Коли садити помідори?

Коли садити помідори?

Помідор, або, культурний томат, є однорічним трав`янистою рослиною, яке в перший рік життя дає урожай. При певних умовах зростання, томат може бути багаторічною рослиною.

Вибір і обробка насіння

Всі сорти і гібриди цієї рослини діляться на різні групи, а, оскільки, вегетаційний період сортів і гібридів різний, то час посіву насіння, теж, різне.

Але, перш, ніж замислюватися над тим, коли садити помідори, треба придбати насіння. При виборі та купівлі насіння, варто вивчити список районованих і перспективних сортів, які відомі, і, добре проявили себе в вашому регіоні. Також, варто пам`ятати, що для висіву краще скористатися насінням від врожаю попередніх років.

Перед посадкою, насіння треба обробити такими препаратами, як Новосе, Циркон, Іммуноцітофіт. В одному літрі води розчиняється один грам препарату. Насіння поміщають в розчин на п`ятнадцять-двадцять хвилин. Після цього, насіння поміщають в холодильник на 4-7 днів, при температурі від трьох до п`яти градусів вище нуля.

Час посіву насіння

Зазвичай, в південних районах, насіння на розсаду сіють у другій декаді березня, і, коли їй виповнюється тридцять п`ять-сорок п`ять днів, висаджують на вулицю, після закінчення холодів. Сталий тепло на півдні встановлюється в першій декаді травня. У центральних районах посів роблять на місяць пізніше. Також, пізніше висаджується розсада у відкритий грунт, оскільки, останні поворотні заморозки бувають в кінці травня - початку червня.

Томати дуже теплолюбні рослини, тому, варто почекати приходу тепла, на той час, коли садити помідори. Сходи рослин з`являються через тиждень після посіву. Кращою температурою, для росту і розвитку томатів, вважається двадцять-двадцять п`ять градусів, вище нуля. Якщо температура вирощування наближається до тридцяти градусів за Цельсієм, то ріст рослин сповільнюється, а, при більш високій температурі - призупиняється.

Треба пам`ятати, що при температурі нижче десяти градусів зростання розсади припиняється, а, цвітіння настає при температурі не нижче п`ятнадцяти градусів тепла. Крім того, томати відносяться до посухостійких рослин, які не переносять надлишок вологи в грунті.



Період росту помідорів - довгий. Тільки через півмісяця після посіву, з`являється перший справжній листок, а, через пару місяців після появи семи-дев`яти листя, починає закладатися квіткова кисть.

Суперраняя розсада

Думка про те, коли садити помідори, часто, приходить до вас, коли хочеться отримати найбільш ранню продукцію томатів. Адже, погода, особливо в центральних районах, не дозволяє висадити ці рослини у відкритий грунт, раніше кінця першої декади червня.

Для надранньої посадки помідорів (на десять днів раніше звичайного часу) потрібно розсада, здатна виносити несприятливі умови. А, що ж, робити з заморозками?

Для того, щоб розсада мала стійкістю до раптових похолодань, її потрібно правильно загартувати. Тому, при її вирощуванні величезне значення має гарт насіння і рослин.



Для цього, насіння томатів замочують в теплій воді протягом шести-восьми годин. Після цього, їх у вологому матеріалі, кладуть в тепле місце, при температурі плюс двадцять два-двадцять п`ять градусів, до проростання насіння.

загартування сіянців

Наклюнувшіеся насіння кладуть у холодильник на шістнадцять-вісімнадцять годин, при температурі близькій до нуля. Потім, тримають шість-вісім годин, при температурі вісімнадцять-двадцять градусів, вище нуля. Так триває п`ять-шість днів.

Після цього, загартовані насіння висівають в ящики з грунтом, який складається з перегною і дерну, і, залишають в приміщенні, при температурі двадцять два-двадцять п`ять градусів. При появі сходів, ящики вставляють на світле місце на балкон, парник або теплицю, і, регулюють температуру: вдень вісімнадцять-двадцять, а вночі шість-десять градусів.

Розсада, в цьому випадку, не витягується, і, починає гартуватися. У такому режимі сходи тримають до появи першої пари справжніх листків, або, п`ятнадцять днів. Саме в цей час, відбувається температурна і світлова гарт сіянців.

Згодом, нічну температуру підвищують до шістнадцяти градусів, а денну залишають на тому ж рівні. Після появи другої пари справжніх листків, розсаду пересаджують в горщики або в грунт, за схемою - шість сантиметрів на шість сантиметрів, або, сім сантиметрів на сім сантиметрів.

Після появи трьох - чотирьох пар листя, розсаду, знову, гартують низькими позитивними температурами. Днем, двадцять-двадцять два градуси, вночі, вісім-десять градусів, протягом двадцяти днів. В кінці цього терміну, температуру знову підвищують: вдень до двадцяти-двадцяти двох градусів, а, вночі до чотирнадцяти-шістнадцяти градусів.

За два тижні до того моменту, коли садити помідори слід вже на вулицю, проводять останню загартування рослин. Для цього, температуру знижують до двох-п`яти градусів. Вирощена, таким чином, розсада здатна витримувати короткочасні невеликі заморозки, і, її, можна висаджувати на город, на десять днів раніше прийнятих термінів.

В ночі з заморозками, рослини треба прикривати спеціальним покривним матеріалом або плівкою, а, грунт, бажано, підгодувати добривом типу Байкал-М.

Термін висіву залежить від зростання сортів

При визначенні моменту, коли садити помідори, треба пам`ятати, що найкращий вік для розсади низькорослих сортів - сорок п`ять-шістдесят днів, а, для розсади високорослих сортів - більше шістдесяти днів.

У різні роки і в різних регіонах, час посіву насіння і висаджування розсади, досить, різні, і, багато в чому, залежать від кліматичних умов.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!