» » Кус-кус: що це?

Кус-кус: що це?

Кус-кус: що це?

На наших столах все частіше з`являються різні екзотичні страви. Причина цього - постійний культурний обмін, який стосується не тільки моду, літературу, кінематограф, але і кулінарію.

У цій статті ми поговоримо про кус-кусі - пшеничного крупі, завдяки якій назвали однойменне блюдо. Також познайомимося з історією та рецептами страв з кус-куса.

Історія кус-куса

Перші згадки про кус-кусі датовані XVIII століттям. Вперше про нього письмово згадувалося в джерелах Магрибу (назва, яке дали в Середні століття країнам, що розташовувалися на захід від Єгипту). При репатріації в Ізраїль з країн Магрибу, в середині минулого століття рецепт страви кус-кус відвезли в Ізраїль, де він набув широкого поширення. Правда, він прітерпел деякі зміни і став називатися "ПТІТ".

Особливості кус-куса

Що таке крупа кус-кус? Вона може бути виготовлена не тільки з манної крупи, але також з інших злаків. Приготування кус-куса, незважаючи на трудомісткість процесу, традиційно лежало на плечах жінок.

У двох словах, приготування крупи кус-кус виглядає так:

  1. Крупу збризкують водою.
  2. Формують вручну крупинки потрібного розміру.
  3. Після цього їх обсипають дрібної манною крупою або борошном.
  4. Просівають через сито і обсипають знову.

Кус-кус в стравах



Склад і поживність, а також кількість корисних речовин і вітамінів крупи кус-кус, природно, різняться. Причина тому - різні злаки і крупи для приготування кус-куса.

Існують певні традиції приготування кус-куса:

  • Крупа за традиційними рецептами готується на пару.
  • Подається з тушкованим м`ясом або овочами. Далеко від Середземномор`я в блюдо додають м`ясо (найчастіше це баранина або м`ясо ягняти). У прибережних областях Магрибу це морепродукти і риба.
  • Вважається, що кус-кус буде смачніше, якщо перед подачею скропити його лимонним соком і прикрасити свіжою м`ятою.

Природно, з плином часу і зміною моди на харчування з`явилися різноманітні варіанти кус-куса. Тепер можна зустріти вегетаріанські рецепти з овочами. Солодкі рецепти кус-куса з виноградом, горіхами і сухофруктами називаються мусфуф.К того ж, завдяки величезному вибору приправ і їх поширенню по земній кулі, в блюдо з кус-кусом можна додати і шафран, і куркуму, і сушену м`яту, і навіть розмарин , що теж змінює традиційний рецепт.

На Півночі теж можна зустріти кус-кус. На жаль, в магазинах, в основному, продаються напівфабрикати. Незважаючи на аналогічний склад, блюдо має набагато менше поживних властивостей. Зате є величезна перевага: крупу потрібно лише залити водою на 5 хвилин, накривши при цьому кришкой.Популярность подібного страви у вигляді напівфабрикату пояснює те, що смак кус-куса і швидкість його приготування вигідно відрізняються від тих же макаронів або рису. До того ж, яка господиня не любить експериментів на кухні?

Також вам можуть бути цікаві статті на схожу тему:



Увага, тільки СЬОГОДНІ!