» » » Як вивести камені з нирок?

Як вивести камені з нирок?

Як вивести камені з нирок?

Ниркові камені утворюються з солей, які входять до складу крові, а потім сечі. Розміри каменів коливаються від мікроскопічних до утворень в 5 см. В діаметрі. Детальніше про те, які різновиди каменів можуть зустрічатися в нирках, Ви зможете дізнатися в статті "Які камені в нирках?".

Болі, що виникають при сечовипусканні, можуть бути ознакою того, що у людини камені в нирках. Як лікувати цю недугу, цікавляться багато, навіть ті, хто з таким захворюванням ще не стикався. До інших ознак захворювання відноситься колючий біль в спині. Іноді біль віддає в область живота і паху. Крім болю, у пацієнта можуть бути напади блювоти.

Камені в нирках можуть привести до ускладнень. Зокрема, до них відноситься закупорка сечовивідних каналів. Канал забивається каменем, і відтік сечі з нирок порушується. Іншим ускладненням є інфікування сечовивідних шляхів і самих нирок. Без належного лікування ця проблема може вилитися в ниркову недостатність.

лікування

Щоб вивести камінь з нирки, можна обійтися медикаментозним лікуванням, а в крайньому випадку зробити операцію. Пацієнту слід розуміти, що самостійно можна займатися лише профілактикою захворювання, а при перших його ознаках необхідно звернутися до лікаря.



Існує ряд фармакологічних засобів, що викликають розчинення каменів у нирках. Щоб застосування такого засобу було ефективним, необхідно встановити склад і причини утворення каменів в даному випадку. Тому такі препарати застосовуються лише за рецептом лікаря після здачі аналізів і проведення повного обстеження.

операція

Найбільш кардинальний спосіб видалити каміння в нирках - операція. Традиційно вона проводилася із застосуванням розрізу тканин шкіри, підшкірної клітковини і м`язів в районі розміщення нирки. Будь-яка відкрита операція спричиняє тривале відновлення. До того ж, це найбільш ризикований метод. Крім того, нерідко трапляються рецидиви каменнопочечной хвороби, що тягне за собою ще одну операцію в тому ж самому місці. Тому в сучасному світі до операційного методу вдаються лише тоді, коли немає іншого виходу. На жаль, через погану оснащеності багатьох державних клінік іноді цей метод застосовують як єдине доступне. Якщо є можливість, необхідно скористатися одним з більш безпечних методів.



Зокрема, одним із способів, як вивести камені з нирок, є введення хірургічних інструментів через прокол в області попереку. При цьому в тіло пацієнта вводиться металева трубка. Через цю трубку проникають інструменти, що впливають на камінь. Вплив може бути або ультразвуковим, або лазерним, або п`єзоелектричним. Крупиці роздробленого каменя можуть бути висмоктані через цю ж трубку. Цей метод, званий лапароскопией, найкраще підходить, якщо в нирці «сидить» одиночний камінь і пацієнт не страждає іншими захворюваннями сечовидільної системи.

Для видалення каменів, що знаходяться в сечовому міхурі або сечоводі, іноді ендоскоп вводять через сечовивідні шляхи. При цьому використовують ті ж інструменти, що і для видалення каменів через прокол в спині.

Також існує дистанційний метод. При цьому створюється спрямована ударна хвиля, що руйнує камінь і дроблять його на дрібні осколки. Хвиля створюється приладом, що називається літотріптери. Існують ультразвукові, п`єзоелектричні, пневматичні, електрогідравлічні і лазерні пристрої. Однак цей метод має масу протипоказань і обмежену сферу застосування (може бути використаний лише для видалення невеликого числа видів каменів).

Різні методи мають свої області застосування (розмір каменів, їх склад, місце знаходження: в нирці або в сечовому міхурі) і різні протипоказання. Однак ще раз повторимо: порожнинна операція є найбільш небажаним варіантом.

дієта

Під час курсу лікування і реабілітації пацієнтові зазвичай потрібно дотримуватися особливої раціону. Дієта при каменях в нирках призначається лікарем, оскільки список рекомендованих і заборонених продуктів визначається хімічним складом каменів. У той же час, існують неспецифічні засоби, активно застосовуються під час лікування каменнопочечной хвороби. До них відносяться відвари з квітів бузини, листя брусниці, плодів горобини, петрушки, а також ряду інших рослин. Ці відвари мають сечогінну, а також дезинфікуючим засобом. Кавун має сечогінну дію і використовується для профілактики захворювання. Крім періоду лікування і реабілітації в деяких випадках дієта пропонується і для профілактики рецидиву захворювання.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!