» » » Як виміряти артеріальний тиск?

Як виміряти артеріальний тиск?

Як виміряти артеріальний тиск?

Артеріальний тиск - це вимірювана величина, що показує силу, з якою кров тисне на стінки артерій в момент найбільшого скорочення серцевого м`яза (верхнє, систолічний) і в момент її найбільшого розслаблення (нижня, діастолічний). Одиницею вимірювання тиску є міліметри ртутного стовпа.

Існують певні межі, в межах яких варіюються показники нормального тиску. Відхилення від цієї норми вказують на порушення роботи серцево-судинної системи і, в разі безвідповідального ставлення людини до свого здоров`я, призводять до тяжких наслідків. Тому людина повинна бути зацікавлений в тому, щоб контролювати стан своєї серцево-судинної системи, а для цього потрібно знати, як виміряти артеріальний тиск.

Апарати для вимірювання тиску

Прилади для вимірювання артеріального тиску (тонометри) бувають механічними і електронними.

Механічний тонометр був винайдений ще на початку ХХ століття. Його кілька вдосконалену модель використовують і зараз. Дуже простий і недорогий апарат складається з манометра (вимірювача зі шкалою), манжети, до якої за допомогою тонкого гумового шланга приєднана груша, і фонендоскопа - приладу, що дозволяє почути дуже тихі звуки.

Найголовніший недолік цього тонометра в тому, що не всі, хто теоретично знає, як правильно вимірювати артеріальний тиск, можуть виконати точні вимірювання на практиці. Для цього потрібен певний навик, який полягає в умінні синхронно виконувати певні дії і вловлювати зміна тонів (шумів, які виникають при випускання повітря з манжети).



Щоб уникнути неточностей при отриманні результату, рекомендується повторне вимірювання приблизно через п`ять хвилин після першого. В екстрених випадках часу на те, щоб проводити перевірку показань, може не виявитися.

Саме тому в наш час все більше людей, які прагнуть контролювати свій артеріальний тиск, віддає перевагу електронним тонометрам. Механічні вимірювальні прилади частіше використовуються професіоналами.

Електронні вимірювачі артеріального тиску видають більш точний результат, причому незалежно від умінь людини, яка проводить вимірювання. При його використанні немає необхідності в тому, щоб манжета контактувала безпосередньо з шкірою, як при роботі з механічним тонометром. Це має значення для людей з підвищеною чутливістю, які можуть відчувати дискомфорт при стисненні руки.



Для таких людей зручніше фіксувати манжету поверх тонкої тканини рукава. Єдина умова, яку необхідно дотримуватися при роботі з електронним вимірювачем тиску: рука пацієнта в момент вимірювання повинна бути абсолютно нерухома.

особливі випадки

Існує кілька категорій людей, які потребують регулярного контролю за рівнем тиску. Часто вони здійснюють цей контроль самостійно, але при цьому не всі знають, як міряти артеріальний тиск в тому чи іншому випадку, тому фіксують результати, які не завжди відповідають дійсності.

  • Так, наприклад, вимірювання тиску у літніх людей повинно здійснюватися і в положенні сидячи, і в положенні стоячи. Їх тиск часто нестабільно, і середнє арифметичне, отримане на основі декількох вимірів в різному становищі, дозволить отримати більш достовірний результат і, в разі необхідності, вжити адекватних заходів.
  • Вагітні жінки також мають потребу у відстеженні показників артеріального тиску. Вимірювання повинні проводитися в положенні напівлежачи. Бажано вести листок обліку, куди щодня заносити отримані показники.
  • Для вимірювання артеріального тиску у дітей буде потрібна спеціальна дитяча манжета. Виробляти маніпуляцію повинен медичний працівник, який знає, до якого рівня можна нагнітати повітря в манжету.
  • Виміряти тиск у страждаючих ожирінням або спортсменів-силовиків, які мають велику окружність плеча, буває важко. В цьому випадку доведеться використовувати спеціальний тонометр, що фіксується на зап`ясті.

Вимірюємо артеріальний тиск механічним тонометром

Алгоритм вимірювання артеріального тиску простий.

  1. Зафіксувати манжету на передпліччя приблизно на 2 см. Вище ліктьового згину.
  2. Докласти фонендоскоп до ліктьової ямки під нижнім краєм манжети.
  3. Швидко нагнітати повітря в манжету за допомогою груші, вслухаючись в пульсацію. Зафіксувати показання манометра в момент припинення звуків пульсації і продовжувати нагнітання повітря, поки цифра не збільшиться на 40 мм. рт. ст.
  4. Повільно випускаючи повітря з манжети, стежити за становищем стрілки манометра в момент появи і повного припинення пульсації. Перша цифра буде показувати рівень систолічного тиску, друга - рівень діастолічного тиску.

Правила, які не завжди дотримуються

Для того щоб отримати більш правдоподібну картину, пацієнту необхідно дотримуватися правил вимірювання артеріального тиску. Неувага до цих рекомендацій спотворює реальні показники, що призводить до помилок при постановці діагнозу.

Отже, перед вимірюванням тиску необхідно спорожнити сечовий міхур, відпочити не менше 15 хвилин. За півгодини до процедури не курити і виключити споживання енергетичних напоїв, кави. При вимірюванні АТ необхідно сидіти або лежати рівно, спокійно, уникати здавлювання в черевній порожнині.

Ці поради допоможуть точніше дізнатися значення АТ. Бо часом буває дуже важливо контролювати значення свого артеріального тиску. Регулярні виміри АТ показані людям, що входять до групи ризику: гіпертонікам, які страждають від серцевих захворювань, а також в якійсь мірі і гіпотонікам.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!