Як солити кавуни?

Як солити кавуни?

Кавун - смачна, соковита ягода, зростає вона в теплих краях, і на прилавках магазинів з`являється, в основному, в серпні-вересні. З неї готують найрізноманітніші, смачні десерти, проте, мало хто знає, як солити кавуни, адже, з них можна зробити чудову зимову закуску. Особливо важливо, щоб кавуни були максимально стиглими, тому, готувати їх потрібно в період кінця вересня - початок жовтня. Готові до засолюванні плоди, мають тонку шкірку і соковиту, солодку м`якоть. Ідеальні, для засолювання, 2х кілограмові кавуни: у них поперечний діаметр не перевищує 15см, а, це, дозволяє їм добре просолитися.

Для того, щоб кавун вийшов смачним, його необхідно трохи підготувати. Для початку, слід впорядкувати хороші плоди, ретельно їх промити, потім, в 10-15 місцях зробити проколи, це дозволить розсолу проникнути в м`якоть, більш рівномірно. В середньому, готовий він буде через 2 місяці. Посуд, в якій буде солитися ягода, вона буде випрана, просушена.



Щоб спробувати, і зрозуміти, як солити кавуни в бочках, потрібно, для початку, ретельно закупорити ємність. На дно укладають плоди, розміщують їх досить щільно один до одного, потім, через спеціальний отвір вливають розсіл. Для його приготування знадобиться кухонна сіль і вода, в розрахунку 80 грам на 1 літр води, або на 100 кг кавунів, знадобиться приблизно 4-5 кг солі. Для того, щоб плоди були в цілості й схоронності, що не розклеїлись, і не стали схожими на рідину, при укладанні в бочки, їх просипають чистим, промитим піском. Перші кілька днів бочки з кавунами повинні стояти в теплому приміщенні, бажана температура 20 градусів. Після, діжки переміщують в приміщення, температура, в яких, в середньому повинна бути -5? С. При цьому, в діжки необхідно долити розсолу, герметично закрити шпунтове отвір пробкою з дерева. При такому способі засолювання готові вони будуть, приблизно, через 20 днів. Якщо на поверхні утворюється цвіль, то її необхідно регулярно прибирати.

Солимо кавуни в банках



Якщо бочки немає, і стоїть проблема, як солити кавуни в банках, то для цього, також, існує окрема технологія, і свої рецепти. Отже, знадобляться кавуни середнього розміру, приблизно, з трьох літрову банку. Їх необхідно промити і нарізати на трикутні шматочки. Розмір повинен бути таким, щоб вони проходили через шийку банки. Товщина шматочка для ідеальної засолювання, повинна бути не більше 2-х сантиметрів. Отже, підготовлені кавуни укладаються в банки, трамбують щільно. Далі, їх заливають 2 рази окропом, що, необхідно, для проведення стерилізації. Після кожного разу, залишають постояти хвилин 10. Втретє, замість гарячої води, використовують розсіл, готують його в розрахунку, на 3 літри води 90 г солі і 60г оцту. Якщо для засолювання були взяті кавуни недостатньо стиглі, бурого кольору, то необхідно, додати ще трохи цукру. На 1 л води знадобитися 20г.

Солоні кавуни з родзинкою

Однак є й інші варіанти, як солити кавуни на зиму, з використанням додаткових продуктів. Так, дуже смачними виходять кавуни з яблуками або кавуни з капустою. Їх, звичайно, готують в бочках. Отже, потрібно відібрати стиглі плоди без будь-яких ушкоджень. Їх кладуть в бочку, а, між ними, в просвіти, укладають стиглі яблука. Між шарами укладають листя вишні або смородини, можна використовувати житню солому. Потім, в решту прогалини, утворені плодами і стінками діжки, засипають піском. Він повинен бути чистим, добре промитими. Шар піску над яблуками і кавунами повинен складати приблизно 5 см. Коли все буде готово, слід залити розсолом. На 10 літрів води знадобиться близько 700 г солі. Розсіл повинен виступати над верхнім шаром приблизно на 10 см. Зберігати їх, краще всього, в холодному місці, наприклад в погребі. Якщо вирішено готувати кавуни з капустою, то її, необхідно шинкувати. На дно бочки укладають 10 сантиметровий шар капусти, зверху укладають шарами кавуни, все порожнечі заповнюють подрібненої і просоленій капустою. Щоб отримати достатню кількість соку, зверху встановлюють гніт.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!