» » » Високий тиск, що робити?

Високий тиск, що робити?

Високий тиск, що робити?

Артеріальним тиском називається сила, вірніше її показник, з якої кров, рухаючись по організму, тисне на стінки артерій. Протягом дня тиск весь час то падає, то піднімається. Це нормально і правильно. А ось якщо воно постійно утримується на високому рівні, то це вже свідчення високого артеріального тиску. Гіпертонія - це захворювання, для якого характерно постійний високий тиск. Що робити для того, щоб тиск нормалізувався? Як лікується гіпертонія? Про це буде написано в цій статті.

Артеріальний тиск

Небезпека гіпертонії полягає в тому, що постійний високий рівень тиску поступово руйнує кровоносні судини, пошкоджує серце і нирки. Це може привести до інсульту чи інфаркту. Високий артеріальний тиск, не викликаючи жодних зовнішніх проявів, завдає організму величезної шкоди. За це його називають "тихим вбивцею".

Артеріальний тиск складають два показника тиску: верхнього, інакше систолічного і нижнього, інакше діастолічного. Підвищуватися ці показники можуть як разом, так і окремо. Це залежить від причин, які цей підйом провокують.

верхнє тиск



Показник верхнього тиску вимірюється в процесі скорочень шлуночків серця, систол. Через виникнення серцево-судинних захворювань з віком систолічний тиск підвищується. Нормальний показник верхнього тиску - 100-120мм рт.ст.

Постійно висока верхній тиск. Що робити? Для того щоб знизити його, необхідно дотримуватися дієти, займатися фізкультурою і приймати лікарські препарати.



Список лікарських препаратів:

  • ніфедипін 10мг;
  • метопролол 50 мг;
  • каптоприл 25 мг.

рекомендації

  • Кількість солі повинно бути зменшено до 0,5-1 чайної ложки в день. Сіль потрібно додавати в тарілку з готовою їжею, а не в процесі приготування їжі. В цьому випадку простіше буде контролювати її кількість. Сіль містить натрій. Потрапляючи в організм, він затримує виведення рідини, провокуючи підвищення тиску.
  • У раціоні має бути достатня кількість фруктів і овочів, риби і нежирного м`яса. Бажано виключити смажену картоплю, жирне м`ясо, ковбаси, вершкове масло. Чим менше жирів буде надходити в організм, тим менше їх кількість буде відкладатися на стінках артерій. Саме жирові бляшки, що знаходяться на стінках судин, викликають зниження їх еластичності. Це в свою чергу призводить до гіпертонії.
  • Необхідно займатися фізичними вправами. Фізична активність в поєднанні з дієтою сприяє зниженню ваги. Кожні зайві 10кг ваги збільшують верхній тиск на 10мм. Навіть в тому випадку, якщо вага нормальний, фізкультура допомагає покращувати тонус серцево-судинної системи.
  • Необхідно абсолютно виключити вживання нікотину і алкоголю. Воно сприяє зменшенню здатності судинних стінок розслаблятися, а це призводить до підвищення систолічного тиску.
  • Потрібно звернутися до лікаря для того щоб він, підібрав правильне лікування і призначив комплекс лікарських препаратів, що знижують тиск.
  • Необхідно вести щоденник. Вимірювати тиск 2 рази в день і заносити дані в щоденник. Фіксувати в ньому свої відчуття після прийому препаратів. На підставі цих записів лікуючий лікар зможе підібрати індивідуальне лікування.
  • Є ряд препаратів, що відносяться до розряду "швидкої допомоги". Якщо відбувається різке підвищення тиску, можна прийняти ніфедипін або каптоприл, або метопролол. Тиск повинен знизитися через 30-40 хвилин, в іншому випадку викличете швидку допомогу.

Нижня тиск

Норма нижнього тиску людини 60-80мм рт.ст. У кожної людини своє нормальне тиск. Але коли тиск перевищує межі допустимого, необхідно вживати заходів.

Постійно висока нижній тиск. Що робити?

рекомендації

  • Підвищувати нижній тиск може зайва вироблення реніну, внаслідок будь-яких патологій в функціонуванні нирок. Якщо це так, то лікар повинен призначити препарати, які блокують вироблення реніну.
  • Знизити нижній тиск можна і самим. Не треба вживати жирну, смажену і солону їжу. Є більше овочів, фруктів і молочнокислих продуктів. Сир в раціоні має бути щодня. Якщо немає алергії, цукор замінити медом. Добре зміцнює і чистить судини буряковий сік. Його треба вживати по 1 чайній ложці до їди.
  • Якщо нижній тиск раптово піднялося, а під рукою не виявилося препаратів, які призначав лікар, потрібно зробити наступні процедури. Для цього знадобиться допомога.
  • Необхідно лягти в ліжко.
  • Встромити особою в подушку.
  • Помічник повинен з 2-х сторін обкласти шийну область хребта льодом.
  • Лід потрібно тримати якомога довше.
  • Після компресу необхідно помасажувати, з додаванням будь-якого масажного масла, охолоджену область. Тиск повинен нормалізуватися.
  • Якщо цього не відбувається, необхідно негайно викликати швидку допомогу.

Високий артеріальний тиск може спровокувати інфаркт, інсульт, криз. Це може закінчитися летальним результатом. Консультація фахівця необхідна.

З цієї статті ви дізналися, як нормалізувати високий серцевий тиск, що робити в цьому випадку.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!