» » » Цукор в крові: що робити?

Цукор в крові: що робити?

Цукор в крові: що робити?
Цукор в крові: що робити?

Глюкоза, яку в народі називають «цукром в крові», - життєво необхідний джерело енергії для нашого організму. Близько 50% енергії наше тіло отримує завдяки їй. Але значний вміст глюкози в крові токсично для нас. Давайте розберемося, що робити, якщо цукор підвищено.

Нормальний рівень цукру в крові

Для визначення рівня глюкози використовують капілярну кров, узяту з пальця. Здавати аналіз на цукор необхідно натщесерце, забороняється навіть пити. Напередодні здачі слід уникати вживання великої кількості солодкого і алкоголю. Інфекційні захворювання можуть бути причиною невеликого підвищення цукру, тому у таких пацієнтів кров на цукор зазвичай не перевіряють.

Для дорослих чоловіків і жінок норма становить 3,3-5,5 ммоль / л або 60-100 мг / дл. Якщо вміст перевищує значення 5,5, то це говорить про те, що у вас високий цукор. Що робити, може підказати лише лікар. Адже це всього лише симптом, а лікувати треба основне захворювання. Для венозної крові норма дещо інша, а саме: 4,0 - 6,1 ммоль / л.

У період вагітності клітини організму більш чутливі до глюкози, яка тепер «годує» двох: матір і її дитини. Тому під час вагітності нормальним рівнем глюкози вважається 3,8 - 5,8 ммоль / л.

У вагітних жінок на 24 - 28 тижні вагітності може розвиватися діабет вагітних, або гестаційний діабет. Він може пройти сам по собі або перерости в цукровий діабет. Тому вимірювання рівня глюкози так важливо для вагітних жінок.

У дітей до одного рочки рівень цукру в крові становить 2,8 - 4,4 ммоль / л, до 5 років - 3,3 - 5,0 ммоль / л. Для дітей більш старшого віку використовують норми дорослих.

Додаткову інформацію про нормальному рівні цукру в крові можна дізнатися в статті Який повинен бути цукор в крові.

Чому може підвищуватися цукор

Завдяки різних регуляторних механізмів рівень глюкози в крові відносно постійний. Різкий підйом може спостерігатися після прийому їжі, але організм починає швидко переробляти її в тваринний крохмаль - глікоген, який відкладається в печінці і м`язах і використовується в міру необхідності.

Якщо функціонування цих механізмів порушується, то вміст глюкози в крові зменшується (гіпоглікемія) або підвищується (гіперглікемія). Розрізняють фізіологічні (властиві здоровій людині) і патологічні причини підвищення рівня цукру. До фізіологічних відносяться:

  • приймання їжі;
  • стрес;
  • вагітність;
  • фізичні навантаження.

До захворювань, які супроводжуються збільшенням кількості глюкози в крові, зараховують:

  • цукровий діабет;
  • деякі хвороби центральної нервової системи;
  • тиреотоксикоз;
  • синдром Кушинга;
  • акромегалія;
  • хвороби нирок;
  • епілепсія;
  • інфаркт міокарда.


Про те, що може підвищити цукор в крові, читайте з статті Що підвищує цукор в крові.

Особливості харчування при гіперглікемії

Людям з гіперглікемією потрібно дотримуватися спеціальної дієти, яка передбачає вживання продуктів зі зниженим вмістом глюкози і інших вуглеводів, особливо легкозасвоюваних. Це основний принцип дієти.

Крім того, доведеться зменшити калорійність раціону, особливо людям, які страждають надмірною вагою. При цьому їжа повинна містити достатню кількість вітамінів і мінеральних речовин.

Людям з підвищеним цукром рекомендують чітко дотримуватися режиму харчування. Прийоми їжі повинні бути в один і той же час, кількістю 5 - 6 разів. Порції при цьому невеликі, переїдання не допускається.

Підібрати для вас правильну дієту допоможе фахівець. Адже при її складанні потрібно враховувати масу тіла, товщину жирового прошарку, наявність або відсутність супутніх захворювань, переносимість тих чи інших продуктів. Для розрахунку кількості калорій беруть до уваги рід діяльності і рівень фізичної активності.

Під забороною



Зі свого раціону доведеться виключити деякі продукти. Якщо ви не готові відмовитися від них повністю, то порадьтеся лікарем, як можна вийти з положення. До переліку заборонених продуктів потрапляють ті, які містять в собі велику кількість вуглеводів. Це цукор, варення, кондитерські вироби, виноград, а отже, і родзинки, інжир та інші продукти.

Недолік солодкого в раціоні можна компенсувати медом. Вживати його треба потроху (не більше чайної ложки) 2 - 3 рази на день.

Рекомендовані продукти

Те, що ви на дієті, не означає, що вам доведеться обмежувати себе в усьому. Більшість овочів (помідори, огірки, всі види капусти, баклажани, гарбуз, кабачки) ви можете вживати в будь-якій кількості. А ось морква і буряк - продукти специфічні. Кількість їх вживання необхідно узгоджувати з лікарем. Корисно включити в свій раціон більше зелені, яка є прекрасним джерелом вітамінів. Цибуля, петрушка, кріп, салат, кінза будуть доречні в будь-який час.

З хлібобулочних виробів вам варто придивитися до сортам хліба, вміст вуглеводів в яких мінімально. Це житній, білково-висівковий і білково-пшеничний хліб. Для виготовлення білкового хліба використовується клейковина (глютен). У деяких людей з цукровим діабетом другого типу це захворювання йде пліч-о-пліч з непереносимістю глютену. Тому якщо після порції такого хлібця ви відчуваєте дискомфорт в шлунково-кишковому тракті, то порадьтеся зі своїм дієтологом.

Хліб повинен насичувати організм вуглеводами на 40%. Тобто якщо ваш лікар радить вживати в їжу 300 г вуглеводів в день, то з них близько 130 г має припадати на хліб.

До фруктам потрібно ставитися обережно, особливо до бананів, які містять значну кількість цукрів. Досить нешкідливі яблука, груші, сливи, персики, абрикоси, а також всілякі ягоди. Соки потрібно вживати або свіжовичавленим або на сахарозаменителях, наприклад, ксиліт.

У раціоні обов`язково повинні бути компоненти, що обмежують надходження вуглеводів і підвищують вміст білків. Це нежирне м`ясо, птиця, риба, рослинно масло, кисломолочні продукти, сир, сир.

З напоїв буде корисно включити в раціон дріжджовий напій і відвар шипшини.

цукрозамінники

На сьогоднішній день в супермаркетах величезний вибір продуктів, які мають солодкий смак, але при цьому не містять глюкози. Ними можна замінювати цукор у всіх рецептах. Також уважно читайте склад готових продуктів. Вам підходять тільки ті, де замість цукру використовується цукрозамінник.

Одним з найпоширеніших замінників цукру є ксиліт. Його отримують в результаті переробки бавовняного насіння і сердцевінок кукурудзи. За солодощі він не поступається звичайному цукру, але при цьому не впливає на рівень глюкози в крові. До того ж, він менш калорійний: 100 г ксиліту це всього лише близько 400 ккал. З побічних дій - виражену жовчогінну та послаблюючу дію.

Фруктоза у великій кількості міститься в фруктах, ягодах, меді. Її можна використовувати в якості замінника цукру, але в обмеженій кількості. В цьому випадку вона не буде значно підвищувати глюкозу.

Дізнатися, що ще може знизити рівень цукру в крові, можна зі статті Як знизити цукор в крові.

Перша допомога при підвищенні цукру

У людей, хворих на цукровий діабет, можуть бути раптові підйоми рівня глюкози в крові. Особливо небезпечні такі напади для людей, які про свою проблему не підозрюють. Для вас має стати тривожним симптомом, якщо людина скаржиться на:

  • часті сечовипускання;
  • відчуття голоду і нудоти (іноді нудота навіть може супроводжуватися блювотою);
  • сухість в роті;
  • нечітке і розпливчастий зір;
  • головний і абдомінальний біль;
  • слабкість і дратівливість;
  • якщо принюхуватися до видихуваному повітрі, можна відчути запах ацетону.

Якщо ви помітили у когось зі своїх близьких подібні симптоми, негайно викликайте швидку. Поки вона до вас їде, покладіть людини в добре провітрюваних кімнату.

У разі, коли людина з подібними симптомами обізнаний про свій діагноз, у нього поблизу повинен бути інсулін. Хворий сам підкаже вам, де його взяти і в якій кількості вколоти. Про те, як ввести ліки інсуліну, можна дізнатися зі статті Як колоти інсулін.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!