Як зібрати насіння?

Як зібрати насіння?

Досвідчені дачники і садівники воліють самостійно збирати насіння улюблених рослин для посадки і розмноження. Крім економії коштів цей процес просто приносить задоволення. Ті, хто хочуть виростити рослину з крихітного насіння повинні знати, як зібрати насіння різних культурних і декоративних рослин.

Переваги заготовки насіння

Незважаючи на великий вибір готових насіння на ринках і в магазинах, самостійний збір насіннєвого фонду для посадки в наступному сезоні має ряд переваг:

  • домашні насіння мають кращу схожість, так як серед куплених часто трапляються прострочені екземпляри або пересортиця;
  • вирощена розсада більш стійка до захворювань;
  • для збору насіння відбирають кращі здорові екземпляри, що дозволяє отримати хороший урожай;
  • власні насіння гарантують отримання рослини необхідного виду.

Як зібрати насіння культурних рослин

Культурні рослини або агрокультури вирощуються для отримання продуктів, ліків або сировини. До них відносяться зернові, баштанні, овочеві та інші культури. Багато з них люди висаджують на своїх дачних і присадибних ділянках.

помідори

Для збору насіння відбираються здорові плоди, зібрані з нижніх гілок куща. Плоди повинні бути добре сформовані і мати яскраво виражені ознаки даного сорту. Не варто використовувати для збору насіння гібридні рослини, а також плоди з 2-3 гілок, так як отримати чистий сорт томатів не вдасться. Процес збору насіння томатів найбільш трудомісткий і складається з декількох етапів:

  • зберіть плоди бурого кольору і дайте їм дозріти в теплі;
  • розріжте томат поперек і видавіть м`якоть з соком;
  • щоб позбутися від оболонки насіння, яка містить речовини перешкоджають проростанню, накрийте ємність з видавленою м`якоттю марлею і поставте в темне місце на 2-3 дні. Зброджування повинне відбуватися у власному соку без додавання води;
  • коли насіння опустяться на дно, а на поверхні утворюються бульбашки і плівка, можна відокремлювати насіння;
  • злийте заграла масу, залийте насіння чистою водою і промийте;
  • щоб відокремити схожих насіння від порожніх, зробіть сольовий розчин (1/2 ч. ложки солі на склянку води) і опустіть в нього насіння. Спливли на поверхню насіння можна викинути;
  • опустилися на дно насіння промийте і розкладіть на бавовняної тканини;
  • після того, як вода вбереться, розкладіть насіння тонким шаром на папері і сушіть кілька днів, періодично перемішуючи.

Насіння томатів бояться вологи. Тому зберігати їх потрібно в паперових пакетах. Найбільшу схожість дають насіння перших 4-х років зберігання.

огірки



Насіннєвий огірок повинен бути рівним без ознак хвороби. Виберіть на грядці відповідний плід і позначте його (підв`яжіть стебло стрічкою), так як дозрівати він повинен саме на грядці. Дозрілий для збору насіння огірок повинен придбати жовтий або бурий колір і стати м`яким. Для впевненості огірок можна витримати на підвіконні протягом 2-х тижнів.

Огірок розрізати уздовж і виберіть з нього насіння, залийте їх водою і залиште на 2 дні. Щоб відокремити порожні огіркові насіння, соляний розчин повинен бути більш насиченим, ніж у томатів (2 ст. Ложки на склянку води). Осіли на дні насіння промийте і розкладіть сушитися. Зберігаються насіння огірка 2-3 роки.

диня



Для збору насіння виберіть найбільший плід. Вийміть з нього ложкою насіння разом з м`якоттю і помістіть в скляну банку, накрийте банку марлею і дайте постояти кілька днів на сонці. Коли насіння заграє, промийте їх в ситі під проточною водою і висушіть. Садити насіння гарбуза можна тільки через 2 роки. Зберігаються вони близько 7 років.

Перед посадкою насіння гарбуза знезаражують 20 хвилин в 1% розчині марганцівки або вимочують 10 годин на розчині соди (2 м соди на склянку води).

Як зібрати насіння декоративних рослин

Декоративні рослини вирощують для прикраси житлових і службових приміщень, а також для оформлення парків або садових територій. Методи збору насіння більшості декоративних рослин досить прості, але мають свої особливості в залежності від будови суцвіть.

Астра

Насінням айстри є відцвілі кошики, в середині яких з`явився пушок. Збирають їх поступово в міру в`янення квіток. За несприятливої погоди можна зробити збір до появи гармата.

Бальзамін

Назва рослини означає «недоторка» і пов`язане з особливостями насіннєвий коробочки, яка може лопнути в руках від будь-якого необережного дотику. Насінням зазвичай розмножують садові види рослини. Зриваються м`ясисті насінні плоди, коли коробочка починає світлішати.

чорнобривці

Насіння чорнобривців збирають після того, як засохнуть суцвіття, а насіннєва коробочка пожовтіє. Вони дуже бояться підвищеної вологості, тому при дощовій погоді необхідно зірвати суцвіття відразу після того, як почали в`янути пелюстки.

Петунія

Насіння петуній дозрівають близько 3-х місяців з початку цвітіння. При цьому стигле насіння розподіляються по стеблу нерівномірно. Визріли насіннєві коробочки дуже тендітні, тому збирати їх потрібно акуратно.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!