стають причиною розвитку гострого пієлонефриту (запалення нирок), що в свою чергу може привести до необхідності її видалення. Камені сечового міхура також можуть привести до розвитку гострого циститу, який зроблять ваше життя просто нестерпним.

види терапії

Залежно від того, на якій стадії хвороби розпочато лікування, використовують різні види терапії. Сьогодні існують досить багато спосіб лікування сечокам`яної хвороби - консервативне лікування (на ранніх стадіях), оперативне і інструментальне лікування, а також терапія електромагнітним випромінюванням. Правда, останній спосіб лікування поки експериментальний, за винятком застосування літотриптора - приладу дроблення каменів за допомогою електромагнітного випромінювання, яке застосовується під час інструментальної терапії. Розберемо докладніше вищеописані види лікування.

консервативне лікування

В рамках даного типу лікування призначається спеціальна дієта для запобігання утворенню нових каменів, фітотерапія для розчинення каменів, спазмолітики для розслаблення сечоводу і антибіотики при наявності супутньої патології (пієлонефрит).



Деякі види консервативної терапії - дієта і фітотерапія - можуть використовуватися для профілактики сечокам`яної хвороби.

дієта

Дієта при сечокам`яній хворобі встановлює обмеження на деякі продукти, однак ці обмеження залежать від типу каменів. Так, при кальцие-оксалатних каменях рекомендується виключити: міцний чай і кава, молоко, шоколад, сир, сир, бобові, цитрусові, горіхи, чорну смородину, полуницю, салат, шпинат і щавель. Якщо камені уратні, пацієнту радиться не вживати гостру і жирну їжу, м`ясо і субпродукти, кава, алкоголь, шоколад. Крім того, рекомендується обмежити прийом будь-білкової їжі. Якщо камені фосфорно-кальцієві, виключити слід гостру їжу, молоко, прянощі, мінеральну воду з підвищеним вмістом лугу, сир, сир, зелені овочі, картопля, гарбуз, бобові та ягоди.

фітотерапія



Фітотерапія грає величезну роль в лікуванні сечокам`яної хвороби, оскільки дозволяє без шкоди для організму розсмоктувати камені. Звичайно, в першу чергу фітотерапія - це різні спеціальні трав`яні збори, які також необхідно підбирати відповідно до типу каменів, аптекар обов`язково допоможе вам у цьому питанні. Крім того, активно виписуються такі препарати, як Канефрон Н, Цистон, Фітолізин і т.д. Більшість з цих препаратів відрізняються комбінованим дією, вони не тільки розсмоктують камені, але також надають спазмолітичну, антисептичну, протизапальну і діуретичну дію.

спазмолітики

Спазмолітики сприяють розслабленню гладкої мускулатури сечоводу, що в свою чергу розширює просвіт сечоводу і дозволяє каменю просуватися вперед і відновлює відтік сечі до сечоводу. Відомі спазмолітики - Папаверин, Дротаверин, Но-шпа, баралгін і т.д.

антибіотики

Антибіотики застосовуються, тільки якщо сечокам`яна хвороба вже призвела до розвитку пієлонефриту. Арсенал антибіотиків нині великий, досить популярний сьогодні Левофлоксацин.

оперативне лікування

Якщо сечокам`яна хвороба запущена, в більшості випадків рекомендується оперативне втручання. Існує кілька типів операцій, в залежності від того, звідки необхідно видалити камінь - з нирки (нефролітотомія), сечоводу (уретеролітотомію) або сечового міхура (цістолітотомія). Всі операції проводяться під загальною анестезією і не відносяться до складних хірургічних втручань.

інструментальне лікування

Інструментальне лікування дозволяє видалити каміння без хірургічної операції, серед найбільш популярних методів - цистоскопія і Уретероскопія. У першому випадку для видалення каменя застосовується цистоскоп, через який в сечовий міхур вводиться спеціальний інструмент літотріптор, його завдання - роздрібнити камені за допомогою електромагнітного випромінювання, після чого вони легко витягуються цистоскопом. При Уретероскопія в сечовий міхур вводиться ендоскоп, а для видалення використовується спеціальний інструмент у формі кошики, який захоплює камінь і проштовхує його.

Про хворобах нирок і методах лікування читайте також в статтях:



Увага, тільки СЬОГОДНІ!