» » » Як лікувати нирки?

Як лікувати нирки?

Як лікувати нирки?

Нирки - це важливий парний орган внутрішньої системи. Будь-які зміни в його роботі позначаються на здоров`ї організму в цілому. Дізнатися про те, який лікар лікує нирки, можна в поліклініці. Це може бути або уролог, або вузький фахівець - нефролог, але, швидше за все, доведеться спочатку зробити УЗД. Не секрет, що ниркових захворювань існує дуже багато, але ми розглянемо найпоширеніші з них, а також поговоримо про методи їх лікування. А для того щоб не сплутати ниркову біль з іншого, слід прочитати нашу статтю Як болять нирки: симптоми.

Як лікувати нирки при пієлонефриті

Пієлонефрит - запальна інфекційна хвороба, при якій дивуються головним чином чашечки і миски нирки. Характерні такі симптоми: поперекові болі, що віддають в пах, смердючий і їдкий запах сечі, її помутніння і придбання червонуватого відтінку, можливі нудота з блювотою, гіпертермія.

При гострому пієлонефриті пацієнта госпіталізують. Лікування - консервативне, що складається з прийому:

  • антибіотика, що впливає на збудник захворювання;
  • нитрофуранов (фуразолідон);
  • похідних 8-оксихіноліну (нітроксолін);
  • нефторованих хінолонів (моксифлоксацин);
  • сульфаніламідів (уросульфан);
  • дезінтоксикаційної терапії.

З антибактеріальних препаратів зазвичай призначають "Амоксицилін", "Ципрофлоксацин", "Флемоклав Солютаб", "Цефазолін", "Ампіокс", "Левофлоксацин". Дані препарати приймають не менше 7 днів.

В обов`язковому порядку проводяться заходи щодо поліпшення відтоку сечі. Часто для цього може знадобитися хірургічне втручання. Операція призначається при погіршенні стану на тлі лікування.



При хронічній формі захворювання рекомендується санаторне лікування в Трускавці, Саирме, Джермуке, Желєзноводську і постійний прийом «ниркових» зборів. При цьому захворюванні можна додатково лікувати нирки народними засобами, до них відносять:

  • трав`яні відвари (збори "Фітолізин", "Урофлюкс", лист брусниці),
  • продукти бджільництва,
  • сокотерапію - рекомендується пити морквяний, виноградний і гарбузовий соки. Загальний обсяг рідини повинен становити не менше 2 літрів.

Ще інформацію про лікування цього захворювання ви знайдете в нашій статті Як лікувати пієлонефрит.

лікування гломерулонефриту



Гломерулонефрит проявляється у вигляді запалення гломерул і канальців. Симптомами хвороби є раптова гіпертонія, присутність крові в сечі, набряклість обличчя і стоп, мале виділення сечі, задишка, збільшення маси тіла, постійно відчуття спраги.

До того як лікувати нирки медикаментозно, призначають госпіталізацію, дієта №7 (бессолеваю) і постільний режим. Медикаментозне лікування може складатися з прийому:

  • антибіотиків (використовують рідко, в основному при ускладненнях);
  • глюкокортикоїдів, які надають і иммунодепрессивное, і протизапальну вплив. Найчастіше при гломерулонефриті призначають дексаметазон, преднізолон і триамцинолон.
  • цитостатиків (циклофосфамід, азатіоприн, циклоспорин, лейкеран) зазвичай поєднують з гормональними засобами. Вони є імунодепресантами, що пригнічують гіперімунні реакції і борються з підвищенням артеріального тиску.

Лікування сечокам`яної хвороби

При сечокам`яної хвороби утворюються камені в сечовивідної системі. Симптомами захворювання можуть бути болі в попереку, ниркова колька, озноб, гіпертермія, здуття живота, блювота.

В ході лікування головним є корекція метаболічних порушень і руйнування конкременту за допомогою цитратних сумішей ( "Ураліт-У") і літолітіческая препаратів ( "Фітолізин"). У деяких випадках для зняття спазму і болю призначають НПЗЗ ( "Кеторолак"). Для лікування ідіопатичної гиперкальциурии використовують тіазидні діуретики. Цитрат калію знижує ймовірність утворення нових каменів і розростання старих.

У багатьох випадках може знадобитися видалення каменів хірургічним шляхом, тобто за допомогою ендоурологіческіе, лапароскопічної або відкритої операції.

Останнім часом набирає популярність такий метод лікування як літотрипсія. Це дроблення ниркових каменів за допомогою ударних хвиль або ультразвукової енергії з подальшим їх виходом через сечовивідні шляхи.

Народна медицина

Існує величезна кількість рецептів для лікування нирок травами. Наведемо кілька прикладів:

  1. Роздрібнити шкірку 2 лимонів і перемішати кашку з 40 р листя липи, залити отриману суміш 4 склянками окропу. Вживати по 1 ч. Л. 3 рази на добу 10 днів.
  2. 20 р листя брусниці залити окропом і настояти півгодини, пити по 1 ст. л. 3 рази на добу. Дуже корисні і самі ягоди.
  3. Взяти 5: 2: 2 частин плодів ялівцю, кореня любистку і насіння петрушки. 2 ч. Л. загальної суміші залити 0,5 л. окропу. Пити по 1 склянці 2 рази на добу.


Увага, тільки СЬОГОДНІ!