» » » На якій руці міряти тиск?

На якій руці міряти тиск?

На якій руці міряти тиск?

Сьогодні у багатьох наших співгромадян будинку можна зустріти тонометр. Так як не всі з нас мають медичну освіту, то питання, на якій руці міряти тиск, видається цілком очевидним.

Вперше різниця при вимірюванні тиску на різних руках (права, ліва) була виявлена близько півстоліття тому. В ході тих досліджень було з`ясовано, що більш високі показники при вимірі тиску реєструються на правій руці. Спочатку було припущення, що це залежить від конкретної людини і його основною робочою руки (правша чи лівша), але це припущення не знайшло підтвердження. Хоча різниця в показаннях при вимірі тиску на правій і лівій руці мінімальна, все ж правильним вважається заміряти тиск на лівій руці.

Основні правила при вимірі тиску

  • Перед початком процедури пацієнту не слід вживати каву, курити чи приймати медичні препарати
  • Перед вимірюванням тиску пацієнт повинен прийняти зручну позу (в сидячому положенні) і посидіти так не менше трьох хвилин
  • Первинний вимір тонометрами, призначеними для замірів на плечі (передпліччя) проводиться на обох руках.

Методи виміру тиску

метод Короткова

Цьому методу близько 100 років. Метод передбачає вимірювання тиску механічним тонометром, а також манжети з грушею і фонендоскоп. Плечова артерія повністю пережимається, повітря з попередньо накаченной манжети плавно випускають і слухають тони, що виникають при цьому. Метод вважається еталонним. Але у методу є і недоліки. До яких відносять залежність від індивідуальних особливостей людини, який проводить вимірювання (зір, слух, координація і т.д.), також метод чутливий до шумів в приміщенні і, в цілому, технічно складний.

Осциллометричний метод



Для виміру потрібно електронний тонометр, грунтується метод на реєстрації тонометром пульсацій, які виникають при проходженні крові через здавлений ділянку артерії під манжетою. До переваг цього методу можна віднести його незалежність від індивідуальних особливостей знімає показання людини, також можливий завмер через одяг і може проводиться будь-якою людиною. Недолік цього методу - чутливість до рухів руки під час виміру.

Тепер ви знаєте, на якій руці міряти тиск, не плутайте і не давайте помилятися іншим.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!