» » » Як виростити ананас в домашніх умовах?

Як виростити ананас в домашніх умовах?

Як виростити ананас в домашніх умовах?
Як виростити ананас в домашніх умовах?

Вирощування ананаса в домашніх умовах - завдання непросте, але здійсненне. Якщо знати, як правильно посадити, поливати і підгодовувати таке екзотичне рослина, то ви зможете вже через кілька років насолоджуватися його ароматними і смачними плодами.

З чого вирощувати ананас в домашніх умовах

Відправившись в магазин за насінням ананаси, ви будете засмучені, оскільки їх там ви не зустрінете. Адже цей екзотичний фрукт вирощують з верхівки дозрілого плоду. Її зазвичай викидають у відро для сміття. Відповідно, щоб посадити ананас в домашніх умовах, вам буде потрібно купити його плід. Робити це краще в кінці літа або початку осені, тому що в цей час ананаси ще не встигають підмерзнути, а значить, їх верхівка матиме здатність до зростання. Щоб підстрахувати себе, краще вирушати за ними в супермаркет, а не на ринок.

При виборі ананаса обов`язково звертайте увагу на його верхівку. Вона повинна бути ананасвеликої, твердої, яскравою, зеленої, без будь-яких ушкоджень. Прийшовши додому з плодом, необхідно відразу ж відрізати від нього верхівку. Потрібно, щоб на ній були присутні близько 3-5 см м`якоті, це дозволить її не пошкодити. Після чого гострим ножем акуратно зріжте м`якоть, щоб залишився тільки пеньок. Бажано такий процес подивитися на відео або фото.



Верхівку ананаса промийте в слабкому розчині марганцівки, а потім присипте зріз подрібненим активованим вугіллям або золою. Після чого необхідно просушувати верхівку протягом декількох днів в приміщенні, де присутня температура вище 25 градусів. Після закінчення цього часу візьміть невелику ємність з водою і опустіть туди ананас. Залиште його на кілька тижнів. Не забувайте під час цього підливати рідину. Необхідно дочекатися, коли у верхівки з`явиться добре розгалужена коренева система.

Як посадити ананас в домашніх умовах

Тепер вам потрібно посадити ананас. Для це необхідний горщик. Потрібно щоб він був мінімум на 0,5 літрів, в подальшому його потрібно поміняти на великий. На дно насипається керамзит або галька, потім земляна суміш, яка повинна складатися з піску, торфу, перегною і звичайної землі. Все це береться в рівних частинах, а потім дезінфікується розчином марганцівки. Через кілька днів ви можете садити в неї верхівку ананаса з розгалуженою кореневою системою. Робиться це в такий спосіб:

  1. У центрі горщика створіть поглиблення. У нього посипте трохи золи, а ананаспотім висадіть ананас. Землю добре примніть руками або невеликий сапкою.
  2. Візьміть кілька дерев`яних паличок. Розставте їх навколо верхівки ананаса. Вони будуть перешкоджати її змішання в строну і забезпечать рівний зростання.
  3. Полийте трохи рослина. Поверх нього натягніть поліетиленовий пакет або накрийте пластиковою пляшкою з відрізаним горлечком.
  4. Поставте горщик з ананасом в освітлене місце. Важливо, щоб воно не продуваються протягами.


Зверніть увагу, що вкорениться рослина тільки через 1,5-2 місяці. В цей час не потрібно його підгодовувати, але потрібно буде стежити за тим, щоб грунт не пересихав, але і сильно зволожувати її не потрібно. Коли даний період часу мине, можна буде зняти пляшку або поліетиленовий пакет.

Щоб переконатися в тому, що рослина прийнялося потрібно акуратно спробувати нахилити його в сторону. Якщо зробити це буде важко, то значить, коріння зміцніли і відмінно розвиваються. Вже через кілька тижнів на верхівці ананаса почнуть з`являтися нові зелені листочки, тоді як старі почнуть жовтіти і відпадати.

Який догляд потрібен ананасу в домашніх умовах

Правильний догляд обов`язковий при вирощуванні ананаса в домашніх умовах. Для цього необхідно дотримуватися цих рекомендацій:

  1. Дотримуйтесь світлові і температурні режими. Влітку необхідно, щоб рослина стояло на відкритому повітрі або в приміщенні, де температура повітря досягає 25-30 градусів. На ніч його обов`язково потрібно ананасзаносити в будинок. Взимку потрібно тримати його в приміщенні, де температура повітря не опускається нижче 20 градусів, інакше ананас загине. У похмурі і холодні дні підсвічувати рослина люмінесцентною лампою. Це дозволить компенсувати нестачу світла.
  2. Поливайте ананас тільки теплою водою. У неї можна потроху додавати сік лимона. Поряд з цим листя ананаса потрібно обприскувати. Для цього використовується чиста злегка підігріта вода.
  3. Проводьте підгодівлю ананаса. Один раз в 15 днів поливайте рослину рідкими складами, в які входить комплекс мінералів. Їх можна придбати в будь-якому квітковому магазині.

При правильному догляді ви зможете насолоджуватися смачними і ароматними плодами вже через 4 роки. До цього часу ананас стане великим, а довжина його листя сягатиме 1 метра.

Додаткові рекомендації про те, як виростити цю екзотичну рослину ви можете дізнатися в інший нашій статті: Як виростити ананас.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!