» » » Як визначити ракову пухлину?

Як визначити ракову пухлину?

Як визначити ракову пухлину?

На жаль, ніхто з нас не застрахований від появи злоякісної пухлини. Але якщо розпізнати рак на початковій стадії, то можна успішно вилікуватися від хвороби. Далі ми розповімо про симптоми даного захворювання - якщо ви виявите у себе або своїх близьких будь-які з них, потрібно буде перевіритися у хорошого лікаря. діагностика раку повинна проводиться лікарем-професіоналом, який призначить грамотне лікування.

Симптоми ракової хвороби

Виділяють наступні загальні ознаки раку: пухлина, кашель, хрипоту і задишку, кровотеча, безпричинну втрату ваги, негативні зміни в роботі травного тракту і родимки. Розглянемо кожен з них трохи докладніше.

  1. Невеликі пухлини і ущільнення на тілі часто бувають нешкідливими, проте не завжди. Якщо ви помітили ненормальне ущільнення на якій-небудь ділянці тіла, краще про всяк випадок звернутися до лікаря. Наприклад, рак молочної залози діагностують як раз за освітою шишок і ущільнень у молочній залозі. Кожній жінці періодично рекомендується обмацувати свої груди для перевірки її стану. У разі виявлення ненормальних ущільнень обов`язково потрібно звернутися до мамолога.
  2. Якщо у людини розвивається рак в легких, він буде страждати від кашлю, хрипоти і задишки. Ці ж ознаки можуть вказувати на запалення та інфекції, однак лікаря в будь-якому випадку потрібно здатися. Особливо важливо звернути увагу на ці симптоми, якщо задишка і кашель не проходять протягом двох тижнів. Також зверніть увагу на кров в мокроті.
  3. Хрипота може свідчити про рак гортані.
  4. Будь-яка кровотеча без видимої причини буде вказувати на порушення роботи внутрішніх органів, в тому числі і на рак.
  5. Важливо звернути увагу на зміни в роботі травного тракту, якщо вони не викликані хвилюванням, зміною режиму і раціону харчування, прийомом ліків. На наявність раку може вказувати часте відвідування запорів або проносів без видимих причин, болі в області живота і кишечника. Відчуття неповного очищення кишечника після стільця також може вказувати на розвиток хвороби.
  6. Втрата ваги без об`єктивних причин також може свідчити про розвиток хвороби. Якщо за останні кілька місяців ви серйозно втратили у вазі, при цьому не відчували сильний стрес, не дотримувалися дієти і не займалися активними фізичними тренуваннями, потрібно обов`язково звернутися до лікаря.
  7. Зверніть увагу на свої родимки. Одним з видів раку вважається меланома - вона може утворитися на вже наявній родимці або з`явитися як нова велика. Звернутися до фахівця потрібно при таких ознаках:
  8. Асиметричні родимки з нерівними краями (звичайні симетричні і рівні);
  9. Нестандартний колір (звичайна родимка - коричневого кольору, меланома може мати домішки чорного, червоного, рожевого, синюватого і білого);
  10. Великі родимки (меланоми в розмірі більше 7 мм);
  11. Якщо родимка покривається кіркою, свербить і кровоточить.


Якщо на шкірі з`явилися дивні плями, які не проходять протягом тривалого часу, обов`язково зверніться до лікаря. Ні в якому разі не можна видаляти родимки самостійно, а також пошкоджувати їх - це може привести до розвитку пухлини! Якщо у вас великі і опуклі родимки, намагайтеся не зачіпати їх, а якщо це сталося і пішла кров, обов`язково покажіться лікареві. Будь-яка родимка при необережному поводженні може привести до розвитку хвороби. Особливо великі рекомендується видалити у фахівця - це швидко і безпечно.



Якщо у вас проявився будь-якої з перерахованих вище симптомів, не тягніть з походом до фахівця. Лікар оцінить стан вашого здоров`я і при необхідності відправить на процедури і обстеження, після яких призначить відповідне лікування. При підозрі на рак вас направлять на томографію, біопсію і порадять профільного лікаря.

Люди, які знаходяться в групі ризику

  1. Ті, хто схильний до довгим і шкідливим впливам. Так само як контакт з канцерогенними речовинами, токсичними барвниками і радіаційним випромінюванням. Курці також в групі ризику.
  2. Спадкова схильність до раку. У цьому сенсі можна виділити деякі види раку, наприклад, рак статевих органів або кишечника. Якщо ваші кровні родичі страждали від таких хвороб, то ймовірність захворювання у вас вище в кілька разів. Якщо хоча б двоє або троє родичів хворіли на рак, слід проконсультуватися у онколога-генетика.
  3. Ті, хто хворіє передраковими захворюваннями або має хронічні травми або запалення. Передраковими називаються ті хвороби, які можуть призвести до раку. До них можна віднести мастопатію, поліпоз кишечника, цироз печінки.

Тим, хто входить до групи ризику, потрібно раз або два на рік обстежитися в спеціалізованій клініці.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!