» » Як орати мотоблоком?

Як орати мотоблоком?

Як орати мотоблоком?
Як орати мотоблоком?

Багато власників присадибних ділянок і городів, для полегшення ручної праці, купують собі мотоблоки. Звичайно, мотоблок, при його правильній експлуатації, може стати незамінним помічником у вашому господарстві. Але не всі знають, як орати мотоблоком. Вірніше не знають, як правильно налаштувати мотоблок для оранки і культивування землі. А, адже це не так складно. Дотримуйтесь наших рекомендацій і у вас все вийде.

В першу чергу, потрібно врахувати площа оброблюваної ділянки. І в залежності від його розміру, підібрати відповідний мотоблок і знаряддя для оранки. Всі мотоблоки поділяються на три типи:

  • Легкі мотоблоки. Їх ще називають мотокультиватори. Зазвичай, вага такого мотоблока не перевищує п`ятдесяти кілограмів. Потужність складає від трьох до п`яти кінських сил. Призначені для обробки землі культиватором або фрезою. Площа оброблюваної поверхні до шести соток.
  • Середні мотоблоки. Більш потужні, до дванадцяти кінських сил і вагою до ста кілограм. Можна обробляти ділянки до двадцяти соток культиватором або легким плугом.
  • Важкі мотоблоки. Найпотужніші. Їх потужність може становити до тридцяти кінських сил, а площа обробки до двох гектар. Працюють, як правило, з навісним плугом.

З мотоблоком визначилися. Тепер дізнаємося, як орати мотоблоком правильно. Як правило, маленькі ділянки найкраще обробляти культиватором або фрезою. Легкі і середні мотоблоки при покупці вже обладнані фрезами. Обробка грунту тут не складно. Просто ставимо мотоблок на край оброблюваної поверхні, включаємо підвищену передачу і, притримуючи, йдемо слідом за ним розгортаючи в іншу строну на кінці ділянки.



Інша справа оранка плугом на великих площах. Тут важлива правильна настройка плуга. Для цього виконаємо кілька пунктів.

  • Навішуємо плуг на мотоблок. Як це зробити, зможете дізнатися з інструкції до мотоблока.
  • На повільній швидкості робимо контрольний прохід від початку до кінця ділянки. Розгортаємо мотоблок і робимо зворотний прохід.
  • Ставимо мотоблок правим колесом в колію, яка залишилася від першого проходу. Уважно дивимося на плуг. З урахуванням нахилу мотоблока, він повинен стояти перпендикулярно площині землі. Якщо немає, регулюємо.
  • Робимо другий прохід. Дивимося глибину оранки. Якщо вона занадто велика або занадто маленька, регулюємо плуг. Як правило, для оранки плугом, глибина повинна становити 15-20 сантиметрів.

Як тільки приловчитеся, і у вас буде рівна колія, потрібно підвищити швидкість мотоблока. Так плуг буде відвалюватися сильніше, поверхня буде рівна, без грудок, та й оранка буде швидше. Ось таким чином, ми і оремо мотоблоком. Відео про те, як орати мотоблоком, ви зможете подивитися на Ютубі або інших сервісах в інтернеті. Це дасть вам наочно переконатися, що мотоблока під силу впоратися з оранкою не тільки обробленої грунту, але і цілинних земель.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!