» » » Чим корисний сир?

Чим корисний сир?

Чим корисний сир?

Сир - універсальний продукт. Він підходить практично до будь-якої страви і знаходиться в пошані як у дорослих, так і у дітей. Жодне застілля не проходить без цього чудового продукту. Але чи замислювалися ви, чи корисний сир? Якщо так, то виникає питання, чим саме.

користь сиру

Пропонуємо поговорити про сир, корисні властивості якого відомі з давніх часів. Сто грамів цього продукту здатні дати організму добову норму кальцію і половину необхідних тваринних жирів. Його регулярне вживання сприятливо впливає на стан шкіри і нігтів, покращує зір, регулює процеси росту.

Сир можна так само використовувати в косметичних цілях, роблячи з нього маски для обличчя. Такі процедури прекрасно тонізують шкіру і сприяють її омолодженню.



У сирі містяться необхідні людині речовини, такі як:

  • білки (в сирі їх міститься більше, ніж в м`ясі або рибі)
  • амінокислоти (метіонін, лізин, триптофан)
  • вітаміни
  • фосфор
  • мінеральні солі
  • цинк
  • кальцій

Всі ці речовини наш організм засвоює практично повністю.



Сир - дуже калорійний продукт, тому людині, що витрачає велику кількість енергії він особливо корисний, оскільки дозволяє поповнити запас витраченої енергії. Це так само відмінний продукт для тих, хто активно займається спортом. Сир сприяє росту клітин, тому просто необхідний для дітей та вагітних жінок. Так само сир рекомендують для людей з переломами кісток. Що міститься в ньому кальцій сприяє відновленню кісткової тканини.

Корисні сорти

Про величезну користь сиру знали ще наші далекі предки. Навчившись розводити і доїти корів і кіз, вони практично відразу освоїли науку виробництва сиру, а в подальшому вдосконалили її. У наші дні існують сотні сортів, кожен з яких має свої особливості.

Багато б хотіли знати, який сир корисний і яким сортам варто віддавати переваги. Виявляється, що всі сорти цього чудового продукту корисні, тільки кожен по своєму. Ось деякі з прикладів користі сортів сиру:

  • Мацарелла - допомагає боротися з безсонням.
  • Брі і камамбер - покращують роботу шлунково-кишкового тракту.
  • Лауда, Емменталь і епуас - величезні джерела кальцію для організму. 70 - 100 г цього продукту в день, і ви сповна отримаєте необхідні елементи. Ці сорти особливо рекомендуються людям похилого віку для зміцнення кісткової тканини і профілактики переломів. Ці сири зможуть допомогти курцям. Нікотин перешкоджає засвоєнню кальцію, тому його варто вживати в більшій кількості.
  • Тофу - містить велику кількість білків і низький вміст жирів. Завдяки цьому він легко засвоюється організмом і рекомендується людям із захворюваннями органів травлення. До того ж калорійність цього продукту гранично низька - 72 ккал на 100 г продукту. Цей продукт стане відмінним блюдом для людей, що сидять на дієті. Незважаючи на всі корисні якості, при споживанні цього сорту в великих кількостях може несприятливо вплинути на пам`ять людини.

застереження

При вживанні сиру не варто забувати, що хорошого завжди має бути в міру. Особливо обережно до цього продукту варто поставитися людям із захворюваннями шлунка. Так само гострі сири не підійдуть при виразкових хворобах, гастритах, підвищеної кислотності і гіпертонії. У таких випадках гострі сири краще замінити звичайним сиром.

Ми з вами вже розібралися, чим корисний сир. Але у цього продукту є і зворотна сторона. Це стосується тільки старих і витриманих сирів. Вони містять велику кількість солі і сумнівних мікроорганізмів. Тверді сорти сирів вимагають тривалого дозрівання. В результаті чого в них утворюються продукти розпаду білків і жирів. Ще в давні часи люди говорив про несприятливий вплив таких сирів на організм людини. Вони можуть викликати утворення каменів в нирках і жовчному міхурі. Дослідники нашого часу згодні з цими припущеннями. Цей факт не говорить про шкідливість сирів, а просто остерігає вживати їх в розумних кількостях.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!